Godmorgen og velkommen til onsdagens udgave af morgenbriefing fra Computerworld.
Endnu engang er det Thomas Møgelbjerg, der har sammensat det hurtige it-fokuserede nyhedsoverblik til jer.
Dagens udgave er en længere en af slagsen, så lad os komme i gang. Tak fordi I læser med.
Netcompany123 gav ikke adgang til virk.dk
Vi lægger morgenen ud med en decideret ikke-historie.
For vores konkurrerende medie Version2 kom mandag ud med en berigtigelse af historien om, at adgangskoden Netcompany123 skulle give adgang til Erhvervsstyrelsens Virk.dk.
”Version2 skal hermed berigtige, at vi i en artikel 28. februar om datatyveri fra Netcompany skrev, at kodeordet Netcompany123 gav adgang til virk.dk. Vi er siden blevet opmærksomme på, at det var et andet kodeord fra de lækkede data, der gav den omtalte adgang. Vi beklager fejlen.”
Netcompany har selv været ude at forklare, at koden Netcompany123 er en såkaldt password-placeholder – altså et felt til påmindelse, som programmører skal udfylde før, systemet overgår til produktion. Og at koden altså ikke giver adgang til nogen aktive systemer.
Du kan læse det nyeste om datatyveriet mod Netcompany på Computerworld her.
Elon er Musk ikke længere verdens rigeste
En udskiftning har fundet sted i toppen af Bloombergs liste over verdens rigeste.
Elon Musk må nemlig overgive pladsen som verdens rigeste til Jeff Bezos, stifter af Amazon.
Dermed må Tesla-stifter Elon Musk affinde sig med kun at være jordklodens anden rigeste person.
Udskiftningen sker efter, at Tesla-aktien i mandagens aktiehandel faldt med over syv procent. Aktien er år til dato nede med 25 procent.
52-årige Musk har nu en anslået formue på 1.361 milliarder kroner, mens 60-årige Bezos er god for cirka 1.374 milliarder kroner.
I hælene har vi en af de relativt få europæere, der figurerer på listen over verdens rigeste.
På listens nummer tre finder vi nemlig Bernard Arnault, der er ejer og topchef i verdens største luksusvarekoncern, LVMH.
DR Bonanza lukker
Den 15. marts lukker DR sin arkivtjeneste Bonanza, der tilbyder streaming af en stor del af Danmarks Radios egenproduktioner gennem årene.
Der er dog stadig mulighed for at se klassiskere som Huset på Christianshavn, Taza, Nana og Matador, når DR åbner op for sin nye tjeneste, Gensyn, der lanceres samme dag, som Bonanza lukker.
”Vi er nu klar til at slå dørene op for et sandt skatkammer med spændende, rørende og tankevækkende tv fra den nyere danmarkshistorie, som den gennem årene er blevet afspejlet af DR. Det har været en helt fantastisk opgave at skabe Gensyn, og vi er selv glade for resultatet,” siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn.
Læs mere om DR's Gensyn her.
Norlys indgår partnerskab med nLogic
Norlys har valgt nLogic Danmark som deres partner på det nye Provider Edge Network.
Provider Edge Network er en integreret del af Norlys' strategiske vision om at blive den førende udbyder af bredbånd og digitale tjenester i Danmark.
Ifølge Norlys betyder implementeringen af dette netværk, at fibergiganten vil være i stand til at tilbyde hurtigere og mere pålidelig forbindelse til sine kunder samt muliggøre nye tjenester og applikationer.
De produkter, som nLogic leverer til Norlys, er baseret på en ny ACX-serie fra Juniper Networks.
Lær om AI i Datatilsynets sandkasse
Det kan være vanskeligt for virksomheder og myndigheder at navigere i, hvad der er muligt og tilladt inden for de regulatoriske rammer, og hvor grænserne går, når det kommer til udvikling og anvendelse af AI-løsninger.
Derfor har Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etableret en regulatorisk sandkasse for AI, hvor virksomheder og myndigheder kan få gratis adgang til relevant ekspertise og vejledning om de gældende juridiske rammer, i første omgang med fokus på GDPR.
Et sandkasseforløb giver blandt andet:
• Gratis adgang til relevant ekspertise og vejledning.
• Øget tillid til det færdige projekt, produkt eller tjeneste.
• Styrket opfattelse af virksomheden eller myndigheden som ansvarlig og proaktiv i tilgangen til etisk og ansvarlig brug af AI.
Læs mere om sandkassen her.
Stifter og CEO i Aarhusiansk robotfirma træder tilbage
Den fremadstormende robotproducent TinyMobileRobots fra Aarhus indsætter nu en proffesionel ledelse i form af en ny CEO og CFO.
TinyMobileRobots er på få år blevet verdensførende i at producere selvkørende opstregningsrobotter til alt lige fra sportsbaner til lufthavne, vejanlæg og lagerhaller.
Væksten er gået lodret opad, men det har også krævet nærmest uendelige arbejdsuger for selskabets stifter og nuværende CEO, CTO og CCO Jens Peder Kristensen, der etablerede TinyMobileRobots i 2015.
Derfor overgiver Jens Peder Kristensen nu CEO- og CCO-posten til 39-årige Daniel Breum.
Jens Peder Kristensen vil fremadrettet udelukkende fokuserer på CFO-posten.
”Da jeg stiftede virksomheden, var jeg allerede en halvgammel iværksætter, og jeg havde i min vildeste fantasi ikke forestillet mig, at vi her knap 10 år senere ville stå med så stor og succesrig en virksomhed. Derfor glæder det mig, at jeg nu kan overlade ansvaret for driften til en ekstremt talentfuld CEO,” udtaler Jens Peder Kristensen i en pressemeddelelse.
Svensk softwarekoncern køber danske Tetrasoft
Den svenske softwaregruppe Progrits køber danske Tetrasoft, der siden 1999 har specialisereret sig i it-løsninger løsninger inden for ruteoptimering og flådestyring med sine to kerneprodukter, MapBooking og MapFleet.
”Ved at Tetrasoft bliver en del af Progrits tilføjer vi en stærk og veldrevet virksomhed til
gruppen og forbedrer også vores samlede serviceydelser for både nye og eksisterende
kunder. Tetrasoft har flere veludviklede tjenester og en effektiv ruteoptimeringsalgoritme,
der supplerer vores serviceydelser inden for Transport & Logistik,” siger Björn Ekström,
CEO i Progrits i en pressemeddelelse.
Karsten Sand Bloch er administrerende direktør for Tetrasoft, der officielt blev en del Progrits-gruppen 1. marts 2024.