en amerikanske præsident Joe Biden ventes i denne uge at udstede et præsidentielt dekret, som skal sætte en stopper for udleveringen af følsomme data om amerikanerne til andre lande, der ikke er venligs-sindede overfor USA.
Ifølge Washington Post sendes der i dag store mængder data om amerikanerne til andre lande.
Bekymringen er især de såkaldte ‘bekymrings-lande’ som Kina, Iran og Rusland.
Data sendes via de såkaldte data-brokere, der i dag frit kan sælge adgang til store lagre med data om eksempelvis geolokation, genomik, økonmi, helbred og lignende.
Ifølge avisen har det frie marked på området længe været genstand for bekymring blandt privacy-folk og andre, som mener, at data - der altså frit kan købes - kan misbruges til spionage, afpresning og lignende.
Ifølge Washington Post har Kina eksempelvis minet sociale medier som X og Facebook med henblik på at hente data om mulige mål i USA.
Selv har Kina forlængst mere eller mindre lukket for adgang til data om kineserne, mens der i USA ikke findes nogen lov, der i dag kan forhindre, at eksempelvis et genomik-selskab sælger sine data til et kinesisk selskab.
Fremkomsten af AI har i sagens natur blot forstærket bekymringerne.
Til Washington Post vil amerikanske embedsmænd ikke sige noget om det kommende dekret, da det ikke er udstedt endnu.
De siger dog, at det er nødvendigt at lukke hullet, da der i USA ikke findes en national data privacy-lov, som regulerer indsamling og salg af følsomme data om amerikanerne.
I USA gælder de præsidentielle dekreter som lov - men de kan i modsætning til rigtige love annulleres og omgøres af den enhver tid siddende præsident med et snuptag.