Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Dette er den sidste weekend i februar. Regntiden fortsætter, og forleden var der en langtidsprognose for vejret, der forudsagde, at der nok blev snevejr i hele marts og halvdelen af april.
Når man lægger dét sammen med den almindelige formodning om, at der kommer til at ske nogle betragtelige vandstigninger over de næste 50 år eller så, så ser jeg efterhånden ingen grund til at blive boende på Amager, hvis man kunne bo et varmt og solrigt sted med bjerge.
Og det er ikke Himmelbjerget jeg tænker på, men et sted, hvor alle Sangria-ingredienserne er ultra-lokale, og isterningerne ikke bare kan fremstilles ved at stille bakken udenfor.
Det er for sent at stoppe klimaforandringerne, men det er aldrig for sent at udforske nye øl-, vin- og sprut-varianter.
Klausul og jeg fortsætter vores "kamp" for at komme igennem en del øl fra Gamma, og deres Black IPA er i den grad godkendt af os begge. Endog meget godkendt.
Jeg har forleden også haft mulighed for at smage Brokilde Brown fra To Øl på 6,5 procent, og den skal jeg have opkøbt deres lager af.
Skulle I derudover falde over Roulv af typen Baltic Porter (ni procent) burde I kunne glemme regntiden for en stund.
Men vi er her jo ikke bare for at have det sjovt. Vi skal gennem en skærsild, før vi bare kan drikke frit fra leveren, som man siger.
Vi skal nemlig tale om tre små, afgrænsede emner denne gang: Borgerlighed, agilitet og AI. Det er såmænd det hele.
Borgerligheden, muren i Esbjerg og Starlink i Grønland
Borgerlighed er en idé om, at borgeren er vigtig, og modsætningen til dette er Staten.
Måske bevæger man sig som menneske fra Stat-syn til Borger-syn henover årene. Måske gør man ikke.
Men hvis I vil høre en socialist argumentere for, at Mao havde ret i, at magt vokser ud af et geværløb, og at Trump muligvis har fat i den lange ende, så lyt til denne virkeligt fede podcast med Informations og Børsens chefredaktører:
Jeg minder stilfærdigt om, at man anser Børsens chefredaktør, Corydon, for at være den eneste minister, der nogensinde har kunnet styre Finansministeriet (FM).
Man bliver jo helt sentimental, når man ser på, hvordan FM for tiden reelt spænder ben for, at Forsvaret får penge, samtidig med, at politikerne tror, at de har fået sat gang i den nødvendige oprustning og de nødvendige bevillinger.
Forvaltningsmuren
Derfor er Ugens Ord "Forvaltningsmur", et udtryk, der egentlig stammer fra Sverige ifm. efterforskningen af drabet på Oluf Palme, men sagtens kan bruges i andre sammenhænge, hvor det - lis'som, agtigt - er meeeget svært at finde ud af, hvad pokker der egentlig foregår i ministerierne og hvem, der egentlig bestemmer.
De unge finansregnedrenge i Finansen er som altid græsk-katolsk ligeglade med Danmarks sikkerhed, så længe de kan styre os via regneark og lade som om vore folkevalgte får det, som de troede de havde besluttet inde i folketingssalen.
Jeg tror, at de anser Excel for at være et shooter-game på computeren.
Corydon bliver vice-diktator, når jeg bliver Diktator af Danmark.
Bagefter kan I fornøje jer med denne podcast-episode fra Weekendavisen, som begynder med en reklame for en bog, der mener, at vi har overladt omsorg til staten, velstand til vores politikere, familien til institutionerne, dannelsen til tilfældighederne - og i øvrigt forsømt at genopfinde og forny de værdier, som taler til menneskets hjerter:
Apropos Donald Trump, så vil de bygge en mur i Esbjerg for at holde vandet ude.
Det er på tide, og det er en god idé, og det er en fin begyndelse. Må jeg foreslå, at man forlænger den udover de planlagte to kilometer, så vi helt generelt kan få lidt styr på de Vesterhavsbølger?
Apropos Trump, som ville købe Grønland, så viser det sig sørme, at nogle fornuftige mennesker deroppe har købt Starlink-terminaler, så de kan få en internetforbindelse, der både tilbyder internet og forbindelse.
Dét kan deres åndssvagt dårlige monopol med det fantastiske navn Tusass (bemærk "ass") slet ikke forstå, og med loven i hånd vil de selvfølgelig forsøge at forhindre det.
Ligesom dengang det var forbudt at sætte en satellit-modtager op på taget af sit hus her i Danmark, fordi vi (også) havde et åndssvagt monopol, der skulle bestemme, hvad folk havde godt af at se.
Det havde de held med lige indtil en MF'er fra Fremskridtspartiet havde fået nok og satte en satellit-antenne op derhjemme. Ære være hans minde, i øvrigt.
'Lukke for internettet'
Men: De forsøger skam stadig at overbevise os om, at de (TDC) er åndssvage: Nu vil de "lukke for internettet via kobberkablerne"... specielt på Langeland. De vil dog føre lidt fiber til hovedstaden på Langeland, hvilket "vil give Langelænderne mere internet", som de siger.
Rent statistisk har de jo ret, men Joan Ørting vil stadig sidde i den stråtækte uden high-speed-adgang, og hvor efterladet dét nationen?
De (TDC) har nok overtaget nogle af de Finansministerie-drenge, der ikke var ligeglade nok med almenvellet og derfor måtte videre i deres liv efter det gode, gamle "Up Or Out"-princip.
Agile er død. Længe leve agile 2.
For nogle af jer er dette måske gamle nyheder, men for mig var det nyt:
Man har sørme fundet ud af, at agile som sådan ikke virker, og derfor har man foreslået mere af det samme, denne gang fokuseret på ledelse, og kaldt det agile 2.
Jeg er overbevist om, at hvis vi alle sammen køber den idé, så vil vores projekter indenfor såvel Supersygehuse som it lykkes på både pris, scope og tid. Få nyt håb her, og lær at skrive GovDevSecOps på CV'et:
Agile 2: A New Hope - GovDevSecOpsHub |
AI øger hastigheden
Det kræver lidt dit og lidt dat at kunne komme til den "mellemstore" udgave af Googles Gemini 1.5-AI, der kan håndtere en million "tokens", mens deres almindelige model kun kan håndtere 128.000 ligesom GPT4. Så jeg må lige vente lidt med at prøve den.
I mellemtiden har jeg i ugens løb uploadet et 300-siders manuskript til en krimi i GPT4 på cirka 42 sekunder og fået den til både at give mig et persongalleri, påpege morsomme scener og udpege løse ender i det.
Det her AI-halløj bliver hastigt bedre, må jeg sige.
Når jeg en dag kan komme til at prøve Googles 1M-token-udgave af Gemini 1.5, så skal jeg prøve at proppe et helt systems kode-base ind i det. For at citere Google (linket er nedenfor):
"In one test, we dropped in an entire code base and it wrote documentation for it, which was really cool"
Forestil jer, at vi rent faktisk BÅDE kan få dokumenteret al det gamle skrammelkode OG få det oversat fra for eksempel Cobol eller Fortran77 til C eller Golang.
Nå, men læs selv, hvad DeepMind/Google-folkene tænker:
What is a long context window? Google DeepMind engineers explain (blog.google)
Og hvis I skulle savne inspiration på AI-fronten, så prøv lige at se, hvad en almindelig, dansk gut har bygget ved hjælp af OpenAI, Elevenlabs, Reaper og Buzzsprout:
[urlhttps://botcaster.ai/]Botcaster.ai[/url]
Jeg vil slutte med at afsløre, hvad jeg ville studere, hvis jeg var 21 igen og lige hjemsendt fra Livgarden:
Curriculum | Artificial Intelligence (AI) Undergraduate Program (upenn.edu)
Så fik vi styr på borgerlighed, agilitet og AI. En bedre indgang til weekenden kan jeg ikke forestille mig. Skriv gerne til mig på mogensxy@gmail.com, hvis jeres øl nåede at blive doven, mens I læste denne klumme. Så giver jeg selvfølgelig en erstatningsbajer.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.