I 1990’erne kunne printere være hjemmekontorets forbandelse med ringe arkfødere, slatne patroner, mystiske drivere og tvivlsomme kabler.
Routere og modems var heller ikke altid lige samarbejdsvillige. Heldigvis arter meget hardware sig pænere i dag, så kædens svage led er nok nærmere vores software.
Fejlramt kode koster årligt milliarder af dollars, og konsekvenserne er globale. Har man nerverne til det, har Delvis Echeverria samlet det værste fra teknologiens rædselskabinet i ”Forty Stories of Error.”
Delvis Echeverria er bachelor i computervidenskab og har en master i softwarekvalitet. I 15 år har han stresstestet software inden for adskillige brancher og kender alt til, hvor fejl og sårbarheder opstår.
Med internettets hastighed og mængden af opkoblede IoT-devices er vi mere afhængige af velfungerende software end nogensinde. Alene tanken om, hvad en kodelinje kan få af betydning, får det til at løbe koldt ned ad ryggen. Tænk blot på dramaet omkring Y2K.
En tur i tidsmaskinen
Vi skal dog lige en tur i tidsmaskinen først. Bogens første del fokuserer på baggrunden for slangudtrykket ”bug”.
I september 1947 fandt amerikanske computerfolk nemlig et møl, der havde forvildet sig ind i en computer på Harvard University og lavede ravage i teknikken.
Udtrykket ”bug” forbindes ofte med programmøren Grace Hopper, men længere tilbage i tiden var opfinderen Thomas Edison dog også plaget af smådyr i sine tekniske installationer.
Bug er blevet et paraply-udtryk for fejl, der skal rettes. Sker det ikke, er konsekvenserne i værste fald fatale, hvilket anden del af bogen handler om.
Mere konkret får vi 40 historier om såkaldte bugs, og den skæbnesvangre betydning det fik inden for blandt andet politik, rumfart og musik.
Bogen oplister ikke kun gyserhistorier om løbske ”orme” og missiler. Echeverria giver også et indblik i computerens forsatte udvikling, vores indsats for at undgå fejl og de løsninger, som får bugt med dem. Især den evige følgesvend, the bug.
Titel: Forty Stories of Error.
Forfatter: Delvis Echeverria.