Kodekrigens kontrolrum søger nye rekrutter.
Center for Cybersikkerhed har søsat en ny kampagne med formålet at hyre flere junioranalytikere til sin femte årgang på cyberakademiet på grund af en forøget cybertrussel.
Det fremgår af et jobopslag, som myndigheden har slået op med beskrivelsen: "Hogwarts for nørder."
”Truslen fra cyberspionage er meget høj, og der ses kontinuerligt forsøg på cyberspionage mod danske myndigheder. Det er vores opgave at opbygge et nationalt situationsbillede, som skal give overblik over samt kommunikere om de aktuelle cybertrusler mod Danmark,” fremgår det af jobopslaget.
Forløbet varer tre måneder, og ifølge opslaget får alle, der gennemfører akademiet tilbudt et job efter.
Jobopslaget giver også et sjældent indblik i, hvordan hverdagen er som junioranalytiker, og hvilke arbejdsopgaver som Center for Cybersikkerheds ’situationscenter’ udfører.
”Det (Situationscentret, red.) er centralnerven for meget af dét, der foregår i huset. Det er os, der er kontaktpunktet for langt det meste, hvad angår cybersikkerhedshændelser," lyder det fra OB1, som er nuværende juniorcyberanalytiker.
Jobbet i den digitale frontlinje for Rigets sikkerhed er så gedulgt og faretruende, at portrætbillederne er sløret, og medarbejderne fremstår med deres aliasser.
"Der er rigtig, rigtig mange henvendelser, der ryger ind til os, og det er os, der triagerer dem og tager indledningsvist kig på dem,” fortsætter OB1.
Rødglødende telefoner
Bonsai – en anden kodekriger - udtaler i jobopslaget, at CFCS sommetider initierer kontakten til danske virksomheder, som er udsat for eksempelvis ransom- eller malwareangreb. Det peger på, at situationscentrets også arbejder proaktivt for at spotte indkommende angreb.
Som junioranalytiker er det opgaven at monitorere det såkaldte sensor-netværk. I forbindelse med SolarWind-angrebe i 2021 kom det frem, at kun seks virksomheder har tilsluttet sig cybermyndighedens sensor-netværk. 70 offentlige myndigheder er en del af det.
Den lave tilslutning i 2021 fik daværende formand for Radikale Venstre Martin Lidegaard til at sige, at det kan blive nødvendigt at flytte dele af CFCS væk fra Forsvarets Efterretningstjeneste.
De to junioranalytikere fortæller også, at der løbende er efteruddannelse i SANS-kurser. SANS Institute er en amerikansk virksomhed stiftet i 1989, som specialiserer sig i at tilbyde certificeringer i cybersikkerhed og hacking.
Cyberregimentet i Forsvarets efterretningstjenestes har haft en tiltagende arbejdsbyrde de seneste år, hvilket underbygges af CFCS’ seneste årsrapport fra 2022, som viser mængden af såkaldte ’incidents’ steg med 18,5 procent fra 2021.
"Med et stod Europa i en ny sikkerhedspolitisk situation, som på cyberområdet udmøntede sig i et trusselsbillede, der udviklede sig både hurtigt og uforudsigeligt," lyder det fra centeret i årsrapporten.
Det er svært at forestille sig, at mængden ikke er steget yderligere i 2023.
Læs mere om Center for Cybersikkerheds nye kampagne her.