I flere lande er myndighederne begyndt at se mere skeptisk på opførelsen af nye datacentre, der både lægger øget pres på elnettet og kan forhindre landene i at nå deres klimamål.
Det skriver Financial Times.
Ifølge avisen har Irland, Tyskland, Singapore, Kina samt Hollands hovedstad Amsterdam og det et enkelt amt i den amerikanske delstat Virginia derfor indført begrænsninger på opførelsen af nye datacentre.
Især Irland har været et populært sted for mange tech-giganter at opføre gigantiske såkaldte hyperscale datacentre. Det har betydet, at datacentrene i dag står for tæt på en femtedel af landets energiforbrug, og fremskrivninger peger ifølge Financial Times på, at datacentre i 2026 vil stå for 32 procent af landets el-forbrug.
På den baggrund af de irske myndighederne siden 2021 forsøgt at regulere opførelsen af nye datacentre, hvilket blandt andet betydet, at datacentreoperatører som Vantage, EdgeConneX og Equinix har fået afslag på ansøgninger om at opføre nye datacentre i landet.
Lettere sagt endt gjort at være grøn
Hiral Patel, der er chef for forskning i vedvarende energi hos den britiske bank Barclays samt forfatter til en rapport om datacentre, vurderer over for Financial Times, at datacenteroperatører og tech-virksomheder i fremtiden vil blive mødt af krav om, at de skal bidrage mere aktivt til elforsyningen.
“Der er en masse elnet rundt omkring i verden, der ikke er i stand til at håndtere det pres, som de AI-baserede beregninger, der i dag bliver udført i datacentrene, lægger på nettet,,” siger Hilal Patel til avisen og tilføjer:
"Det er lettere sagt end gjort at være grøn"
Financial Times påpeger samtidig at tech-giganter som Microsoft, Google og Amazon allerede i dag investerer i sol og vind-energi.
Desuden offentliggjorde Microsoft sidste år, at selskabet havde planer om at købe energi fra atomkraft i et omfang, der skulle dække 35 procent af energibehovet i et af selskabets datacentre i den amerikanske delstat Virginia.