Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: DKCert søger ny chef / Amerikansk bilproducent fyrer 900 medarbejdere efter ullykke / Klag til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over digitale lovbrud

Søges: Ny chef til DKCert. Amerikansk bilproducent fyrer 900 medarbejdere efter ulykke. Kina har ført anti-USA kampagne på Youtube. Klag til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over digitale lovbrud. Sumup lander over to milliarder kroner i investering.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste morgenbriefing fra Computerworld.

Det er fredag, weekend, og om præcis en uge starter juleferien.

For sidste gang i denne runde er det Thomas Møgelbjerg, der sidder bag tasterne.

Tak for at læse med.

Søges: Ny chef til DKCert

Truslen fra cybersikkerhedsangreb har aldrig været højere, og nu kan du være med til at sætte retningen for, hvordan den danske uddannelses- og forskningssektor kan løfte cyber- og informationssikkerheden.

DKCert (Danish Computer Security Incident Response Team), der en del af Forskningsnettet, søger nemlig en ny chef.

Jobbet går blandt andet ud på, at du skal overvåge og beskytte infrastrukturen på blandt andet universiteterne i Danmark.

Henrik Larsen, den nuværende chef for DKCERT, stopper ved udgangen af december for at gå på pension efter næsten ni år på posten.

Efter ulykke: Amerikansk bilproducent fyrer 900 medarbejdere

General Motors datterselskab Cruise, der laver selvkørende biler, fyrer 900 ansatte, hvilket svarer til en fjerdedel af arbejdsstyrken.

Det sker efter en ulykke 2. oktober, hvor en bil ramte en kvinde i et vejkryds i San Francisco og kastede hende ud foran en af Cruises førerløse taxaer, der trak kvinden seks meter, før den kørte ind i en kantsten og stoppede. Virksomheden suspenderede herefter alle sine førerløse operationer.

Tilsynsmyndighederne beskyldte efterfølgende Cruise for at have udeladt optagelser af bilen, der slæbte kvinden, fra en video som de udleverede til statslige embedsmænd.

Siden har Cruise forsøgt at holde sine omkostninger nede, men det har altså ikke været nok til, at selskabet kan undgå en stor fyringsrunde.

Det skriver New York Times.

Ulykken - og dens konsekvenser - har sat spørgsmålstegn ved fremtiden for teknologi- og bilindustriens stræben efter selvkørende biler.

Kina har ført anti-USA kampagne på Youtube

Man skal ikke tro på alt, man ser, hører og læser på internettet.

I sidste måned latterliggjorde en amerikansk stemme på YouTube Washingtons håndtering af krigen mellem Israel og Hamas og hævdede, at USA ikke var i stand til at "spille sin rolle som mægler ligesom Kina" og "nu befinder sig i en position med betydelig isolation."

Men stemmen var genereret af kunstig intelligens, og den 10 minutter lange Youtube-video var en del af mere end 4.500 videoer fra mindst 30 YouTube-kanaler, der har spredt pro-kinesiske og anti-amerikanske fortællinger siden sidste år.

Videoerne har fået næsten 120 millioner visninger og 730.000 abonnenter siden sidste år.

Det skriver New York Times.

Videoerne havde budskaber som, at kinesisk teknologi var USA overlegen, at USA var dømt til økonomisk kollaps, og at Kina og Rusland var ansvarlige geopolitiske spillere. Nogle af klippene hyldede kinesiske virksomheder som Huawei og nedgjorde amerikanske virksomheder som Apple.

Klag til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over digitale lovbrud

Folketinget har vedtaget en ny lov, der giver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nye beføjelser i forhold til, om digitale platforme lever op til reglerne i en Eu’s nye Digital Services Act (DSA).

Dermed er det Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, man skal klage til, hvis digitale platforme såsom sociale medier, digitale markedspladser eller søgemaskiner, ikke overholder DSA.

Man kan blandt andet klage, hvis et socialt medie fjerner ens indhold uden grund.

DSA giver også forskere adgang til data fra de største onlineplatforme og søgemaskiner, eksempelvis Facebook, TikTok og X, som har en særlig pligt til at sikre, at deres platform er tryg og sikker at anvende, da de kan tilgås af mindreårige.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan behandle klager over danske platforme, men vil videreformidle klagen, hvis styrelsen modtager klager over en platform, som hører under et andet EU-medlemsland.

Sumup lander over to milliarder kroner i investering

Endnu en dag og endnu en investeringsrunde fristes man til at sige, for det er som om, at kapitalfonde og investeringsselskaber kaster med pengene i disse dage for at lukke de sidste aftaler inden årets udgang.

I hvert fald har investeringsrunder fyldt en hel del i ugens morgenbriefing og på Computerworld.dk. Og i dag er der så endnu en.

Denne gang er det britiske SumUp, der laver kontaktløse betalingsterminaler, som har landet en investering på 285 millioner euro – over 2 milliarder kroner.

Sumups betalingsterminaler bliver allerede flittigt brugt Danmark, særligt hos mindre virksomheder og butikker.

Den amerikanske investeringsselskab Sixth Street Growth er hovedinvestor.