Folketingets Europaudvalg arbejder på at få erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen til at støtte et kompromisforslag om softwarepatenter i EU, udarbejdet af Michel Rocard, ordfører i Europaparlamentet.
Forslaget har nu aftvunget en kraftig reaktion fra ITEK, Dansk Industris branchefællesskab for it, elektronik og telekommunikation.
- Det er en lille smule bizart, at man overhovedet kommer med et dansk standpunkt. Rocard er kommet med sit bud, der består af nogle meget romantiske synspunkter, der ikke beskytter firmaerne. Udvalget mener, at Rocard skal bakkes op, og det tager vi afstand fra, forklarer Tom Togsverd, formand for ITEK.
Rocards forslag vil ændre softwaredirektivets tekst, så rendyrket software ikke kan patenteres.
Ubeskyttede algoritmer
Harmen er blevet vakt, fordi forslaget skelner mellem indlejret og ikke-indlejret software.
- De virksomheder, der skaber noget originalt, er ikke lige så beskyttet som håndværkere eller medicinalindustrien. En original algoritme er lige så genial som et stykke design, mener Tom Togsverd.
Han peger især på, at grænsen for hvornår software er indlejret eller ej, bliver mere og mere flydende. Det er særligt de programmerbare chips, der ifølge ITEK vil gøre sondringen noget nær umulig.
- Man tror, at apparatindustrien bliver beskyttet, men forslaget forhindrer næstegenerations-udvikling, hvor softwaren ligger uden for apparatet. Man skal ikke sondre på den måde, for tingene ændrer sig, uddyber Tom Togsverd, der mener, at kompromiset bygger på manglende indsigt.
- Hvis ikke virksomheder kan patentere, så kan de ikke få venturekapital, og det vil koste arbejdspladser, mener Tom Togsverd.
For meget og for tidligt
Tom Togsverd er ikke bleg for at kalde den danske støtte unødvendigt og utidigt.
- Jeg mener, at vi skyder os selv i foden. Det her initiativ er overhovedet ikke nødvendigt, og slet ikke nu. EU skal først bruge det her i september, og det er tydeligt, at det handler om politikere, der vil profilere sig, og måske give Bendtsen en lille næse. De skulle hellere vente på Parlamentets udspil og holde sig på måtten indtil da, lyder det bramfrit fra Tom Togsverd.
Direktivforslaget blev ikke taget af bordet under førstebehandlingen, og derfor har Bendt Bendtsen mødt kritik. Nu er forslaget røget videre til andenbehandling, hvor den videre skæbne indtil videre er lettere usikker.
For at blive endelig vedtaget, kræves det absolut flertal til forslaget fra EU-landenes regeringer.