ITEK raser over dansk patentkompromis

Dansk Industri og ITEK advarer heftigt mod Europaudvalgets støtte til et forslag til et ændret softwarepatent-direktiv. Forslaget sigter på at skelne mellem indlejret software og andre typer. Formanden for ITEK kalder kompromisforslaget for bizart, unødvendigt og mener det er at skyde sig selv i foden.

Folketingets Europaudvalg arbejder på at få erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen til at støtte et kompromisforslag om softwarepatenter i EU, udarbejdet af Michel Rocard, ordfører i Europaparlamentet.

Forslaget har nu aftvunget en kraftig reaktion fra ITEK, Dansk Industris branchefællesskab for it, elektronik og telekommunikation.

- Det er en lille smule bizart, at man overhovedet kommer med et dansk standpunkt. Rocard er kommet med sit bud, der består af nogle meget romantiske synspunkter, der ikke beskytter firmaerne. Udvalget mener, at Rocard skal bakkes op, og det tager vi afstand fra, forklarer Tom Togsverd, formand for ITEK.

Rocards forslag vil ændre softwaredirektivets tekst, så rendyrket software ikke kan patenteres.

Ubeskyttede algoritmer
Harmen er blevet vakt, fordi forslaget skelner mellem indlejret og ikke-indlejret software.

- De virksomheder, der skaber noget originalt, er ikke lige så beskyttet som håndværkere eller medicinalindustrien. En original algoritme er lige så genial som et stykke design, mener Tom Togsverd.

Han peger især på, at grænsen for hvornår software er indlejret eller ej, bliver mere og mere flydende. Det er særligt de programmerbare chips, der ifølge ITEK vil gøre sondringen noget nær umulig.

- Man tror, at apparatindustrien bliver beskyttet, men forslaget forhindrer næstegenerations-udvikling, hvor softwaren ligger uden for apparatet. Man skal ikke sondre på den måde, for tingene ændrer sig, uddyber Tom Togsverd, der mener, at kompromiset bygger på manglende indsigt.

- Hvis ikke virksomheder kan patentere, så kan de ikke få venturekapital, og det vil koste arbejdspladser, mener Tom Togsverd.

For meget og for tidligt

Tom Togsverd er ikke bleg for at kalde den danske støtte unødvendigt og utidigt.

- Jeg mener, at vi skyder os selv i foden. Det her initiativ er overhovedet ikke nødvendigt, og slet ikke nu. EU skal først bruge det her i september, og det er tydeligt, at det handler om politikere, der vil profilere sig, og måske give Bendtsen en lille næse. De skulle hellere vente på Parlamentets udspil og holde sig på måtten indtil da, lyder det bramfrit fra Tom Togsverd.

Direktivforslaget blev ikke taget af bordet under førstebehandlingen, og derfor har Bendt Bendtsen mødt kritik. Nu er forslaget røget videre til andenbehandling, hvor den videre skæbne indtil videre er lettere usikker.

For at blive endelig vedtaget, kræves det absolut flertal til forslaget fra EU-landenes regeringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere