Godmorgen og velkommen tilbage fra weekenden.
I denne uge er det Thomas Møgelbjerg, der hver dag sammensætter Computerworlds morgenbriefing til jer.
Jeg håber, I vil læse med.
God dag og god læselyst.
TikTok Danmark ansætter mangeårig DI-lobbyist
I slutningen af oktober åbnede det kinesiske sociale medie TikTok sit første kontor i Danmark på Rådhuspladsen i København.
Og nu får TikTok også et ansigt udadtil, der skal repræsentere selskabets interesser i Danmark.
Det bliver den nu tidligere mangeårigr lobbyist i DI Digital Christian Hannibal, der i dag tiltræder stillingen som Head of Public Policy for TikTok i Danmark.
Det skriver Christian Hanibal på sin LinkedIn:
”Fra kontoret på Rådhuspladsen ser jeg frem til at løfte vidensniveauet om TikTok og gå i dialog med alle interessenter, fra politikere til organisationer og medier for at drøfte hvordan TikTok kan bidrage til en god udvikling bl.a. inden for AI, databeskyttelse, børn og unges brug af medier og meget mere.”
TikTok har månedligt 1,3 millioner aktive brugere i Danmark.
Regeringen vil ikke forbryde mobiltelefoner i skoler
Brugen af mobiltelefoner og skærme i de danske uddannelsesinstitutioner er stærkt debatteret, og i weekenden blussede debatten igen op, da Sverige indførte forbud mod mobiltelefoner i alle landets folkeskoler.
Men sådan et forbud kommer ikke til Danmark. Det siger børne- og undervisningsminister Tesfaye (S) til DR.
Ifølge Tesfaye er det bedre, at de enkelte folkeskoler i Danmark selv indfører politikker om mobiltelefoner i samarbejde med den lokale ledelse, elever og forældre.
”Vi får de bedste beslutninger, hvis de bliver truffet tæt på eleverne i stedet for i folketingssalen, siger Mathias Tesfaye.
Regeringspartiet Moderaterne så ellers gerne, at Danmark gjorde som svenskerne og indførte mobilfri zone på de danske folkeskoler.
12 anbefalinger skal slukke elevers skærme
Vi fortsætter af samme spor for netop som den svenske regering indfører forbud mod mobiltelefoner i svenske skoler, kommer der nu anbefalinger til, hvordan danske unge skal begrænse brugen af skærme, når de går i skole.
I dag offentliggør Styrelsen for Undervisning og Kvalitet nemlig 12 anbefalinger til, hvordan ungdomsuddannelserne skal begrænse brugen af skærme.
Blandt de 12 anbefalinger er blandt andet disse:
6. Spær adgangen til ikke-relevante hjemmesider (firewall).
7. Lad computeren være lukket ved undervisningens start.
9. Brug kun skærme, når det er didaktisk og pædagogisk hensigtsmæssigt.
10. Giv mere plads til skærmfrie perioder i undervisningen.
12. Skab attraktive alternativer til det digitale i pauser og sociale sammenhænge.
Årets ord 2023 er ChatGPT
For 16. år i træk har Dansk Sprognævn i fællesskab med DR kåret årets ord, og i 2023 er det et ord, vi har skrevet om ugentligt – nogle gange dagligt – her på Computerworld.
ChatGPT er nemlig årets ord 2023.
Det har da også været den generative AI-teknologi, der for alvor har åbnet verdens øjne for kunstig intelligens det seneste år, hvilket også var en af grundende til, at netop ChatGPT er årets ord 2023.
Ordene AI, ejendomsvurderinger, store bededag, koranafbrænding, iltsvind, klimakollaps, varmerekord, Irmapige og Barbie var også blandt kandidaterne til årets ord 2023.