Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Tre gode, to onde og en ret grusom nyhed

Klumme: It-sikkerhed og vedligehold af de gamle - og de kommende - legacy-systemer er også elendig hos de private. Meget elendig, endda. Når NIS2 kommer drønende i det nye, år bliver det rigtigt sjovt

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Another week, another Digitaliseringsminister: OpenAI har intet på Danmark med hensyn til hurtige ud- og indskiftninger på chefgangene.

Man får helt lyst til en sixpack med Fat Tire Ale fra New Belgian Brewing Company til at skylle ugens begivenheder ned med.

Nogle af nyhederne er dog af en karakter, som retfærdiggør en Gambrinus Dark på 9.5 procent fra Hancock i Skive.

Det er en fantastisk øl, der reelt kan erstatte rødvin til en simrende gryderet her i mørket og kulden.

Den findes også i model "Light", og det har snydt en del mennesker gennem tiden, idét alkoholprocenten er 9.6. Ingen enzym-speeding på Hancock - det tager 180 dage at lave Gambrinus: Hancocks øl.

Og jeg er her og nu nødt til at indrømme, at jeg elsker deres hvidtøl. Så er det sagt og hemmeligheden er ude.

Der er heldigvis noget at undskylde fra min side i denne uge (udover det med hvidtøl), så det starter vi med, og så tager vi ellers nogle rappe nyheder fra ind- og udland: Tre gode, to onde og én grusom.

Undskyld: Jeg har svigtet
Jeg savner muligheden for at kommentere under artiklerne i Computerworld.

Det var sgu herligt at kunne diskutere, dokumentere, korrigere, blive klogere, osv. med læserne, men det var dengang, og nu er nu, så jeg lancerede jo for snart et år siden en Facebookside, som jeg kaldte GroansFromMoans, som skulle bruges til debatter om dette og hint, og det har jeg forsømt.

Så startende nu vil jeg trofast og i al evighed, Amen, lægge mine klummelinks derhen hver fredag eftermiddag/aften, og så håber jeg, at I tilgiver mig og gider sniksnakke under dem. Undskyld.

De tre gode nyheder

God nyhed 1: Tænk, hvis GDPR bliver taget seriøst.

Lakmustesten er jo, om alle vore offentlige dimsedutter gør noget ved det fremfor at småsnyde og hyggelyve hele tiden.

Det kræver, fuldstændig ligesom MeToo, at gamle, magtfulde, hvide mænd mister job, pension og ære. Jaja, jeg drømmer videre. Måske kan denne dom fra EU-retten forleden ruske lidt op i tingene?

En EU-dom, der kan gøre nas

God nyhed 2: En fantastisk afgørelse fra Datatilsynet kan muligvis få denne uges digitaliseringsminister til at fokusere lidt mere på digitalisering og lidt mindre på ligestilling.

I får lige min korte (tre ord) udgave før I læser Brian Jacobsens velskrevne og tydelige dokumentation om problemet:

Mogens: MitID kører ulovligt.

Brian: JavaScript i MitID og websites

God nyhed 3: Finansloven blev vedtaget, og den tidligere Aarhus-borgmester, nu overfinanskaj, Wammen, hev en million hjem til sin by til generel pasning og pleje af en flagstang med mindesten, eller omvendt.

Et vidende menneske kunne bagefter fortælle verdenspressen, at man faktisk ikke anede, hvordan man skulle få brugt en million til netop dét, men pyt.

Og for jer andre er her listen over de danske "pork barrel"-tiltag. Jeg er nødt til at rose DF for, at de får Skoleskibet med hvert år. Det er bare i orden. Jeg elsker også ordet "udmøntning" fra Finansministeriet...

Appendiks - Udmøntning af pulje til lokale initiativer (fm.dk)

De to onde nyheder

Ond nyhed 1: Eller, måske er det bare en god nyhed?

AI'erne nærmer sig et punkt, hvor kun AI kan håndtere dem. Men det kræver nogle beregninger, og det kræver nogle datacentre med fokus på compute.

Dét, der giver AI vinger i datacentrene, er vandkølede GPU'er fra NVIDIA. De laves reelt af TSMC på Taiwan, og der må være ret gode muligheder for beskæftigelse hos dem for tiden.

Der sælges cirka 5.555 af dem dagligt, og de koster 40.000 dollar stykket. Det er 222 millioner dollar om dagen, aka halvanden milliard danske.

I artiklen her kan I læse, hvordan der blev solgt en halv million af disse dimser i tredje kvartal af året.

Det svarer til 20 milliarder dollar. Microsoft alene vil købe 400.000 styks, og OpenAI vil proppe 75.000 i et enkelt datacenter et sted, hvor der i forvejen er varmt.

Nu ved I, hvorfor Microsoft hæver licenspriserne. Ret interessant læsning.

GPU'er er det nye olie.

Ond nyhed 2: Jeg prøver fortsat at få lavet en personlig AI-dims, der kan tygge sig igennem mine cirka 140 klummer i Computerworld og blive ekspert i dem, påpege selvmodsigelser, opdage fejl og mangler, foreslå emner, skrive dele af kommende klummer, osv.

Se, dét kommer tættere og tættere på, og det er muligt, at det lykkes i praksis for mig i den kommende uge, uden at jeg skal købe mærkelige og dyre produkter eller kode alt muligt.

Her er for eksempel et bud, der ser meget lovende ud, som jeg modtog fra en af mine nordlige helte, Tom Bue:

Byg en agent

Det skal prøves EFTER den dér julefrokost med gutterne fra RH-kollegiet lørdag aften.

Min ven Ole har ringet, og jeg skulle hilse jer alle og sige, at han kører mig hjem i år, og at el-cyklen med de onde håndtag bliver hjemme.

Den grusomme nyhed

Statsrevisorerne (ikke Rigsrevisionen - STATSrevisionen) har været på besøg hos Statens IT. Jeg kan summere det således:

SR fandt igen ud af, at SIT's kunder igen ikke har gjort, hvad SIT igen og igen har bedt dem om.

Pressen har derfor, surprise og chok, skrevet en masse om, at SIT er dumme, fordi det ikke overrasker, irriterer eller engagerer danskerne overhovedet, hvis de i stedet havde skrevet, at alle mulige styrelser og andre statslige dimser ikke gider tage it-sikkerheden alvorligt.

Statistisk set lever hver anden danske journalist vel også sammen med en statsansat, så det vil være dumt at gå efter styrelser og departementer - det ville medføre stumfilm-agtige tilstande i de små journalisthjem og et væld af bløde pakker under juletræerne.

Så hellere skyde på budbringeren og håbe på en Quest 3.

En virkelig god kommentar kom fra Janus, og den bør man læse.

Min click-bait-tekst stammer fra en vittighed, som jeg selv fandt på i 1. G, da min mor igen-igen mente, at mit værelse lignede Jerusalems Ødelæggelser, og at det flød overalt på gulvet.

Det fik mig til at opfinde min første, akvatiske grundlov, nemlig "Alt flyder."

Janus og den første akvatiske grundlov: Alt sejler.

Poul-Henning Kamp, der ikke har opfundet diplomatiet, sagde det rent ud i søstermagasinet Version2:

Skyd ikke Statens IT, de gør det så godt som de kan!

It-isbjerget: 10 procent over, 90 procent under overfladen
Gartner-folkene har altid sagt, at it-systemers omkostninger fordeler sig med 10 procent i "projektet", dvs. når det laves og søsættes, mens 90 procent af omkostningerne kommer bagefter til drift, vedligehold, osv.

Det betyder, for de af jer, der savner flere grunde til at drikke i weekenden, at Ejendomsvurderingen vil koste yderligere 36-72 milliarder kroner at drive og vedligeholde i de kommende mange år.

Gartner har en pointe: Vi elsker at tale om de 10 procent, der bruges til at bygge endnu en stak kommende, teknisk gæld, men derefter lader vi det drive for vejr og vind.

Kun hvis bølgerne går højt eller SR påpeger, at Plimsol-linien nu er nået, gør vi MÅSKE noget ved det.

I må selv læse om den gode præst Samuel Plimsoll. Det er en fantastisk historie.

En bitter, gammel mand, der har set alt for meget i sine mange år i branchen, sagde til mig:

"Hvis man vil have fixet det her, skal statsministeriet meddele alle ministre, at de mister deres job, hvis de ikke har styr på it-sikkerheden på deres område om 12 måneder. SÅ sker der noget".

Ligesom under finanskrisen, hvor Cameron sendte en besked ud til alle bosserne i det offentlige om, at de ville blive fyret, hvis ikke de sørgede for at betale små og mellemstore bikse deres tilgodehavender indenfor 20 dage.

Vupti kunne man pludselig godt dét alle steder, endskønt det SLET ikke var muligt tidligere. Pudsigt-pudsigt.

Men det sker jo ikke i Danmark. It-sikkerhed er bare noge, somt vi leger.

Vi smider endnu et drivanker ud efter plimsolleren, kaster den ene åre efter den, kapper ankerkæden og krydser videre op mod vinden, lige indtil SIT får tildelt noget reel magt og smider nogle vitale systemer på porten af hensyn til vores fælles sikkerhed og velbefindende.

Det vil jeg i hvert fald foreslå, at de gør.

Men vent til efter nytår. Ikke ødelægge julestemningen.

Tiden er inde til tvang og lovgivning

En barsk, men klog og god, ven, der har sovet på tynde, grønne liggeunderlag i nogle år af sit liv, udtalte forleden om landbrugets udledninger: "Vi har forsøgt med det gode i mange år. Nu er det tid til lidt tvang og lovgivning."

Og sådan er det også med it-sikkerhed og opdateringer af legacy-systemer.

Fremtidens legacy-systemer, der bygges nu, mens vi drikker julesnaps og hygger os, skal sikres på rigtige måder og finansieres korrekt og tilstrækkeligt. Dixit.

Og ja, it-sikkerhed og vedligehold af de gamle - og de kommende - legacy-systemer er også elendig hos de private. Meget elendig, endda.

Når NIS2 kommer drønende i det nye år bliver det sjovt. Sæt i værk, folkens.

Det var dét! Nyd weekenden and stay hydrated. Hvis I bliver fulde, må I gerne skrive til mig på mogensxy@gmail.com og fortælle mig nogle sandheder og røverhistorier fra livets gang i Lidenlund. Men kun, hvis I bliver fulde.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.