Venstre: Vi gør nok for it-iværksætterne

Venstre melder hus forbi, når det gælder kritikken af regeringens indsats overfor it-iværksætterne. Vi gør rigeligt, siger Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen. Det er ikke godt nok, mener De Radikales Morten Helveg Petersen.

Provokerende og bundforkert. Sådan lyder det fra Venstre oven på kritikken af regeringens hidtidige arbejde for at styrke dansk innovation og iværksætteri.

Medlemmer af Dansk Iværksætter Forening vurderede nyligt indsatsen til et syvtal efter 13-skalaen; en ret jævn præstation lidt under middel.

Det medførte en storstilet 30-punktsplan fra DIF, der efterlyser færre store ord og flere konkrete tiltag. Og det finder Venstre provokerende.

Principperne er møntet på iværksættere i det hele taget, og det har givet anledning til spekulation, om regeringen og iværksætter-tiltag skelner godt nok mellem it-pionerer og andre iværksættere.

Forfejlet kritik

- Det er forfejlet at kritisere regeringens indsats. Jeg opfatter meldingen fra DIF som et provokerende indslag, der skal skabe debat, og det er fint nok. Jeg får dog et andet indtryk hos de it-virksomheder, jeg er i kontakt med, siger Michael Aastrup Jensen, nyslået it-ordfører for Venstre.

Michael Aastrup Jensen har en marketingbaggrund hos it-leverandøren Proinfo, inden han som 29-årig blev borgmester i Randers i 2002.

- Spørger man andre brancher, vil de nok sige, at vi gør mere end rigeligt for it-branchen, mener Michael Aastrup Jensen.

Vi har skam lyttet
Hos oppositionen er udsigten dog noget anderledes.

- Regeringen bør ikke kunne nøjes med at sige, at det skal være nemmere at være iværksætter. Programmet fra DIF er godt og nødvendigt, fordi man forsøger at gøre det mere konkret, mener Morten Helveg Petersen, it-ordfører for De Radikale, og blandt andet forfatter til en bog om Danmarks it-fremtid.

Michael Aastrup Jensen peger på de midler, som er blevet tildelt for at Danmark kan leve op til Barcelona-målene.

- Rent konkret har vi fulgt op med 10 milliarder kroner til innovation, og vores regeringsgrundlag indeholder risikovillig kapital på 30 milliarder. Vi har lyttet, siger Michael Aastrup Jensen.

Han kalder regeringens indsats 'ambitiøs' og vidensparker og vækstmiljøer for 'successer'.

- Det er karakteristisk for diskussionen, at vi kan blive enige om at det skal være nemmere at være iværksætter, men ikke hvordan. Djævelen ligger i detaljen. Det er svært at identificere de barrierer, der skal fjernes, mener Morten Helveg Petersen.

Kritikken har sat spørgsmål ved, om det danske system er gearet til at håndtere virksomheder, der er globale ved fødslen.

- Jeg er enig i, at der er forskel på iværksættere, siger Michael Aastrup Jensen, der mener, at danske it-virksomheder ikke nødvendigvis behøver at satse på udlandet for at slå igennem.

- Kommunalreformen rummer for eksempel masser af muligheder for lokale firmaer. Og hvis KMD bliver solgt, er der et kæmpe marked, der åbner sig. Det vil give en dynamo-effekt, spår Michael Aastrup Jensen.

Han erkender dog, at der er et stykke vej, inden man er i mål.

- Det er nyt for mig, at virksomhederne siger, at det er svært at hyre folk fra udlandet, og det må vi se på. Reglerne skal forenkles på alle områder. Der er vi ikke kommet i mål endnu, men der har da været forbedringer, siger Michael Aastrup Jensen.

- Vi er også parate til at fjerne de administrative byrder, der kan undværes, siger Morten Helveg Petersen.

Arbejdet ligger lige for. Og noget tyder på, at dommen fra iværksætterne har givet genlyd på Christiansborg.

- Hvis DIF ikke tager fat i mig, så tager jeg fat i dem. Jeg vil gerne give kaffen, lyder opfordringen fra Michael Aastrup Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere