Engang kunne de fleste spotte digital snyd på lang afstand.
Mails fra Nigeria eller sms’er med sære afsendere var nemme at aflure, specielt når teksterne var krydret med komiske stavefejl. I dag er afstanden mellem sandt og falsk blevet stadig tyndere.
Med “A History of Fake Things on the Internet” skitserer computerforsker og ekspert i maskinlæring Walter J. Scheirer den digitale udvikling. Fra fusk via beskedtjenester og BBS’er (Bulletin Board Systems) til snyde-mails, ChatGPT og AI.
Omfanget stiger med digitaliseringen. Alt fra indkøb af juleklejner til ansøgning om lån eller skilsmisse rykker online.
Konsekvenserne bliver seriøse, når vi ikke længere ved, om en tekst, et billede eller en video er fabrikeret ved hjælp af kunstig intelligens.
Internettet bliver dermed frugtbar ager for fake news, konspirationsteorier og beretninger fra ”troværdige” sandhedsvidner. Sidstnævnte af den slags, som mener at have set ufoer bemandet af Elvis lande i baghaven.
Scheirer tager et dyk dybere og undersøger, hvordan og hvorfor falskneriet begyndte.
Forfatteren tager blandt andet et smut forbi fotografers mørkekamre, hvor uønskede elementer i snart et århundrede er blevet retoucheret eller omskabt til noget andet.
Bogens formål er ikke at skræmme livet af os, men vise fænomenets rod.
Falsk eller kunstigt skabt indhold er ikke nødvendigvis et problem i sig selv, men mere (endnu) et eksempel på menneskelig formåen og adfærd når den er bedst – og værst.
Titel: “A History of Fake Things on the Internet”
Forfatter: Walter J. Scheirer