I det nye EU-lovforslag Cyber Resilience Act, som lige nu er i proces for at blive vedtaget, krævers det, at producenter skal vurdere cybersikkerhedsrisici ved deres produkter og træffe foranstaltninger til at løse problemer i en periode på fem år eller gennem produkternes forventede levetid.
Men dette har nu fået elektronikproducenterne Siemens, Ericsson, Schneider Electric og industrigruppen DigitalEurope til at råbe vagt i gevær mod lovforslaget.
De fire organisationer advarer om, at dette krav kn komme til at ramme forsyningskæder et omfang svarende til under pandemien.
"Loven, som den er, risikerer at skabe flaskehalse, der vil forstyrre det indre marked," skrev selskabernes topchefer i et fælles brev til EU's industrichef Thierry Breton og EU's digitale chef Vera Jourova.
Sammen med ovennævnte selskaber har topchefer for Nokia, Robert Bosch og softwareselskabet ESET også skrevet brevet under.
I blevet argumenteres der for, at forstyrrelser kan ramme millioner af produkter, lige fra vaskemaskiner til legetøj, cybersikkerhedsprodukter såvel som vitale komponenter til varmepumper, kølemaskiner og højteknologisk fremstilling.
"Vi risikerer at skabe en COVID-lignende blokering i europæiske forsyningskæder, forstyrre det indre marked og skade vores konkurrenceevne," lyder virksomhedernes advarsel.
De foreslåede regler vil også gælde for importører og distributører af internetforbundne enheder.
Virksomhederne beder om, at listen over produkter med højere risiko, der er omfattet af reglen, skulle reduceres betydeligt, og at producenterne skal have lov til at rette kendte sårbarhedsrisici frem for først at udføre vurderinger.
De næste forhandlinger om Cyber Resilience Act-forslaget finder sted 8. november.