Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Borger.dk får ny forside - tilrettes mobile behov / Nato åbner kvantecenter i København / Dansk Erhverv: Danmark får tæv på AI-investeringer - kom nu i gang

Borger.dk får ny forside - tilrettes mobile behov. Nato åbner kvantecenter i København. Dansk Erhverv: Danmark får tæv på AI-investeringer - kom nu i gang. Alle får adgang til data om socialområdet. Microsoft, Google, Danfoss og Schneider sammen om innovationhub i Fredericia. Satya Nadella skal vidne i sag mod Google.

Velkommen til ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld. Fredagens oversigt er udvalgt og sammensat af Dan Jensen.

Fra mandag overlades posten som morgenfrisk nyhedskurer til kollega Thomas Møgelbjerg, som du kan glæde dig til at høre mere fra.

Borger.dk får ny forside - tilrettes mobile behov

Borger.dk får ny forside, som er udviklet og designet efter, at flere og flere danskere tilgår siden fra deres mobiltelefon.
Som bekendt er Borger.dk indgang til en stor del af de offentlige systemer.

Centralt på den nye forside bliver en søgefunktion, så man fra sin telefon nemt vil kunne frem til de ting, som man søger.

Den kommer desuden til indeholde forskellige guider til eksempelvis nye forældre eller danskere, der står for at skulle flytte.

“Det skal gøre det endnu nemmere at finde lige præcis det indhold, som du søger,” lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

Borger.dk havde 72 millioner besøg i fjor.

Nato åbner kvantecenter i København

Nato åbner i dag et kvantecenter i København, hvor det kommer til at ligge i forbindelse med Niels Bohr Instituttet.

Kvantecenteret kommer til at bestå af et udviklingssite, hvor teknologiske løsninger kan modnes, samt et testcenter, hvor innovative ideer kan udvikles og testes - for eksempel kvantecomputere, kvantesensorer og lignende.

Centeret åbner netop som regeringen har præsentet sin nye kvantestrategi, som ikke mindst fokuserer at kommercialisere kvanteteknologierne.

Du finder hele regeringens netop offentliggjorde kvantestrategi her.

Dansk Erhverv: Danmark får tæv på AI-investeringer - kom nu i gang

Danmark står sammen med resten af EU næsten stille, når det gælder private investeringer i AI. Og det står til at blive et stort problem.

Sådan lyder budskabet fra Dansk Erhverv, der peger på, at der skal skrues gevaldigt op for investeringerne, hvis ikke vi skal køres helt bag af dansen.

“Hvis man forsømmer at investere, udvikle og implementere, kan konsekvenserne bliver enorme,” lyder det fra Dansk Erhverv.

Vicedirektør Casper Klynge siger, at de små hår rejser sig i hans nakke, når han ser på, hvor meget USA investerer i AI.

“AI-toget buldrer af sted i USA, mens vi i Europa nærmest er efterladt på perronen og bare glor på. Der er mange fine visioner og også offentlige investeringsprogrammer, som kan komme i spil på AI-området, men hvis vi ikke kommer op i gear med private investeringer, så kan Europa på alle måde ende som ”Old Europe,” siger han.

Alle får adgang til data om socialområdet

Social- og Boligstyrelsen er klar med websitet social.dk, der kommer til at levere data fra socialområdet i lange baner.

“Siden skal give indblik i udviklingen på socialområdet ved at præsentere data og aktuel socialfaglig viden på en let tilgængelig måde,” lyder det fra styrelsen.

Målgruppen er især kommunerne samt organisationer og lignende, der hjælper udsatte borgere.

Sitet vil indeholde tal og data om udsatte børn, unge og voksne samt om personer med handicap. Det bliver muligt at sammenligne tal på tværs.

“Platformen kombinerer de nyeste tal fra nationale registre og andre kilder og præsenterer viden på en let tilgængelig måde,” meddeler styrelsen.

Social.dk vil løbende blive udvidet med flere fokusområder.

Microsoft, Google, Danfoss og Schneider sammen om innovationhub i Fredericia

Microsoft, Danfoss, Google og Schneider Electric går sammen om et nyt innovationscenter, der skal fokusere på at udvikle grønne teknologier til datacentre.

Det nye center kommer til at ligge i Fredericia og får navnet ‘Net Zero Innovation Hub for Data Centers.’

“Målet er at sætte yderligere fart på de brede løsninger til datacentreres grønne transition,” lyder det fra brancheorganisationen Danish Data Center Industry, der er med i projektet og kommer til at fungere som sekretariat.

Innovations-huben vil fungere som ‘et mødested for nøglespillere,’ der kan indgå i samarbejder og lignende.

De tæller eksempelvis myndigheder, forskere, operatører, forsyningsvirksomheder, NGO’er, netværk og lignende.

Ligeledes vil huben indsamle eksempler på best practice, rådgivning og lignende.

“Fokus vil i første omgang være på at udvikle løsninger, der reducerer eller kompenserer for datacentrenes kulstofudledning og samtidig bidrager til stabiliteten i elnettet,” meddeler Danish Data Center Industry.

Satya Nadella skal vidne i sag mod Google

Microsoft-topchef Satya Nadella skal mandag afgive vidneforklaring i den amerikanske stats store sag mod Google, som er på anklagebænken med beskyldninger om konkurrence-forvridning og udnyttelse af dominerende markedsposition.

Reuters skriver, at Satya Nadella formodentlig vil skulle svare på spørgsmål om Microsofts forsøg på at vinde markedsandele med Edge og Bing og om, hvordan forsøgene blev forsøgt banket i jorden af Google.

Det ventes, at Satya Nadella vil fremhæve på Microsoft-løsningernes høje kvalitet.