Da Apple præsenterede sin iPhone 5 for 11 år siden løftede selskabet samtidig sløret for et usædvanlig syn med det fikse nye ’lightning’ stik.
Dengang bød elektronik-verden på det store aldrende USB-stik, som man aldrig helt kunne vende den rigtige vej og dennes lilleput-version micro-USB, som var endnu sværere at få i og som samtidig var skrøbeligt.
I Apple lejren var alternativet den store flade 30-pins connector, som oprindeligt slet ikke var tiltænkt smartphones, men Apples iPod fra nullerne.
Dengang kom Lightning-stikket som en revolution.
Det var usædvanligt fikst. Man kunne ikke vende det forkert og det var som støbt i et stykke metal – det kunne holde til noget.
11 år senere er det dog slut: Lightning sendes nu på de evige elektronikaffaldsmarker, for iPhone 15 og frem vil nu bruge det bredt anvendte USB-C stik.
Mød afløseren med de mange fordele
I stedet for det aldrende stik kommer USB-C med mål som er halvanden millimeter bredere og en enkel millimeter tykkere.
Men som til gengæld er i stand til at tale med hele den øvrige elektronikverden, heriblandt Apples egne Macs og iPads. Derfor behøver du fremover også kun have en oplader med på farten.
Bruger du en laptop-oplader (som typisk leverer 65 watt eller mere) vil iPhonen med al sandsynlighed også kunne lade hurtigere end med de 12 watt, som Lightning-stikket topper ud ved.
Apple tilbyder endda at der kan trækkes strøm ud af stikket, så der kan oplades et headset eller et Apple Watch på farten. Det er endnu uvist i hvilket omfang andet udstyr vil kunne tankes op den vej.
Det nye stik baner også vejen for at meget andet tilbehør kan sluttes til. Dongles, kortlæsere, tastatur, mus og meget mere bliver nu en mulighed – såfremt Apple ellers tillader det i iPhones iOS-styresystem.
Alt, hvad der sluttes til, kan samtidig overføre data med hidtil usete hastigheder. Lightning-stikket bruger nemlig den forhistoriske USB 2.0 protokol (som stammer helt tilbage til år 2000), hvilket satte en øvre grænse på dataoverførsler på under en halv gigabit per sekund.
USB-C og dennes nyeste standard 4.2 tillader her svimlende 120 gigabit per sekund.
I praksis udnytter dog kun op til 10 gigabit/sekund i de finere Pro-modeller, hvor den øgede båndbredde giver helt nye muligheder såsom livestreaming og eksport af rå videodata i 4K60 ProRes – et yderst krævende format, hvor hvert sekunds optagelse kan fylde en hel gigabyte data.
Det nye stiks ulemper
Men med stikskifteoperationen følger også ulemper, hvor den mest åbenlyse er, at eksisterende lightning-kabler, -tilbehør eller -docks skal skiftes ud eller undværes.
Dette kan dog delvis afhjælpes af en enkel Lightning til USB-C adapter.
For Apple som virksomhed er der også klare ulemper, da selskabets indbringende ’Made for iPhone’ certificeringer til dels kan omgås.
Bloombergs Apple-analytiker Mark Gurman estimerer her af MFi-programmet alene bidrager til dusinvis af millioner af dollars til Apples toplinje.