Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Samsung Galaxy Z Flip 5 er den bedste foldemobil du kan få - men er det nok?

Samsung har skabt en lille højteknologisk perle af en foldemobil med Flip 5, men det er stadigvæk ikke godt nok til, at overbevise den brede forbruger.

De allerførste foldetelefoner var egentlig ikke reelle telefoner – de gemte oftest på noget skærm-origami, der kunne åbenbare en lille tablet, som man kunne fornøje sig med.

Samsung Galaxy Z Flip 5 er skabt ud fra en anden opskrift, hvor folden kommer på den korte led, og dermed gør, at man kan have mere mobil på sig i selv små lommer – den samme opskrift som Motorola introducerede med sin nye Razr-kollektion.

Flip 5 er dog en revideret version af konceptet, hvor en stor ekstra skærm på bagsiden skal bidrage til at øge anvendeligheden i hverdagen.

Et smykke af en mobil

Mere modne læsere, der læser med her, kan måske huske en gang, hvor klaptelefonen var det ypperste inden for mobil-teknologi.

Med et svirp kunne mobilen klappes op, og man fik serveret en skærm foroven og tasterne forneden.

Forsøger du dig med samme manøvre med Flip 5, vil den næppe overleve længe, da den særlige foldbare skærm, der diskes op med, er en mere sart størrelse.

Det siger lidt om Samsungs egen tillid til konceptet, at en af de første beskeder der toner frem på skærmen, er en formaning om ikke at trykke for hårdt på skærmen med for eksempel en negl, at mobilen ikke må opbevares i nærheden af nøgler, og at mønter og støv og småpartikler kan beskadige skærmen.

Nuvel, telefonens udtryk er også en anden end fordums tiders klapmobiler.

Den fremstår som raffineret, næsten smykkelignende, med sin højglanspolerede metalkanter og porcelænslignende bagside. Den er endda også IPx8-vandtæt, så noget kan den modstå.

At, min bedre halvdel var hurtigt til at bemærke telefonen og rose den for juvel-looket, bekræfter også min mistanke om, at Samsung har haft blandt andet stilbevidste kvinder for øje, da telefonen blev til.

I brug

Modsat den dyre og mere ambitiøse Galaxy Fold 5 synes der at være indgået flere kompromiser med Flip 5.

I brug opleves den såmænd bare som en almindelig smartphone med en stor 6,7 tommer skærm, som ens apps kan boltre sig på. At den kan foldes sammen til en størrelse som et spil kort, er så bare end sidegevinst.

Samtidig kan man være kreativ med 'folden,' eksempelvis når der skal tages selfies eller ses en video, da den øverste del kan vippes og kippes efter behov. Det er som at have et ministativ bygget ind i telefonen.

Eneste ulempe, ud over den potentielle sårbarhed, er, at der optræder en mærkbar fold på midten af skærmen. Den er dog slet ikke så dominerende som i Fold 5. Man lærer at leve med den.

Samtidig tilbydes en bonusskærm på 3,4 tommer, så notifikationer hurtigt kan skimmes, uden at telefonen behøver at klappes op. Samsung byder samtidig på masser af tilpasningsmuligheder til låseskærmen, som giver telefonen et unikt udtryk.

Skærmene er på vanlig Samsung-manér af utrolig god kaliber med opulente farver, 120 Hz, fornøjelig kontrast og glimrende lysstyrke, der alt sammen matcher mobilens pris og udseende.

Højttalerne er dog et sted, hvor de fysiske begrænsninger ved et så ambitiøst design bemærkes. Lyden er hæderlig, men der er bare lidt mindre bas at få her.

S-power

Debutprisen på 9.499 kroner indikerer med al tydelighed, at Samsung Galaxy Flip 5 er tænkt som en toptelefon.

Den er da også ekviperet med den stærkeste processor på Android-markedet i øjeblikket med sin octa-core Snapdragon 8 gen 2-processor assisteret af otte gigabyte hukommelse og enten 256 eller 512 gigabyte lager.

Det er samme indmad, som man finder i Samsungs S23-kollektion, og den rækker til at drive Android version 13 uden de mindste kvaler.

Men hvor en Galaxy S23+ har 4.700 mAh, finder du kun 3.700 mAh her – og Flip’en har endda en større skærm at skulle drive. Det har, ikke overraskende, negative konsekvenser for driftstiden.

Man kan nu alligevel regne med en hel dags brug, men heller ikke meget mere.

Mobil-superbrugere skal derfor regne med at skulle forbi en stikkontakt, inden dagen er ovre.

Samsung har dog fundet plads til lynladning, så der kan tankes omtrent halvt op på en halv time, mens trådløs af både mobil eller en anden mobil understøttes.

Knap kamera-pakke

Samsung synes også at have haft svært ved at finde plads til en ligeså ambitiøs kamerapakke som i selskabets øvrige S23-topmobiler.

Her er blot to moduler at få, en standard- og en ultravidvinklet, som hvert byder på 12 megapixels.

Heldigvis er Samsungs stærk på billedbehandlingen, så de formår at give generelt gode resultater, så længe forholdende ikke er for udfordrende.

Resultaterne er derfor ikke nær så overbevisende, som i den halvt så dyre S23, men opvejes til en grad af, at der er meget foto-sjov at få, takket være den fleksible opbygning.

Højteknologisk niche-produkt

Selvom Samsung Galaxy Flip 5 er en af de bedste sammenklappelige mobiltelefoner markedet har at byde på, kommer den næppe til at bryde ud af sin niche.

Det grundlæggende problem er, at folden i sig selv er en sårbarhed, som sår tvivl om telefonens holdbarhed på den længere bane – og så er det et fedt, at Samsung tilbyder fem års opdateringer til enheden.

Dertil kommer mobiltypen også med reduceret kapaciteter, når det gælder batteriet og kamera-pakken, hvor man er bedre betjent hos langt billigere Samsung modeller som Galaxy S23 eller endda en ældre S22.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering