Det hører til sjældenhederne, at Computerworld prøvekører motorcykler, men nu har vi gjort det.
For en hel del år efter, at strøm og batterier ramte bil-verdenen, er el-kraft og stærkt avanceret digital teknologi langsomt ved at banke på dørene i motorcykel-industrien.
Der er dog fortsat en del barrierer, der skal forceres.
Til forskel fra bilkørsel - der er 90 procent praktisk anvendelse og 10 procent sjov - handler motorcykler næsten alene om sjov. Det er fart, sving, accelleration og de såkaldte ‘køregenskaber,’ der i fokus, mens transport-elementet på vores breddegrader for det meste er sekundært.
En motorcykel er med andre ord legetøj, og benzin-motoren er en vigtig del af det, da kærligheden til benzin-os, bulder, kubik og bankende stempler tit er noget, som har fulgt den enkelte motorcyklist siden barne-årene.
Herfra er overgangen til det el-drevne køretøjs stille susen, begrænsede rækkevide, manglende gear og manglende vibrationer markant - og fylder mange motorcyklister med en vis skepsis.
Forsøg på gennembrud
I de senere år har der været et par enkelte mere eller mindre frugtesløse forsøg på at nå frem til et gennembrud for el-drevne motorcyklister, hvor amerikanske Zero nok er det mærke, der har fået bedst fat. Også Harley Davidson har forsøgt sig med el-motorcyklen LiveWire - dog med begrænset succes.
Nu står vi så med et af de nye skud på stammen. Som - af alle steder - kommer fra Finland, der ellers aldrig rigtigt har excelleret i produktion af køretøjer.
Det vil finnerne bag den nye batteri-drevne motorcykel med navnet Verge lave om på.
Produktionen er ikke for alvor kommet i gang på samlefabrikken i Estland. Bestiller man i dag, kan motorcyklen først leveres omkring årsskiftet.
Finnerne fra Verge har da også medbragt blot en enkelt motorcykel til København, da Computerworld møder dem på deres rundtur til en række skandinaviske byer, hvor de viser krabaten frem.
Fremvisningen finder sted inde i midt i København med al dens mylder og trafik, og derfor er der mere tale om en lille prøvesmagning end en regulær køretur, hvor vi for alvor kan udforske, hvad motorcyklen rent faktisk kan levere.
Den medbragte model hedder Verge TS Pro, og det er mellem-modellen af de tre forskellige Verge-versioner.
Og finnerne har for alvor forsøgt at tænke ud af boksen med konstruktionen.
For hvor de relativt få el-drevne motorcykler, som vi tidligere har set, har været opbygget klassisk med motor og batteri foran forbundet med baghjulet via rem, kæde eller kardan, har finnerne placeret selve motoren i baghjulets fælg.
Hul i baghjulet
Det giver den kantede Verge TS Pro et futuristisk udseende med et navløst baghjul, der vækker nogen opsigt hvor ekvipagen kommer frem.
Konstruktionen er der ifølge finnerne flere fordele ved:
Med motoren væk fra den klassiske placering mellem chaufførens ben, kan al pladsen udnyttes til batteriet, og det sænker det for en svingglad motorcykel så vigtige tyngdepunkt til en position så lav som mulig.
Desuden betyder placeringen af motoren i baghjulet - hvor kræfterne jo under alle omstændigheder skal hen - at Verge-motorcyklen ifølge finnerne bliver nærmest vedligeholdelsesfri, da bevægelige sliddele som kæde, tandhjul og lignende jo er fjernet.
Finnerne siger selv, at det kun er bremsevæske og bremseklodser, som man skal holde øje med, mens resten er ‘zero maintenance.’
Holdbarheden er det jo i sagens natur ikke muligt at teste, men noget er der om snakken alene i den forstand, at antallet af bevægelige dele, der slides over tid, er markant mindre på batteri-cyklen end på en konventionel motorcykel.
På vores prøvetur rundt i København er det tydeligt, at tyngdepunktet ligger ekstremt lavt helt nede ved fødderne.
Det gør motorcyklen meget nem at kaste rundt med. Ja, den kan nærmest styres med hofterne alene.
Vægten gør dog også, at motorcyklen skal 'holdes fast' med hofterne, når der drejes krapt, da vægten gør, at baghjulet gerne vil køre lige frem.
'Beast'
Accellerationen er voldsom - især i det rappe ‘mode’ ud af de fire, som Vergen tilbyder. Det kalder finnerne for ‘Beast-mode,’ og det er rigtigt nok.
De tre øvrige er ‘Zen’ (her kører Vergen blidt og lidt svampet), ‘Range’ (maksimalt regenerering af energi) og ‘Custom’ (den indstiller man selv).
I ‘Beast’ springer Vergen frem som et tavst vilddyr med selv blot et lille vrik på gashåndtaget, og effekten er vild - ikke mindst fordi motorcyklen ikke siger en lyd, når det sker (vi er normalt vant til et BRRØØØL fra en motorcykelmotor under accelleration).
0-100 kmt nåes på ganske få sekunder, og effekten mærkes tydeligt, når man sidder lettere foroverbøjet ude i det fri og holder fast i et styr, skulle jeg hilse og sige.
Verge-motorcyklen når faktisk ikke at sige andet end PFFT, før man hastigt og med opspilede øjne og åben mund må slippe gassen igen.
Finnerne lover endnu mere krudt i den endnu vildere topmodel - Verge TS Ultra.
Den vil kunne rykke fra 0-100 kmt på godt to sekunder. Altså cirka den samme tid, som det tager dig at → læse disse fire ord. ←
Når man slipper gassen, går det til gengæld hurtigt med at få bragt ekvipagen til full stop.
Det brede baghjul bider nemlig godt i asfalten, og Verge TS Pro er udstyret med et velfungerende elektronisk system, der gør, at hjulet står helt fast.
Bagbremse hamrer den i bund
Normalt er forbremsen den foretrukne på en motorcykel, da vægten, når motorcyklen ‘dykker’ under opbremsning, forstærker bremseeffekten.
Men på Verge TS Pro er det lige omvendt.
Bremseeffekten på det store baghjul med den elektroniske styring og regenerative opsamling af energi er mange gange større end effekten på den konventionelle Brembo-bremse, der er monteret på forhjulet.
Det gør, at Verge TS Pro inviterer til, at bagbremsen benyttes hele tiden, mens forbremsen får lov til at sejle sin egen sø.
Og den kraftige bremseeffekt gør, at man som chauffør i bytrafik sidder og spejder i spejlet hele tiden for at sikre sig, at der bliver holdt fornuftig afstand til Vergens baghjul, hvis nu man skulle stoppe den med et brag.
Digital touchskærm
Verge har i forhold til mange andre motorcykler meget få fysiske knapper på styret, der ellers på moderne motorcykler er spækket med forskellige knapper, drejehåndtag og joystick af forskellig art.
Centralt for motorcyklens håndtering er istedet den store touch-skærm, der er placeret i en fordybning i ‘tanken.’
Motorcyklen aktiveres i øvrigt ved at holde et plastickort af samme størrelse som dit Dankort lodret op mod kanten af fordybningen.
På den digitale skærm kan Verge-motorcyklen konfigureres på alverdens måder på en meget nem og intuitiv måde.
Alle Verge-modellerne er udstyret med hurtig-ladning, hvor den ringeste er standardmodellen, der kan lade op til 80 procent på 55 minutter.
Det kan give en teoretisk rækkevide på et par hundrede kilometer, hvilket vi jo ved i praksis nok vil være noget mindre.
Det er for mange motorcyklister herhjemme i underkanten til at dække behovet for eksempelvis at køre ture med kammeraterne.
De to øvrige modeller kan lades til 80 procent hurtigere og med større effekt.
Ifølge finnerne kan Verge TS Pro således lades til 80 procent (teoretisk rækkevide på 280 kilometer) på 35 minutter, mens den noget dyrere topmodel Verge TS Ultra kan lades til en teoretisk rækkevide på 300 kilometer på blot 25 minutter.
Det er i sig selv måske relativt kort tid, men kan alligevel udgøre en udfordring i et motorcykel-miljø, hvor mange ofte kører ture sammen ud i landskabet. For hvordan lader man lige for eksempel 10 motorcykler op samtidig midt på en aftentur?
Skal bestilles online
Som det måske allerførste motorcykel-mærke sigter Verge efter en model, som efterhånden er ved at vinde udbredelse i bil-verdenen, nemlig at motorcyklen skal bestilles og konfigureres online direkte på selskabets website.
Går Verge-motorcyklen i stykker, vil de fleste issues kunne ordnes online, lyder det fra finnerne, der peger på, at Verge mekanisk er en ret simpel konstruktion med meget få dele.
Sidder en fejl i elektronikken, vil det meste kunne ordnes fra Finland via en opkobling til internettet.
Er det en fysisk fejl, vil Verge sende mekanikere for at løse problemet - enten fra Finland eller andre steder, hvor finnerne vil etablere særlige service-centre over tid, lover de.
På en motorcykel skifter man dæk relativt ofte, da de runde dæk på grund af deres blødere ‘compound’ slides langt hurtigere end bildæk.
Det åbner for udfordringer med det usædvanlige baghjul uden nav på Verge-motorcyklen, skulle man tro.
Men nej, lyder det fra Verge.
For bagdækket sidder på en særlig ramme, der nemt kan afmonteres, mens motoren bliver siddende, hvorefter dækket kan skiftes - eksempelvis hos almindelige autodæk-forhandlere, siger de.
Om Verge får ordentligt fat i markedet vil kun tiden vise.
Som det altid er tilfældet med helt nye ‘form factors’ er der mange usikkerheder og mange barrierer at overkomme om eksempelvis leveringssikkerhed, eftermarked, udviklingshastighed og lignende.
Vores umiddelbare oplevelse af den digitale motorcykel gav dog et positivt indtryk af både samlekvalitet, features og køreegenskaber.
Nu er spørgsmålet bare, om det danske marked er begyndt at blive modent og risiko-villigt nok til en elektrisk motorcykel uden lyd, uden stempler og uden lydpotter fra en indtil nu ukendt producent fra Finland.