Artikel top billede

Køber op for milliarder: Ejere gør klar til at børsnotere chip-selskabet Arm i den største notering i årevis

Chip-selskabet Arm går på børsen med den største børsnotering i årevis. Markedsværdien er enorme 450 milliarder kroner.

Med den forventeligt største notering i årevis er den britiske chip-designer Arm på vej ind på Nasdaq-børsen mandag.

Selskabet har angiveligt allerede indgået forhånds-aftaler med 28 store, internationale investerings-banker samt en række øvrige investorer.

Og der er i den grad lagt op til store armbevægelser. For ifølge Bloomberg sigter Arm efter en markedsværdi på mellem 60 milliarder og 70 milliarder dollar med noteringen.

Det ligger meget godt i tråd med, at selskabets nuværende ejer, japanske SoftBank, op til noteringen ifølge Financial Times køber de 25 procent af Arm, som SoftBank ikke i forvejen har ejet.

Sælger er Vision Fund.

SoftBank betaler 16 milliarder dollar for den sidste ejerandel, hvilket altså værdiansætter Arm til 64 milliarder dollar - omkring 450 milliarder kroner.

Det betyder, at SoftBank nu har den fulde kontrol over Arm op til noteringen, som ventes meddelt inden for de kommende timer.

SoftBank købte kontrollen over Arm i 2016. Dengang blev Arm værdiansat til 32 milliarder dollar - altså det halve af værdiansættelsen i skrivende stund.

Arm står bag blandt andet en særlig chip-arkitektur, som andre selskaber via licenser kan anvende og modificere til egne behov, og selskabet har med dette enkle design haft stor succes på ikke mindst mobilområdet.

Stort set alle de store chip-producenter har i dag købt licenser til Arms designs og teknologier.