Din bedste ven skal giftes. Men hvordan overbringer du brudeparret, uden at fornærme dem, nyheden om, at du ikke har mulighed for at komme til brylluppet?
Det kan lyde som et dilemma fra Mads og Monopolet, men det er også et spørgsmål, som Google har ambitioner om, at en mulig kommende digital assistent baseret på generativ kunstig intelligens skal kunne give et kvalificeret svar på.
For ifølge den amerikanske avis New York Times tester Google i øjeblikket en række nye ambitiøse værktøjer, der kan danne basis for at udvikle en regulær digital livscoach baseret på kunstig intelligens.
Slår to enheder sammen
Google har i den forbindelse slået de to forskningsenheder DeepMind og Brain sammen. Disse to enheder har siden april arbejdet sammen om de nye værktøjer.
Helt konkret bliver der ifølge New York Times arbejdet med at få den kunstige intelligens til at udføre mindst 21 forskellige typer opgaver, der både relaterer sig til privatlivet og arbejdslivet.
Således kan den kunstige intelligens give generelle livsråd, men den kan også komme med ideer, hjælpe til planlægning og give instruktioner og vejledning i forbindelse med forskellige opgaver.
Eksempelvis kan den udarbejde et udkast til et budget, lave trænings- og kostplaner eller give gode råd til, hvordan du kan forberede dine løbetider.
100 eksperter tester værktøjet
Ifølge New York Times, der har haft adgang til internt materiale og forskellige dokumenter om arbejdet, så har Google omkring 100 eksperter ansat ved underleverandøren Scale AI, som arbejder med at teste og evaluere værktøjets svar.
Herunder arbejder de med at teste assistentens evne til passende at svare på intime spørgsmål, der relaterer sig til forskellige udfordringer og dilemmaer, som folk kan have i hverdagen.
Så sent som i december advarede Googles egne eksperter inden for kunstig intelligens om potentielle sikkerhedsproblemer forbundet med denne type værktøjer, som de vurderede kunne føre til både helbreds- og trivselsproblemer for brugerne.
Frygter afhængighed
Googles eksperter frygter, at vi som mennesker kan blive for afhængige af assistenterne, men nogle mennesker vil kunne udvikle en fejlopfattelse af, at den kunstige intelligens har reel bevidsthed.
Noget, som også kan ramme de folk, der sidder og udvikler værktøjerne. I fjor advarede en udvikler hos Google eksempelvis om, at en chatbot baseret på selskabets Lambda-sprogmodel var blevet selvbevidst.
Udvikleren blev efterfølgende fyret, fordi han brød selskabets fortrolighedspolitik ved at offentliggøre chatudskrifter fra samtaler med botten i et forsøg på at føre bevis for sin påstand.
Tænder advarselslamper
Flere medier kunne desuden sidste år rapportere, at ChatGPTs succes havde tændt de røde advarselslamper hos Google.
Selskabet frygtede, at ChatGPT og lignende værktøjer truede med at gøre Googles søgemaskine overflødig og dermed undergrave selskabets forretningsmodel.
Den nye satsning fra Google tyder således også på, at selskabet i stigende grad ser sig selv i direkte konkurrence med OpenAI, der står bag ChatGPT, og samtidig kan det ses som et udtryk for, at Google enten udviser stadig større risikovillighed eller har større tillid til at overlade følsomme opgaver til kunstig intelligens.