Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Computerworld)

Test af Samsungs 8K drømme-tv: Hvad får man egentlig, når man køber et fjernsyn til 44.000 kroner?

Samsung har skabt endnu et eminent fjernsyn med sin nye QN900C topmodel.

Der var engang, hvor det at vælge et fjernsyn var en relativ enkel opgave.

Man valgte et budget og drønede ellers ned i Fona for at finde det tv, hvis størrelse, opløsning, farver og kontrast ellers passede ens prisramme.

Designmæssigt var de jo nærmest ens alligevel.

Fjernsynskøb anno 2023 er dog en mere indviklet sag.

I dag rummer de hele økosystemer af apps, et væld af teknologier til at skabe det perfekte billede og lyd, mens opløsningerne kan gå hinsides det, øjet kan opfatte.

Derfor har jeg sat mig for at sondre, hvad man reelt får, når man køber sig ind i et af markedets dyreste stuealtre.

Mød Samsung QN900C

Fjernsynet er tredje generation af Samsungs banebrydende 8K fjernsyn i 900-serien, hvor der bydes på en gentænkning af hvordan et high-end fjernsyn skal skæres.

Det første man bemærker, når det pakkes op, er hvor tyndt fjernsynet er. Det snedige er her, at al elektronikken er forvist til en ekstern boks, som kan placeres bag et møbel eller i en kasse for sig.

Har man en gang rodet med kabelføringen af diverse kabler og bokse op til et vægophængt tv, er det her en smutvej til færre frustrationer og et flottere slutresultat.

Når selve kanten omkring fjernsynet er blot et par millimeter bredt og selve fjernsynet er blot halvanden centimeter tykt, er potentialet der for at få en skærm, som står næsten som limet til væggen.

Alternativt kan der tys til den udmærkede stålfod, som løfter den 65 tommer store testskærm en halv fod over ens tv-skænk.

Selve fjernbetjeningen er til gengæld ikke der, dine mange penge er blevet investeret. Den er let og støbt i plast. Men den fungerer da til betjeningen af det flotte lærred.

Højteknologisk lærred

Sydkoreanske Samsung hører til blandt klodens førende skærmspecialister og de folder sig her ud med en højteknologisk cocktail af skærmteknologier.

Selve panelet er af VA-typen og på papiret en mindre avanceret end OLED-fjernsyn, men en sværm af mini-LED lys i baggrunden gør, at kontrasten og særligt lysstyrken kan være enorm høj.

Her tilbyder Samsung en ekstrem lysstyrke (2.200 nits), der får HDR-indhold til at lyse hele stuen op, mens der er understøttelse af både HDR10, Hybrid Log Gamma og HDR10+ Adaptive – et savn er dog Dolby Vision som toneangivende Netflix og Disney anvender.

Her er halvanden gange flere lyszoner end i tidligere versioner af Quantum Matrix teknologien, men det er stadig ikke nok til helt at forvise ’blooming’ effekten, hvor en svag aura træder frem omkring kraftige lyspunkter, en effekt der typisk optræder omkring undertekster over en mørk baggrund.

Men man skal kigge efter den for at bemærke den, modsat mit eget QN85A fra 2021, hvor effekten er langt mere tydelig.

Siden begyndelsen af året er Samsung tørnet sammen med Philips, som nu tilbyder sin Hue Sync-app, så din eventuelle smart-belysning kan lyse i farver og lysstyrke, der matcher det du ser – på samme vis som Philips egne ’ambilight’ fjernsyn.

Til spilkonsol eller monitor-brug tilbydes op til 144 Hz (dog kun i op til 4K), som sikrer at spil vil være helt flydende at se på.

En særlig spil-modus minimerer endda input-tider, så du kan være med helt fremme.

8K-fordele

Hovedattraktionen er den ekstreme 8K-opløsning, som alene tilbyder fire gange flere pixels end de i forvejen skarpe 4K-skærme.

Den største udfordring ligger dog i det nærmest ikke eksisterende indhold derude dedikeret til 8K-skærme.

De eneste, der tilbyder det til dato, er Vimeo og YouTube og der er indholdet mest af alt levende postkort af dyr og natur med lidt stemningsmusik, der skal vise fordelene ved den ekstrem opløsning.

De klassiske tv- og streaming-kanaler leverer ikke noget ud over 4K-indhold, men det er så her, at Samsungs ’Neural Quantum Processor 8K’ sættes i sving og anvender sit neurale netværk til at opskalere indholdet til at se skarpere ud end det reelt er.

Og det er faktisk her, i den grafiske efterbehandling, at 8K-fjernsynet kommer til sin ret, for Samsung formår at hive lidt flere detaljer frem end reelt er.

Hvor naturligt det ser ud, kan diskuteres, men effekten kan justeres efter smag.

Teknologien er dog allermest anvendeligt, når du fodrer dit dyre 8K-fjernsyn med indhold af lav kvalitet, hvor det ekstra skud skarphed giver indholdet et tydeligt og kærkomment løft.

Stor lyd

Selvom QN900C er åleslankt er det lykkedes Samsung at integrere et hæderligt sæt højttalere ind i det smalle kabinet.

Her arbejder et 6.2.4 kanals lyd-setup, som leverer op til 90 watts lydtryk, der kan faktisk kan fungere på egen hånd, om end bas forbliver en mangelvare.

Vi kommer dog ikke udenom, at så flot et lærred fortjener et lige så fornemt lyd-setup som akkompagnement.

Samsung-universet

Samsung er ikke bare verdens største tv-producent, de er en kæmpe udbyder af apps til dit tv, med et væld af streaming-apps at vælge imellem.

I enkelte apps, som DR’s egen, synes nogle ophavsretlige benspen at drille lidt, så visse udenlandske programmer ikke kunne vises, et problem jeg ikke oplever med Apple TV eller Google Chromecast som kilde.

Mange mange danske apps såsom Filmstriben eller Telia TV må du undvære eller alterntivt ty til din iPhones Airplay-funktion.

Chromecast er dog ikke indbygget og kræver derfor en dedikeret dongle.

Selve styresystemet er Samsungs Tizen, som glimrer ved at være enkel i sin opsætning, men samtidig uhyre rig på indstillingsmuligheder, som man som tv-nørd kan dykke ned i.

Interfacet her i version 7.0 af Tizen lystrer hurtigt – som også bør forvente af et tv i denne liga.

Betjeningen foregår igennem stemmestyring, fjernbetjening eller mobil (via Samsung SmartThings app) eller.

Den førstnævnte bliver man hurtig træt af, selvom både Bixby, Alexa og Google Assistent er indbygget mens fjernbetjeningen mest er egnet til enkle opgaver, såsom at skifte fra app til app eller justere volumen.

Samsung app’en giver til gengæld adgang til hele Samsungs smart-univers og bliver sammen med fjernbetjening en foretrukken måde at styre fjernsynet.

Det vildeste tv – til en vild pris

Samsung har med sit nye flagskibs-tv kreeret et stuealter som er nærmest fri for svagheder. Når det gælder de tekniske egenskaber, er der intet at udsætte – du finder ikke noget bedre billede nogen steder.

Den lysstyrke, de farver og den skarphed der tilbydes, har ikke noget lige. Du får noget for de 43.990 kroner, som den testede 65 tommer variant koster.

Priserne fortsætter dog forbi 59.990 kroner og slutter ved 84.990 kroner for henholdsvis 75 og 85 tommer versionerne.

Alligevel er der plads til forbedring enkelte steder, men det er petitesser i det store billede, som man kan opgradere på egen hånd, eksempelvis med en Chromecast-dongle eller en soundbar.

Hvad der alligevel er tankevækkende, er hvor relativt beskedne fordelene er i forhold til de gode fjernsyn man finder til en fjerdedel af prisen, såsom Samsung QN90B.

Samsung QN900C er ubestridt mester i de fleste tekniske discipliner, men den vinder ikke med flere banelængder, hvilket ender med at være endnu et bevis på, at ’loven om faldende udbytter’ stadig gør sig gældende indenfor high-end fjernsyn.