Dansk Erhverv vil med fem konkrete indsatser forbedre it-sikkerheden for hele Danmark.
Organisationen er klar med et nyt cyberudspil, som kommer i kølvandet på det store forsvarsforlig, som Folketinget vedtog for en uges tid siden.
Forliget omfatter blandt andet penge til oprustning af det danske cyberforsvar samt markante investeringer i forbedring af Forsvarets grundlæggende it-systemer, som i dag langt fra er tidssvarende.
“Dansk Erhverv opfordrer til at prioritere cybersikkerheden og teknologidagsordenen i langt højere grad end tidligere – og dermed anerkende og indstille sig på den nye virkelighed, hvor trusselsbilledet i høj grad er digitalt,” lyder det fra Dansk Erhverv.
Bag de fem forslag står ikke mindst tidligere tech-ambassadør og nuværende vicedirektør i Dansk Erhverv, Casper Klynge.
Han peger på, at Danmark er nødt til at tænke i helheder og samarbejde, hvis Danmark skal lykkes med at få et højt it-sikkerhedsniveau.
“Vores samfunds evne til at modstå cyberangreb er helt afhængigt af, at erhvervslivet får et højt fælles niveau for cybersikkerhed, og at virksomhedernes indsigt og kompetencer bringes i spil. Moderne sikkerhedspolitik er digital – og en holdsport,” siger han.
Dansk Erhverv mener, at både de danske myndigheder og virksomheder for tiden er involverede i det, som Casper Klynge kalder for ‘en regulær cyberkrig mod statsstøttede hackergrupper og cyberkriminelle.”
“Det er bydende nødvendigt, at vi opprioriterer indsatsen markant for et fælles cyberforsvar i et langt tættere samarbejde mellem den private og den offentlige sektor,” siger han.
Fem indsatsområde
De fem indsatsområder, som Dansk Erhverv foreslår, vil samlet set kunne hæve det danske it-sikkerhedsniveau og sikre Danmark bedre mod de mange trusler, mener Dansk Erhverv.
De fem indsatsområder er:
- Virksomhedernes cybersikkerheds-niveau skal løftes.
- Mere samarbejde på tværs af sektorer.
- Danmark skal have et større internationalt engagement.
- Der skal investeres i fremtidens kompetencer.
- Der skal investeres i udvikling af ny teknologi og innovation.
Casper Klynge peger på, at Dansk Erhverv blandt andet vil have forbedret det offentlige vejledning af de danske virksomhederne om it-sikkerhed - ikke mindst om EU-lovgivning som det kommende NIS2-direktiv.
Dansk Erhverv vil også have etableret et særligt Innovations- og Teknologicenter, som skal være rammen om tæt samarbejde mellem Forsvaret og de danske tech-virksomheder.
“Det skal bringeForsvaret og erhvervslivet tættere på hinanden og sikre konkrete samarbejder i forhold til at udvikle innovative og teknologiske løsninger og produkter på blandt andet cyberområdet,” siger Casper Klynge.
Samme model er forsvarschef Flemming Lentfer i dag inde på i Computerworld.
“Og så mener vi, at der er behov for at styrke det offentlig-private samarbejde på en række områder, blandt andet ved at revitalisere Cybersikkerhedspagten, ligesom vi mener der bør etableres en form for digitalt ’War Room’, som kan styrke Danmarks cyberberedskab og sikre koordination og videndeling, når vi rammes af større cyberangreb,” siger Casper Klynge.
Du finder hele cyberudspillet fra Dansk Erhverv med titlen 'Sammen om nye trusler' her.