Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Det er igen tid til sommerferie, og mens vi ser frem til en velfortjent pause, er der en hel industri, der netop i den kommende tid arbejder på højtryk - cyberkriminalitet.
Antallet af hackerangreb mod danske virksomheder er i 2022 steget med 64 procent sammenlignet med 2021, viser en undersøgelse fra SMVDanmark.
Samtidig ved vi, at både fysiske og digitale sikkerhedsrisici stiger i løbet af sommeren på grund af midlertidigt personale og lavere bemanding.
Det fører til ukendte ansigter og medarbejdere på arbejdspladsen, der ikke nødvendigvis er briefet grundigt på procedurer og processer.
De hyppigste svagheder i en virksomheds cyberforsvar er manglende viden og engagement i organisationens cybersecurity.
Måske netop af den grund forholder det sig sådan, at en væsentlig del af cyberangreb i dag udføres mod enkeltpersoner snarere end mod den centrale infrastruktur i en virksomhed eller offentlig instans.
Personligt er der nogle få simple ting, jeg sørger for, inden jeg går på ferie.
For det første sikrer jeg mig, at jeg har slået to-faktor genkendelse til på mine egne ting, så der ikke kan tilgås noget, uden at jeg skal godkende dette via telefonen eller anden godkendt enhed.
Derudover sørger jeg for med jævne mellemrum at ændre mine passwords – gerne til et komplekst et bestående af både tegn og bogstaver, så det ikke let kan gættes.
Den rette cybersecurity-strategi kræver både ressourcer og ikke mindst tid, men der er heldigvis en række tiltag, der kan implementeres frem mod ferieperioden, der både har et kort aftræk og som ikke kræver en stor forkromet strategiproces.
Tiltag, der bidrager til at forebygge angreb og, som samtidig skaber en øget bevidsthed om sikkerhedsrisici blandt medarbejderne.
1: Gør cybersikkerhed til et fælles anliggende
Vi lever i en digitaliseret tidsalder, og cyberangreb er i stigende grad rettet mod mennesker snarere end vores tekniske infrastruktur. Derfor er det vigtigt at forstå, at medarbejdere skal ses som den første og vigtigste forsvarslinje mod angreb.
At udstikke retningslinjer for digital sikkerhedspraksis i en virksomhed er én ting, men at skabe engagement for dem blandt medarbejderne er en anden.
Derfor er mit første råd at åbne en dialog om cybersikkerhed i ferieperioden med vores teams, inden de tager på ferie.
2: Sikkerhed først, når det gælder data
Det er afgørende, at man regelmæssigt evaluerer og tester backup- og gendannelsesprocedurer.
Samtidig bør man fokusere på at gøre det både sikrere og lettere for medarbejderne at følge sikkerhedsprocedurerne.
Relativt enkle løsninger som eksempelvis administration af adgangskoder via single sign-on (SSO) kan reducere kompleksiteten og forebygge sårbarheder.
Denne filosofi gør det også lettere for medarbejderne at sparre med hinanden om, hvad der fungerer for dem, som bidrager til at forbedre sikkerhedsberedskabet yderligere.
3: Vær på vagt over for hastesager
Teknologien kan være en velsignelse, men den kan også være en kilde til sofistikerede hackerangreb.
Her er det vigtigt at være varsom på den AI, der nu er blevet så effektiv og lettilgængelig, at der kan skabes overbevisende forfalskninger af kollegers e-mails eller endda professionelle formularer.
Hvis du er i tvivl, er mit råd enkelt: dobbelttjek hellere information en gang for meget, end en gang for lidt ved selv den mindste tvivl.
4: Pas på, når du tjekker mails eller arbejder på ferien
HVIS man i ferien bliver fristet til at gå på et offentligt wi-fi for at gå på nettet og læse e-mails etc., så er det en rigtig god idé at benytte en VPN-forbindelse, så de data, der udveksles, er krypteret, og der derfor ikke kan ”lyttes med”.
5: Husk din sunde fornuft
Kernen i det hele er simpel: En proaktiv tilgang, vedvarende uddannelse og evnen til at tilpasse sig nye trusler kan hjælpe os med at nyde sommeren med ro i sindet. Det er vigtigt, at vi holder øjnene åbne og forbliver opmærksomme.
For der findes et utal af varianter af cyberangreb, men heldigvis kan langt de fleste overvindes med bevidsthed, sund fornuft og en kritisk tilgang til sikkerhed, når man bevæger sig i cyberspace.
Den kritiske tilgang er god at tage med sig overalt - også på ferien.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.