Vi bruger alle i gennemsnit flere timer om ugen på at tumle med computer-bøvl, systemer der ikke virker og programmer, som vi ikke kan forstå.
Ifølge et nyt studie fra Roskilde Universitet og Københavns Universiet driller vores computere nemlig mellem 11 procent og 20 procent af den tid, som vi sidder foran dem.
“I gennemsnit spilder vi mellem 11 og 20 procent af vores tid foran computeren på systemer, der ikke virker eller er så svære at gennemskue, at vi ikke kan løse den opgave, vi gerne vil,” lyder det fra Københavns Universitet.
Ifølge professorerne bag - Morten Hertzum og Kasper Hornbæk - skyldes frustrationerne ikke, at programmerne er avancerede, da de ofte opstår under udførelsen af helt almindelige opgaver.
Problemerne udmønter sig blandt andet i, at computerne kører meget langsomt, skærmbilledet fryser, programmerne går ned og lignende.
“De to største kategorier af problemer handler stadig om utilstrækkelig performance og svigtende brugervenlighed,” lyder det fra Kasper Hornbæk.
De to professorer peger på, at der kan være store samfundsgevinster at hente, hvis systemer og programmer kan konstrueres på en måde, så alle disse små-problemer elimineres.
“Noget af løsningen kan være at skærme os fra, at computeren arbejder på at løse en fejl. I virkeligheden er der ingen grund til, at vi skal se på en uforståelig boks med kommandoer eller en frossen computer. Computeren kunne sagtens løse problemerne i det skjulte, mens den serverede en back-up udgave af systemet for os, så vi uforstyrret kunne fortsætte med vores opgaver,” lyder det fra Kasper Hornbæk.
Du kan læse mere hos Københavns Universitet her.