Briter: Antallet af danske fupsider vokser

Engelske Netcraft melder om et stigende antal danske fupdomæner. Det er dog svært at gøre noget, mener dansk sikkerhedsekspert, som er noget lunken ved de værktøjer mod phishing, der er på markedet.

Man kan altid snyde nogen noget af tiden, men man kan ikke snyde alle hele tiden. Det engelske firma Netcraft er med til at holde den gamle visdom i hævd med en værktøjslinje, der blokerer fupdomæner.

Den specielle form for svindel kendes også som phishing, når siderne forsøger at fiske oplysninger ud af brugerne.

Systemet fra engelske Netcraft fungerer ved at mistænkelige sider først bliver anmeldt af web-brugere, tjekket af Netcraft og til sidst helt blokeret.

- Indtil videre har vi fået seks danske websider ind i denne måned. Fem af dem kom ind i løbet af to dage, så det ser ud til, at der kommer flere og flere .dk-domæner, fortæller Paul Mutton, udvikler hos Netcraft til Computerworld.

Netcraft vil ikke oplyse, hvilke websider, der er tale om.

- Den slags information er ofte værdifuld for svindlere, men siderne er blevet lukket, siger Paul Mutton.

Smuthuller for fup
Fupdomænerne flytter ofte lige så hurtigt videre, som de bliver opdaget, og sikkerhedsekspert Steen Pedersen fra Ementor advarer mod at tro, at den hellige grav er vel forvaret med et af de mange gratis anti-phishingværktøjer.

Han stod bag opdagelsen af en lang række danske fupdomæner, som siden er blevet taget op i Folketinget.

- Der er en masse phishing, den slags ikke kan finde. Phishing-forsøg via mail, SMS og så videre. I øjeblikket har der kun været spæde forsøg på phishing herhjemme, og dem vil disse værktøjer nok have svært ved at opdage. Men hvis de kan spotte, når svindlere bruger generiske huller, så er de effektive. Den type kode er nem at opfange, forklarer Steen Pedersen.

Hullerne bliver oftere og oftere udnyttet på reelle sider, når for eksempel bankkunder skal logge på eller flytte sig fra den ene underside til en anden.

- Man kan sammenligne med de adskillige gratis programmer mod adware og spyware, som heller ikke finder de samme sider alle sammen, uddyber Steen Pedersen.

Men Netcraft mener at vide, at den måde, som 'værktøjslinje'-community'et geografisk er spredt ud på, gør det meget effektivt at bremse phishing og anden fup.

- Det er langt nemmere at finde de fupmail, der er rettet mod bestemte lande eller brugere af bestemte services, såsom Paypal, mener Paul Mutton.

Alle styresystemer

Netcraft kom først med et værktøj til Internet Explorer, men med Firefox-versionen er Netcraft blevet tilgængelig på alle platforme.

- Firefox-versionen er allerede blevet downloadet 250.000 gange siden vi lancerede for to dage siden, oplyser Paul Mutton fra Netcraft.

Siden december 2004 er over 7.000 sider blevet blokeret gennem Netcraft. Værktøjslinjen viser desuden en risikovurdering af den enkelte side og fortæller både hvor gammel siden er og hvilket land der hoster websiden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere