Man kan altid snyde nogen noget af tiden, men man kan ikke snyde alle hele tiden. Det engelske firma Netcraft er med til at holde den gamle visdom i hævd med en værktøjslinje, der blokerer fupdomæner.
Den specielle form for svindel kendes også som phishing, når siderne forsøger at fiske oplysninger ud af brugerne.
Systemet fra engelske Netcraft fungerer ved at mistænkelige sider først bliver anmeldt af web-brugere, tjekket af Netcraft og til sidst helt blokeret.
- Indtil videre har vi fået seks danske websider ind i denne måned. Fem af dem kom ind i løbet af to dage, så det ser ud til, at der kommer flere og flere .dk-domæner, fortæller Paul Mutton, udvikler hos Netcraft til Computerworld.
Netcraft vil ikke oplyse, hvilke websider, der er tale om.
- Den slags information er ofte værdifuld for svindlere, men siderne er blevet lukket, siger Paul Mutton.
Smuthuller for fup
Fupdomænerne flytter ofte lige så hurtigt videre, som de bliver opdaget, og sikkerhedsekspert Steen Pedersen fra Ementor advarer mod at tro, at den hellige grav er vel forvaret med et af de mange gratis anti-phishingværktøjer.
Han stod bag opdagelsen af en lang række danske fupdomæner, som siden er blevet taget op i Folketinget.
- Der er en masse phishing, den slags ikke kan finde. Phishing-forsøg via mail, SMS og så videre. I øjeblikket har der kun været spæde forsøg på phishing herhjemme, og dem vil disse værktøjer nok have svært ved at opdage. Men hvis de kan spotte, når svindlere bruger generiske huller, så er de effektive. Den type kode er nem at opfange, forklarer Steen Pedersen.
Hullerne bliver oftere og oftere udnyttet på reelle sider, når for eksempel bankkunder skal logge på eller flytte sig fra den ene underside til en anden.
- Man kan sammenligne med de adskillige gratis programmer mod adware og spyware, som heller ikke finder de samme sider alle sammen, uddyber Steen Pedersen.
Men Netcraft mener at vide, at den måde, som 'værktøjslinje'-community'et geografisk er spredt ud på, gør det meget effektivt at bremse phishing og anden fup.
- Det er langt nemmere at finde de fupmail, der er rettet mod bestemte lande eller brugere af bestemte services, såsom Paypal, mener Paul Mutton.
Alle styresystemer
Netcraft kom først med et værktøj til Internet Explorer, men med Firefox-versionen er Netcraft blevet tilgængelig på alle platforme.
- Firefox-versionen er allerede blevet downloadet 250.000 gange siden vi lancerede for to dage siden, oplyser Paul Mutton fra Netcraft.
Siden december 2004 er over 7.000 sider blevet blokeret gennem Netcraft. Værktøjslinjen viser desuden en risikovurdering af den enkelte side og fortæller både hvor gammel siden er og hvilket land der hoster websiden.