Det tidlige internet var et anarkistisk sted, hvor brugere kunne gøre, som de ville.
Men på relativt få år satte en lille håndfuld virksomheder sig tungt på den digitale økonomi med platforme og services, som det i dag er svært at komme udenom; Apple, Uber, eBay, Amazon og Google for blot at nævne nogle få.
Det medførte fælles standarder og markant nemmere udveksling af tjenesteydelser og varer – men gav samtidig flere af selskaberne enorm indflydelse og i nogle tilfælde de-facto monopol på deres felt.
For hvordan beskatter og regulerer man egentlig digitale konglomerater, for hvem landegrænser er en lidt ligegyldig abstraktion? Og hvordan vælger utilfredse brugere og kunder en digital platform fra, hvis der ikke eksisterer reelle alternativer?
Det beskæftiger Vili Lehdonvirta sig med i ”Cloud Empires: How Digital Platforms Are Overtaking the State and How We Can Regain Control.”
Tilsvarende ser han nærmere på, hvordan stater og politiske sammenslutninger som for eksempel EU prøver at tøjle de stadig mere magtfulde digitale virksomheder – og på historien bag deres opstigning til den status, de har i dag.
Hvilket er en forudsætning for at forstå både virksomhederne og den måde, deres forretningsmodeller er skruet sammen på.
Her er det dog også værd at bemærke, at han ikke falder i den vanlige fælde med at karakterisere de digitale ledere som ”blot” grådige eller magtgale; mange af dem prøver trods alt at gøre verden bedre for deres kunder (samtidig med at de jo gerne vil tjene penge).
Men han giver også eksempler på, hvor store og skadelige bivirkninger det kan have, når de magtfulde digitale virksomheder begår fejl, som har utilsigtede bivirkninger for et meget stort antal brugere og borgere.
Titel: Cloud Empires: How Digital Platforms Are Overtaking the State and How We Can Regain Control.
Forfatter: Vili Lehdonvirta.