Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Hypen om AI vil ingen ende tage.
Inden vi ser os om, har vi alle mistet vores jobs til robotterne og må betale højere priser for aktier, og hvis man som virksomhed intet gør, er det farvel og tak for evigt!
Profetier er der nok af, og frygten for den kunstige intelligens breder sig.
Samtidig er der tilsyneladende også en tro på, at den vil få nye virksomheder til at blomstre op og i sidste ende ændre verden til det bedre og helt nye, utænkelige højder.
Men: Der er intet nyt under solen, når ny teknologi rulles ud i stor skala.
Teknologien ændrer ganske vist vores adfærd, men folk fyres ikke i samme omfang. I stedet skifter, ændres og tilpasses deres arbejdsopgaver.
Det kommer altså ikke til at gå så hurtigt
Er du sikker på det, Werner? Ja. Vi vil se forandring, men det vil gå langsommere, end vi tror.
Se bare på tømrerne, der i århundreder har brugt sav, hammer og mejsel.
De er ikke blevet arbejdsløse, fordi vi opfandt boremaskinen, el-saven og andre effektiviseringsværktøjer.
Tingene går bare hurtigere, og flere har råd til at sætte en tømrer i arbejde.
Lige nu ser vi en over-hype om noget, der uden tvivl vil forandre meget, men midt i ekstasen må vi huske at trække vejret ind og ikke bare puste ballonen op.
Hvornår tingene vil normalisere sig, og hvornår det går op for verden, at ny teknologi altid – uden undtagelse – har medfødte begrænsninger, børnesygdomme og besværligheder, vides ikke. Men det sker.
Tingene går mindst 3,14 gange langsommere, end vi tror, for infrastruktur, systemer og mennesker er slet ikke klar, når teknologien kommer ud af støbeformen.
Aktieanalytiker Niclas Faurby skriver således her:
”Når teknologier er i sit tidlige stadie, er det nærmest umuligt at spå om, hvordan det ser ud 5-10 år nede af vejen. Vi mennesker (og investorer) har det med at overvurdere muligheder og risici på den korte bane og undervurdere mulighederne og risici på den lange bane. ”
Simpel matematik
AI kan bestemt gøre meget godt, men det er altså simpel matematik sat på en kompliceret formel.
Alligevel er det meste af verden faldet bagover for noget, der går flere årtier tilbage.
Kunstig intelligens er ikke en ny opfindelse, men er på det seneste kommet på de fleste menneskers læber, især som følge af ChatGPT.
I øvrigt er 3,14 den tilnærmede værdi for pi, hvilket enhver softwareudvikler ved.
Det er et magisk tal, som alle teknologiske deadlines skal ganges med, hvis man skal nå tættere på sandheden om, hvornår noget virkelig er i mål.
Pustes ballonen op?
Der er uanede muligheder i ny teknologi, men vi bør ikke lade os rive med i iveren efter i morgen at kunne vågne til en anden verden.
Det gør vi ikke, og derfor er vi måske på vej til at puste mere luft i ballonen, end AI kan bære.
Kun fremtiden vil kunne give os svaret.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.