Langt de fleste science-fiction fortællinger handler om en fjern, fjern fremtid, hvor fantasien kan få frit spil. Sværere er det at spekulere kvalificeret på, hvad der sker indenfor de nærmeste 10-20 år.
Men det er præcis, hvad Stephen Markley forsøger med ”The Deluge”, der udkom i januar og som har fået opmærksomhed og ros fra talrige medier og anmeldere, endda fra selveste Stephen King.
Bogen foregår over en årrække fra nutiden og frem mod 2040, hvor globale klimaforandringer – heraf titlen, der bedst oversættes til ”Syndfloden” – skaber ødelæggende oversvømmelser, dramatiske storme, hedebølger og politisk tumult.
The Deluge udspiller sig primært i USA og følger en række personer, som på hver sin måde spiller en rolle i begivenhederne.
Her er karismatiske klimaaktivister, paranoide økoterrorister, kliniske videnskabsfolk, skruppelløse politikere, opportunistiske PR-folk og en enkelt småkriminel taber, der hutler sig gennem livet i en tid, hvor både strømforsyning, fødevareproduktion og samfundsstruktur truer med at svigte, mens temperatur og vandstand stiger.
Bogen lefler ikke for sin læser, men kræver om at man holder tungen lige i munden gennem de næsten 900 sider. For her læsses rigtig mange informationer af, og persongalleriet er enormt og måske også for stort.
Her kunne den have haft gavn af en redaktør, der havde skåret hårdere.
Men vænner man sig til formen, er The Deluge også spændende, tankevækkende og forekommer ofte skræmmende realistisk.
Især er skildringen af USA dybt interessant, da man her i detaljer følger et samfund, der går fra ”blot” at være stærkt polariseret til gradvist at bevæge sig mod kanten af den totale, fascistiske nedsmeltning.
Undervejs spiller også teknologien en rolle i takt med, at allestedsnærværende VR-headset og stadig kløgtigere AI-systemer giver både markedsføring og statsmagt bekymrende muligheder.
Som læser gennemskuer man hurtigt, at Stephen Markley har det særdeles stramt med den amerikanske højrefløj, som sammen med en skruppelløs oliebranche gør deres yderste for at forhale klimaindsatsen, mens naturkatastroferne bliver stadig vildere.
Men forfatteren er heller ikke videre imponeret af en verdensfjern venstrefløj og et stivnet, magtfuldkomment demokratisk parti, der mest af alt sidder på hænderne. Så det går nogenlunde lige op.
Og interesserer man sig lidt for amerikansk politik og klimaforandringer – om end de her finder sted over en kortere årrække end det forhåbentlig er realistisk – så er The Deluge absolut værd at kaste sig over.
Titel: The Deluge / Forfatter: Stephen Markley