Godmorgen og velkommen til onsdagens udgave af Computerworlds morgen-briefing.
Det tidlige nyhedsoverblik er endnu engang sammensat af Rasmus Ferdinand Ginman.
Vi begynder hos Elon Musk, der har uddybet sine ambitioner om en ny generativ AI-chatbot. Derudover skal vi en tur til Sverige, hvor den største radiostation har droppet Twitter, der iøvrigt også er ejet af Elon Musk.
Rigtig god læselyst.
Elon Musk navngiver sit chatbot-projekt "Truth-GPT"
Elon Musk har kastet sig ind i debatten om de generative AI-modeller, der tager verden med storm i disse dage.
Udover at han har stiftet et selskab, der skal konkurrere med ChatGPT, så har han nu konkretiseret sine visioner i et interview med amerikanske Fox News.
"Jeg kommer til at starte noget, som jeg kalder ”TruthGPT”, eller en maksimalt sandhedssøgende kunstig intelligens, der forsøger at forstå universets væsen," fortæller han til mediet.
"Jeg tror, at det her kan være den bedste vej til sikkerhed. Forstået på den måde, at med en kunstig intelligens, der går op i at forstå universet, er det usandsynligt, at den vil udslette mennesker, fordi vi er en interessant del af universet," tilføjer han.
I marts etablerede Elon Musk selskabet kaldet X.AI, hvor han allerede er i færd med at samle et hold af AI-specialister.
Elon Musk hjalp selv til med stiftelsen af OpenAI for otte år siden. Han forlod dog selskabet i 2018.
Siden har han dog kritiseret selskabet og dens software. For nyligt argumenterede han, at ChatGPT er for 'woke' og kaldte det et selskab, designet til at opnå højest mulig profit og samtidig er fuldt ejet af Microsoft.
Sveriges Radio dropper Twitter
Den svensek public service-radio, Sveriges Radio, har valgt at forlade Twitter.
Mediet har erkendt, at svenskerne tilstedeværelse på Twitter er dalende, hvorfor radioen ikke længere mener, det er relevant at blive hængende på mediet, skriver Reuters.
Beslutningen er dog ikke en reaktion på, at twitterkontoen for Sveriges Radios nyhedstjeneste Ekot for nylig fik betegnelsen "offentligt finansieret medie" af Twitter, oplyser mediet i en pressemeddelelse.
"Årsagen er, at vi har skulle prioritere og fokusere Sveriges Radios digitale tilstedeværelse," lyder det fra Christian Gillinger, ansvarlig for sociale medier på Sveriges Radio.
Sveriges Radio er landet største radiokanal med 7,4 millioner ugentlige lyttere i 2021. Selskabet har været på Twitter siden 2009. Radiostationen citerer en rapport, der viser, at kun syv procent af svenskerne bruger Twitter dagligt.
Til sammenligning bruger 53 procent af svenskerne Facebook og 48 procent Instagram på daglig basis.
Ny teknologi skærer ventetid med to måneder
Som noget nyt kan pensionister få udbetalt deres helbredstillæg op til to måneder tidligere end før.
Det skyldes, at Borgerservice i Randers har fået en robot, der løser en opgave, som før skulle udføres af en medarbejder.
Det skriver Randers Kommune i en meddelelse.
"Sagsbehandlerne kigger på robottens udregninger, og på den måde kan de lynhurtigt overskue, om borgerne skal have udbetalt tillæg og derefter sætte det til udbetaling. Det sparer os for en masse papirarbejde og sagsbehandling, og borgerne får deres penge hurtigere," siger Birgitte Guldberg, borgerservicechef i Randers Kommune, i meddelelsen.
Robotten er et computerprogram, der kan arbejde i baggrunden, mens medarbejderne udfører andre opgaver.
Borgerservice i Randers har tidligere haft en medarbejder ansat, som tre gange om ugen hentede fakturaer i et dueslag og lavede beregningerne med en lommeregner, hvilket ikke længere er nødvendigt.
Zoom indgår samarbejde med Oracle om patientbehandling
Oracle og Zoom indgår nyt samarbejde, der skal styrke den virtuelle patientbehandling.
Samarbejdet, der nu udvides, skal give hurtigere og mere effektive telesundhedstjenester, skriver Oracle i en meddelelse.
"Ved at forbinde telesundhedsfunktioner med Oracle Cerner Millennium kan Oracle og Zoom gøre det muligt for behandlere over hele verden at deltage i patientaftaler hurtigere og lettere med den relevante elektroniske patientjournal (EHR) lige ved hånden," lyder det i meddelelsen.
Løsningen giver klinikere værktøjer til at registrere opdateringer fra besøg tilbage i patientens EHR, hvilket sparer tid, der i stedet kan investeres i patientplejen, lyder det.
Odense Robotics får ny formand
Fremover er det 34-årige Casper Hansen, der skal sidde for bordenden som formand, når Odense Robotics afholder bestyrelsesmøder.
Odense Robotics er Danmarks robot-, automations- og droneklynge, der arbejder for at fremme innovation og bringe vækst til industrien på nationalt plan.
"Der er et enormt vækstpotentiale og stigende efterspørgsel efter avancerede fleksible teknologiløsninger - både nationalt og internationalt. Danmark har et stærkt afsæt for at opnå en styrket position i de kommende år. Realiseringen fordrer et organisatorisk stærkt set up, og Odense Robotics spiller en afgørende rolle som den dynamo, der også fremadrettet styrker udviklingen og anvendelsen af innovativ dansk robot-, automations- og droneteknologi," siger Casper Hansen i meddelelsen.
Klyngen er grundlagt i samarbejde med Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Kolding Design School, DTU, FORCE Technology, SDU og Teknologisk institut.
Samarbejdet om techgiganternes indflydelse i Norden skal styrkes
Den nordiske tænketank for tech og demokrati er netop udkommet med en række anbefalinger om, hvordan den demokratiske debat styrkes online.
Tænketanken, som de nordiske kulturministre initierede for et år siden, har udarbejdet en rapport, hvor det konstateres, at platforme som Facebook, YouTube, TikTok, Twitter og Instagram og deres algoritmiske funktioner kan gøre alvorlig skade på vores demokratier og den offentlige debat, lyder det i en pressemeddelelse.
"Vi har alle indset, at øget politisk kontrol med techgiganterne er en nødvendighed for, at demokratiske samfund kan trives i det stadig mere digitale 21. århundrede. Det store spørgsmål er ikke længere, om vi har brug for mere demokratisk kontrol med techgiganterne. Spørgsmålet er hvordan og hvor hurtigt. I denne henseende bør de nordiske lande gå i spidsen og vise vejen frem, siger tænketankens formand, Tobias Bornakke, ph.d. i digitale data og partner hos Analyse & Tal.
Tænketanken, som består af eksperter fra de nordiske lande, har udarbejdet fem visioner og elleve anbefalinger med henblik på at styrke den demokratiske debat online.
Læs mere om rapporten her, og se alle anbefalingerne samt visionerne.
Millioner afsættes til at bekæmpe spilafhængighed
Der er afsat 30 millioner kroner til indsatsen mod spilafhængighed.
Pengene, der skal bruges fra 2023 til 2025, målrettes information til børn og unge samt forskning i spilafhængighed, skriver Skatteministeriet i en meddelelse.
"Udviklingen, vi ser på spilområdet, er stærkt bekymrende. Spilafhængighed kan have store og langvarige konsekvenser for de involverede, og vi har en særlig forpligtelse til at beskytte børn og unge og andre udsatte grupper. Derfor er der behov for, at vi både styrker informationsindsatsen over for børn og unge og forskningen i spilafhængighed. Og jeg er glad for, at vi nu tilfører flere ressourcer til indsatsen," siger skatteminister Jeppe Bruus.
I 2023 skal der således spenderes 10 millioner kroner på fire forskellige initiativer. Det er blandt andet til forskning, informationskampagner, udvikling af indhold til en national platform til oplysning om spilafhængighed samt opstarten af en ny fællesnordisk undersøgelse af området.