Godmorgen.
Velkommen til onsdagens tidlige nyhedsoverflyvning. I cockpittet denne onsdag morgen sidder Rasmus Ferdinand Ginman, der vil sørge for en behagelig rejse gennem it-landskabet.
I første omgang skal vi forbi en aarhusiansk fodboldklub, der er blevet købt af en nigeriansk it-milliardær. Dernæst skal vi se, hvorvidt digitaliseringsminister Marie Bjerre vil fraråde privatpersoner at bruge TikTok eller ej.
Rigtig god læselyst.
Nigeriansk it-milliardær køber dansk fodboldklub
En it-milliardær fra Nigeria har netop købt sig ind i fodboldklubben Aarhus Fremad.
Det skriver Aarhus Stiftstidende.
Køberen af 2. divisionsklubben fra Aarhus er 38-årige Shola Akinlade, der er blevet milliardær på at sælge en it-virksomhed. Han har købt 55 procent af klubben, fremgår det.
Shola Akinlade er fra Lagos i Nigeria, men bor i dag i North Carolina, USA.
Han blev milliardær på at sælge sin it-virksomhed kaldet Paystack for 200 millioner dollar i 2020 til amerikanske Stripe, lyder det. Paystack er et betalingssystem, hvor mindre afrikanske virksomheder kan modtage betalinger.
"Han har skabt en virksomhed, der har gjort det muligt for små afrikanske erhvervsdrivende at modtage penge fra kreditkort. Og det har han gjort så godt, at han er blevet købt at Stripe, der er et kæmpe amerikansk selskab, der samarbejder med VISA blandt andet. Og hvis han er god nok til dem, så er han nok også god nok til Aarhus Fremad," siger Lars Kruse, dirketør i Aarhus Fremad.
Apple lancerer betalings-modellen 'Pay Later'
Apple har netop åbnet op for sin nye betalingsmodel i USA, der hedder Apple Pay Later.
Nu bliver det muligt at dele sin regning op i fire bidder, så man ikke behøver at lægge alle pengene på bordet, når man køber en iPhone, iMac eller andet Apple-gear.
Den nye service vil desuden være uden renter eller andre omkostninger, skriver Apple.
Apple Pay Later vil integreres direkte i Apple Wallet, hvor brugerne kan søge om lån på mellem 50 til 1.000 dollar for at købe ind hos Apple.
Derudover kan man følge sine tilbagebetalinger direkte i Apple Wallet.
I første omgang udbredes den nye service i USA. Det er endnu uvist, hvornår den kommer til Europa, hvis det ender med at være tilfældet.
Chikane-strategi hos it-kriminelle eksploderer
De it-kriminelle har for alvor taget chikane-taktikken til sig. Og det er en taktik, der også rammer de danske virksomheder i stor stil.
Det viser den seneste Ransomware & Extortion rapport fra Palo Alto Networks Unit 42-researchgruppe.
Repporten baserer sig på over 1.000 sikkerhedsbrug, angreb og andre hændelser gennem det sidste halvandet år.
Den viser blandt andet, at chikane-strategier er blevet benyttet 20 gange mere end tidligere.
Blandt undersøgelsens hændelser er over 11 danske virksomheder registreret som ramt.
Virksomhederne tæller både mindre SMV’er og helt op til nogle af landets største Enterprises.
Chikane-strategier går blandt andet på kontinuerligt at chikanere bestemte personer i virksomheden – ofte på ledelsesniveau – indtil de betaler en løsesum.
Danske Inpay vokser markant
Den danske fintech Inpay, der står bag en betalingsløsning, vokser signifikant på internationale betalinger.
I løbet af 2022 løb to millioner flere internationale betalinger gennem Inpay end året forinden, og det er noget, der sætter sit aftryk i regnskabet.
Selskabet omsatte for 362 millioner kroner i 2022, og samtidig landede selskabet en bundlinje på 42 millioner kroner.
”Vi er yderst tilfredse med resultatet for 2022. Det giver et stærkt fundament for fremtidig vækst og værdiskabelse for vores kunder, det omliggende samfund og andre interessenter. Med de organisatoriske forandringer kombineret med dygtige mennesker, vi har fået ombord i 2022, er vi klar til at accelerere vores udvikling og ekspandere yderligere over de kommende år med et mål om at demokratisere betalinger i alle hjørner af verden” siger Thomas Jul, CEO i Inpay.