Der har gennem de seneste uger været meget debat om offentlig ansattes brug af arbejdstelefoner og de apps, der må installeres på dem.
Debatten har primært handlet om brugen af TikTok, som Center for Cybersikkerhed (CFCS) har opfordret til, at en særlig gruppe offentligt ansatte ikke bør downloade på deres arbejdstelefoner, fordi man frygter, at appen kan overvåges fra det kinesiske styre.
Nu opfordrer Ingeniørforeningen til, at de offentlige myndigheder får en langt mere kritisk og konsekvent tilgang til, hvordan medarbejderne skal benytte deres arbejdstelefoner, og hvilke apps de må have installeret på dem.
Det skriver Berlingske.
Denne opfordring bakker Troels Ørting Jørgensen op op. Han er tidligere operativ chef i PET og har også siddet som chef for det globale center for cybersikkerhed i World Economic Forum. Her er han stadig tilknyttet som konsulent.
Opfordringen gælder også regeringen.
"Normalt er jeg ikke tilhænger af forbud, men i det her tilfælde er man nødt til at lave den sondring, at når man har en arbejdstelefon, er den primært til for arbejde," lyder det fra Troels Ørting Jørgensen.
Han finder det problematisk, at grænserne mellem privattelefoner og arbejdstelefoner er ved at blive udvisket. Derfor opfordrer han til, at det kun er arbejdsrelaterede apps, der er installeret på arbejdstelefonen, mens medarbejderne kan have andre relevante apps installeret på deres privattelefoner.
CFCS fraråder statslige ansatte at bruge en række apps på arbejdstelefoner. Samme opfordring gælder ikke kommuner og regioner eller virksomheder. Alligevel har en lang række kommuner og virksomheder besluttet at følge CFCS' opfordring.