En bærbar strømforsyning eller powerstation, som nogle foretrækker at sige, kan være en både energi- og miljøvenlig løsning til opladning og drift af alle de mobile enheder, der fylder stadig mere i de fleste menneskers tilværelse.
Telefoner og computere er blot begyndelsen.
Se ind på en byggeplads og prøv at tælle, hvor meget batteridrevet værktøj, der er, og med lidt held kan du også spotte flytbare strømkasser på hjul og fyldt med stikkontakter, der holder strømslugere som stærke vinkelslibere og rundsave kørende.
For ikke særlig mange år siden brugte man fossildrevne maskiner til den slags.
I tv-serien ”The Crown” kan man i slutningen af 1970’erne – inden Margaret Thatcher blev premierminister – se et London med næsten mørklagte butikker og hakkende, osende generatorer stående på gaden til at klare nødbelysning og kasseapparater.
Da jeg så det afsnit, kunne jeg næsten stadig smage, hvordan generatorernes tilskud til den i forvejen stærke forurening gjorde det til en rent ud sagt møgbeskidt oplevelse at juleshoppe i Bond Street og Regent Street.
Med denne situation i baghovedet fik jeg gang i overvejelserne, da en energikrise i efteråret 2022 pludselig rykkede ubehageligt tæt på, og det blev overvejet at lukke for strømmen til ikke-missionskritiske formål nogle timer ad gangen.
Sådan er det som bekendt ikke gået – endnu, men mange virksomheder og private har uden tvivl gennemgået deres beredskab. Her står denne signatur næppe alene.
Artiklen fortsætter under billedet...
Powerbank med inverter
Kraftige, genopladelige batterier er en udvikling, der gør det muligt at tanke andre genopladelige batterier i telefoner og computere op med jævnstrøm.
Sådan en powerbank er den testede EcoFlow River 2 også.
Til sådanne formål er den udstyret med to USB-A-porte, en USB-C-port og et 12 V-udtag, som i ældre biler blev brugt til en lighter.
Herudover har River 2 en indbygget inverter, som omformer jævnstrømmen fra de indbyggede batterier til vekselstrøm med en spænding på 230 V og en frekvens på 50 Hz – fuldstændigt som fra en almindelig stikkontakt.
River 2 er den mindste og billigste model i EcoFlows enorme økosystem, som rækker op til backupløsninger til hele hjem og koster derefter.
River 2 er prissat til 2.399 kroner og har en kapacitet på 256 Wh (20 Ah/12,8 V) til forsyning af udstyr med et effektbehov på op til 300 W, der kortvarigt kan fordobles til 600 W.
Ifølge EcoFlow skal dette være tilstrækkeligt til at drive 99 procent af al forbrugerelektronik.
Den nye powerstation kommer i et kompakt, udpræget industrielt design i lyst og mørkt plast på størrelse med en traditionel oplader til et bilbatteri, en vægt på 3,5 kg og et integreret transporthåndtag.
Fleksibel opladning
De indbyggede batterier er ikke beregnet til udskiftning.
Vi taler nemlig ikke om traditionelle litium-ion-celler, men en teknologi, som kaldes LiFePO4.
Ifølge Wikipedia står denne forkortelse for litium-jern-fosfat, og fordelene skal være op til 100 procent højere energitæthed og seks gange flere op/afladningscykler (3.000 mod typisk 500) end almindelige celler.
Det vil sige én daglig cyklus i næsten 10 år. LiFePO4 skal også være en meget sikker teknologi, men selv om River 2 kan være i en kabinetrolley, vil den næppe kunne slippe gennem sikkerhedskontrollen i en lufthavn.
Endnu en fordel ved LiFePO4 er meget hurtig opladning – fem gange bedre end sammenlignelige produkter på markedet siger EcoFlow og lover en genopladning fra 0-80 procent på 48 minutter.
Jeg har registreret omkring en time fra 0 til 100, når enheden har været tilsluttet en stikkontakt, hvorfra den kan trække op mod 500 W. Det er klasser bedre end en powerbank via en USB-oplader.
Hvis man vil bruge denne powerstation i ødemarken, kan man tilkøbe et 110 W solpanel (til 2.935 kroner) og bede for godt vejr.
Desuden kan man bruge et udtag i en bil (kabel medfølger) eller lade via USB-C-porten. Disse løsninger tager selvfølgelig længere tid.
Det er nemt at følge med i enhedens drift og tilgængelige kapacitet på det lille display på fronten. Ydermere kan man installere en app og få den samme information på en smartphone.
Problemfri drift
I mit kontor har jeg prøvet at bruge River 2 som nødstrømforsyning og tilsluttet min desktopcomputer (omkring 60 W), en skærm (20 W), en internetforbindelse direkte via et YouSee-modem (12 W) og en arbejdslampe (5 W) – i alt op mod 100 W ved almindeligt skrivearbejde.
Denne løsning burde kunne fungere i op mod 2,5 timer på powerstationens 256 Wh kapacitet.
I praksis har jeg kunnet arbejde i knap to timer uden strøm fra elnettet. Det rækker fint til en typisk strømafbrydelse.
I tilfælde af en længere nedlukning hedder løsningen en laptop og en batteridrevet mobilrouter – eller en større powerstation.
Når River 2 er sat til en stikkontakt og belastes via 230 V-stikdåsen på fronten, gennemsløjfes husets elnet, så længe der er strøm på det.
Så snart strømmen forsvinder, tager batterierne over i løbet af 30 millisekunder.
Dette kan være for langsomt til noget udstyr, men min desktop eller modemet får overhovedet ikke hikke eller kræver genstart.
Min hifi-forstærker i kontoret reagerer heller ikke med så meget som et klik i højttalerne eller blink på displayet, når River 2 skifter tilstand med et tillidsvækkende ”klonk” fra et kraftigt power-relæ.
Til gengæld er jeg aldrig i tvivl om, hvorvidt min ovennævnte arbejdsplads kører på elnettet eller nødstrømforsyningen, for EcoFlow har udstyret River 2 med en tarvelig køleventilator med et højirriterende støjspektrum, som totalt kan spolere arbejdsfreden under opladning og batteridrift.
Dette synspunkt deles af flere brugere, og på nettet er der en opskrift på, hvordan den originale blæser kan udskiftes med en bedre model med 10 dB lavere støjniveau.
Arbejdet ser overkommeligt ud, men hvis man gør det, kan man sikkert kysse fabrikkens fem års garanti farvel.
Som strømkilde for elektrisk værktøj er River 2 ikke meget bevendt.
Selv forholdsvis små vinkelslibere og boremaskiner trækker store startstrømme, der trigger overbelastningssikringen i powerstationen på et splitsekund, inden de overhovedet kommer i gang.
Her er jeg bedre kørende med mit batteridrevne grej, men det går fint med måleinstrumenter, netværksenheder og loddeværktøj på steder, hvor der ikke er stikkontakter.
Strømrenser
Når River 2 kører på batteristrøm, kan den sammenlignes med en kraftfuld hifi-forstærker, som frembringer og leverer et 50 Hz-signal med en spænding på 230 V.
Med en markant lavere forvrængning ”spiller” den også betydeligt bedre end elnettet på min adresse.
Er det så noget et gyldent øre kan høre? Det kan diskuteres – og bliver det blandt entusiaster i de højere hifi-luftlag.
Men der er et marked for fem- og seks-cifrede hifi-strømløsninger med samme grundlæggende teknologi som River 2, der kan trække kilder som medieafspillere, forforstærkere og mindre udgangstrin.
Måske et forsøg værd, men sørg endelig for at stille denne powerstation i et andet rum – eller luk godt op for styrken.
Konklusion
EcoFlow River 2 er en kompakt og meget overkommelig backupløsning til sikring af strømforsyningen til kritisk elektronisk udstyr.
Den er tilstrækkelig til en it-arbejdsplads, netværksenheder eller videoovervågning.
En powerstation kan også være rar at have med på steder, hvor det er småt med faciliteter til gadgets.