Artikel top billede

(Foto: Maheshkumar Painam/Unsplash)

Tysk myndighed: Googles praksis databehandling er imod reglerne

Det tyske kartelkontor mener, at Google skal ændre sine databehandlingsvilkår og dens tilknyttede praksis.

Den tyske myndighed Bundeskartellamt, som er Tysklands kartelkontor, har erklæret indsigelser mod Googles databehandlingsbetingelser og forventer nu, at virksomheden vil ændre praksis.

Myndigheden sendte 23. december en juridisk vurdering til selskaberne Google Ireland Ltd (Googles hovedkvarter i Europa) og Google Germany GmbH.

Myndigheden er utilfreds med, at brugere ikke fik tilstrækkeligt valg i forhold til, hvilket omfang de accepterer den vidtrækkende behandling af deres data på tværs af tjenester.

”I dette stadie af proceduren antager Bundeskartellamt, at de nye bestemmelser for store digitale virksomheder (§ 19a i den tyske konkurrencelov, GWB) er gældende, og Google er derfor nødt til at ændre sine databehandlingsvilkår og dens tilknyttede praksis,” skriver myndigheden i en udmelding.

Hos Bundeskartellamt mener man, at Google vinder en konkurrencefordel grundet sin omfattende indsamling af data.

"Googles forretningsmodel er stærkt afhængig af behandling af brugerdata. På grund af sin etablerede adgang til relevante data indsamlet fra en lang række forskellige tjenester, nyder Google en strategisk fordel i forhold til andre virksomheder,” udtaler Andreas Mundt, formand for Bundeskartellamt i meddelelsen og fortsætter:

”Googles praksis skal måles i forhold til kravene i de nye konkurrenceregler for store digitale virksomheder. Virksomheden skal give brugerne tilstrækkelige valgmuligheder med hensyn til, hvordan deres data behandles."

Ifølge myndigheden gør de nuværende vilkår fra Google, at selskabet kan kombinere en række data fra forskellige tjenester og bruge dem til for eksempel at skabe meget detaljerede brugerprofiler. Disse kan virksomheden bruge til annoncering og andre formål, eller til at træne funktioner leveret af tjenester.

”Virksomhedens vilkår angiver, at Google til forskellige formål kan indsamle og behandle data på tværs af tjenester, for eksempel ved hjælp af sine talrige egne,” skriver myndigheden.

Med det talrige egne tjenester refereres der Google Søgning, YouTube, Google Play, Google Maps og Google Assistant, men også via adskillige tredjepartswebsteder og -apps.

Det drejer sig ligeledes om data fra Googles baggrundstjenester, herunder Google Play-tjenesterne, som til en vis grad indsamler data fra Android-enheder med jævne mellemrum, lyder det.

Specifikke krav

Brugerne har ikke nok valgmuligheder, i forhold til i hvilket omfang deres data behandles på tværs af alle disse tjenester, og valgmuligheder, der har været indtil videre, er ikke tilstrækkelige eller gennemsigtige nok, konkluderer myndigheden.

For at myndigheden kan godtage valgmulighederne, skal der være mulighed for brugerne for at begrænse databehandling til den konkret anvendte tjeneste, således at data fra Google Maps og Youtube for eksempel ikke blandes sammen.

Derudover skal brugerne også kunne skelne mellem de formål, dataene behandles til. Derudover må disse valgmuligheder ikke fremgår på en måde, hvorpå det virker lettere for brugeren af give samtykke.

Google vil arbejde med myndigheden

Google meddeler til Reuters, at tech-giganten vil fortsætte med at engagere sig med den tyske regulator for at forsøge at løse bekymringerne.

"Folk forventer, at vi driver vores forretning ansvarligt - ved både at vedligeholde produktoplevelser, der sætter brugerne først og løbende opdatere vores tjenester for at imødekomme regulatorernes forventninger," lyder det fra Google ifølge mediet.

Hvilke ændringer, der vil træde i kraft, fremgår ikke.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering