Velkommen til onsdagens morgen-briefing fra Computerworld, som i dag er sammensat af Dan Jensen.
Fem råd til at shoppe sikkert online
Vær skeptisk over for lave priser, hold øje med sprogfejl. Sådan lyder to af de fem råd, som Digitaliseringsstyrelsen har til danskere, der shopper på nettet.
“Januarudsalget er begyndt, og mange shopper derfor på nettet. Det er en både hurtig og praktisk måde at købe ind på. Men hvordan ved du, at du shopper i en ægte webbutik og ikke en fupbutik?,” lyder det fra styrelsen.
Følger man de fem råd, er det langt mere sikkert at handle på nettet, mener styrelsen.
De fem råd fra styrelsen er:
- Tjek om der findes en ”Om-os”-side på hjemmesiden og om beskrivelsen lyder troværdig.
- Vær skeptisk, hvis varerne er markant billigere end andre steder.
- Kig efter sprogfejl og priser i skæve beløb.
- Tjek om webadressen ser rigtig ud og om der er stavefejl.
- Kig godt efter beløbet og butiksnavnet, når du bekræfter købet i MitID.
Fire telekæmper bag fælles annoncerings-platform
Fire af Europas største teleselskaber står sammen om en fælles digital annoncerings-platform.
De fire selskaber er Deutsche Telecom, Orange, Telefonica og Vodafone.
Den fælles platform skal være et alternativ til ikke mindst Google, Apple og Facebook, som i dag sidder tungt på markedet for digital markedsføring.
Deutsche Telekom og Vodafone har allerede testet den nye platform i mindre målestok i Tyskland.
Systemet bygger på et token, der kaldes for en TrustPid, som anvender en IP-adresse til at opsætte en pseudonimiseret token, som kan anvendes til målrettet markedsføring.
Du kan læse mere om ideen og systemet hos Euractiv her.
Terma har 650 medarbejdere koblet på F-35
650 af danske Termas medarbejdere er ansat på selskabet F-35-projekt, som udvikler og producerer teknologi til det amerikansk byggede jagerfly, som Danmark har investeret i.
“De færreste er nok klar over, hvor stort det er. 1.500 virksomheder har deltaget i at få det op at køre. Vi trådte tidligt ind i kernen og leverer i dag ekstremt komplekse og avancerede teknologier til F-35-programmet,” siger Terma-direktør Jes Munk Hansen til Børsen.
Der bygges blot 160 eksemplarer af det avancerede jagerfly om året.
TikTok-topchef holder møder med EU
TikToks topchef Shou Zi Chew mødtes tirsdag med flere højtplacerede EU-folk, herunder konkurrence-kommissær Margrethe Vestager for at drøfte blandt andet sikkerhed, misinformation og digital regulering som EU’s Digital Markets Act og Digital Services Act.
Ifølge Euactiv fandt mødet sted i ‘konteksten af øget opmærksomhed på data-beskyttelse og privacy’ i TikTok efter, at det er kommet frem, at de europæiske TikTok-brugeres data kan tilgåes af TikTok-ansatte i Kina, hvor tjenesten moderselskab ByteDance holder til.
TikTok har allerede bedyret, at selskabet vil følge EU’s såkaldte Code of Practice on Disinformation,’ som er en række regler, som skal modvirke spredning af misinformation.
“Jeg forventer, at TikTok fuldt ud vil respektere EU-lov og genoprette tilliden fra de europæiske lovgivere,” lyder det fra EU-kommissær for værdier og gennemsigtighed, Věra Jourová.
Hun peger på, at der ikke må være den mindste tvivl om, at europæiske brugeres data er ‘sikre’ og ikke kan tilgås ulovligt af tredje parts aktører.’
Innovation: Servere skal være en slags varmepumper
Det franske server-selskab Qarnot er klar med nyt take på, hvordan man kan udnytte den varme, som servere producerer i datacentre:
Selskabet vil kort og godt omslutte de varme servere med vand, som opvarmes direkte og sendes videre i rørene ud fra samme princip som en varmepumpe.
Qarnots nye system består af moduler med op til 12 servere. Hvert modul tilføres vand-systemet og tilføres koldt vand i den ene ende, der så cirkulerer om serverne og opvarmes og kommer ud i den anden ende som varmt vand.
Ifølge selskabet kan 95 procent af servernes overskudsvarme på den måde genanvendes.
Ifølge Techcrunch kan modulerne sammenkobles.
Der er allerede opsat et forsøgsdatacenter i Finland, som anvender systemet.
“Fremtiden kommer til at bestå af massevis af mindre datacentre. Edge computing er langsomt ved at tage fart, og vi ved, at mange operatører går efter hundredevis af datacentre med hver få kilowatt kapacitet,” lyder det fra Qarnot.
Du kan se en video af systemet på YouTube her.