Nationalbibliotek i krig mod Google

En række europæiske lande vil have et modtræk til Googles kommende digitale bibliotek. Direktøren for Danmarks nationalbibliotek kalder til kulturkamp mod angelsaksisk dominans.

Google skal ikke forvalte den europæiske kulturarv, mener lederne af 23 ud af de i alt 25 nationalbiblioteker i EU.

Derfor har direktørerne underskrevet en resolution, der kræver et europæisk modspil, så fremtidens digitale bibliotek ikke er ejet af et firma som Google.

Blandt underskriverne er direktøren for det kongelige danske nationalbibliotek, Erland Kolding Nielsen.

- Det er klart, at hvis den europæiske kulturarv ikke skal gå tabt, så må vi gøre noget, siger Erland Kolding Nielsen.

Angelsaksisk dominans

Han mener ikke, at Danmark kan lade være med at støtte op om kravet om en europæisk pendant til Google-biblioteket, der bliver en samling af millioner af bøger fra fire amerikanske universitetsbiblioteker samt New York Public Library.

- Google kan ikke vælge selektivt ud, når de gør det på den måde og det betyder, at der er behov for at supplere, mener Erland Kolding Nielsen.

Problemet er ifølge ham ikke alene, at der reelt bliver tale om en angelsaksisk dominans, fordi Google-biblioteket primært bliver engelsksproget.

Det er også problematisk at samlingen ikke kan vælge selektivt ud, når der bliver digitaliseret i 'klumper' på baggrund af samlinger.

- Vi har herhjemme digitaliseret det meste af vores skønlitteratur ud fra et kvalitetssynspunkt, men der mangler stadig meget. Mere har vi ikke råd til på nuværende, konstaterer Erland Kolding Nielsen.

Danmark sakker bagud

Mens Danmark er i front, når det handler om at søge digitalt i landets biblioteker, halter det, når man sammenligner med elektronisk tilgængelighed til biblioteksværkerne i England, USA og Frankrig.

- Vi har ikke tilstrækkeligt med stof på nettet. Jeg har talt for flere midler til et nationalt digitaliseringsprojekt i årevis, pointerer Erland Kolding Nielsen.

Han mener, at det kun er ved at gøre det til et EU-projekt, at der kan dæmmes op for udviklingen.

- Det er et pengespørgsmål. Det er Googles enorme fortjeneste, der gør det muligt, og det er klart, at et modspil skal løftes op på et europæisk plan for at kunne lykkes, siger han.

Resolutionen blev sat i gang af den franske nationalbiblioteksdirektør, underskrevet i april og bliver til september drøftet på det årlige møde mellem Europas nationalbiblioteksdirektører.

Initiativet bliver bakket op af statsledere i Frankrig, Tyskland, Polen, Italien, Spanien og Ungarn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere