Milliarder af kroner kan være forsvundet, da det store kryptofirma FTX før jul kollapsede og sendte selskabets stifter krypto-baronen Sam Bankman-Fried bag tremmer.
Og nu skal virksomheden Chainalysis, der har danske rødder, ifølge Finans undersøge, hvor pengene eventuelt kan være forsvundet hen.
Chainalysis har en anslået værdi på 60 milliarder danske kroner, og landede i fjor på 8. pladsen på Computerworlds liste over de mest værdifulde danske it-succeser.
Selvom selskabet er stiftet af danske Michael Grønager og Jan Møller samt engelske Jonathan Levin, er Chainalysis i dag mere amerikansk end dansk og har således også hovedkvarter på Fifth Avenue i New York.
Selskabets succes skyldes, at det har udviklet en række fintech-værktøjer, der kan hjælpe myndigheder med at granske transaktioner med kryptovalutaer, og dermed også spore kryptovalutaerne efterhånden som de skifter hænder.
Hjælper med efterforskning
Til Finans oplyser Michael Grønager, at selskabet i dag har en håndfuld medarbejdere, som i samarbejde med de amerikanske myndigheder bidrager til efterforskningsarbejde i forbindelse med FTX’ kollaps.
“Der er en masse efterforskningsarbejde, og det hjælper vi med,” siger Michael Grønager til Finans.
Det har længe været kendt, at selskabet har det amerikanske forbundspoliti, FBI, og andre amerikanske myndigheder på sin kundeliste.
Kan kortlægge bitcoin-overførsler
Michael Grønager har tidligere i et interview med magasinet Euroman forklaret, hvordan selskabets teknologi anvendes.
"Vores teknologi kan kortlægge bitcoin-overførsler og samle så tunge, konkrete beviser mod kriminelle, at langt de fleste sager ender som tilståelsessager – i hvert fald hvis de har en ordentlig advokat. Det svarer til, at politiet kan fremvise et kontoudskrift, der beviser, at den mistænkte har overført et givent beløb for fx køb af narkotika," forklarede Michael Grønager i 2017 til Euroman.
Før Michael Grønager i 2015 stiftede Chainalysis var han direktør for kryptobørsen Kraken, og derudover har han en uddannelse som kemiingeniør og en ph.d i kvantemekanik.