Dommedagsfantasier har altid været godt stof for både nyhedsmedier og romanforfattere.
Og i en tid, hvor koldkrigstidens nukleare spøgelse endnu engang har stukket sit gustne ansigt frem, kan man for eksempel bruge juleferien på at varme sig ved det faktum, at det indtil videre heldigvis er blevet ved truslerne.
Men i den med rette meget roste ”Swan Song” af amerikanske Robert R. McCammon er det dødelig alvor.
Bogen er ikke ny – den blev oprindeligt udgivet i 1987 – og indledes med en global atomkrig, der lægger verden øde. Hvorefter de (u)heldige overlevende må klare sig, så godt de nu kan.
Hovedpersonen er pigen Sue, kaldet ”Swan”, der følges med fribryderen Josh på en stærkt risikabel færd gennem et ødelagt USA.
Swan har den let overnaturlige evne at kunne få planter til at spire frem nærmest hvor som helst. Måske ikke en superkraft af den klassiske støbning, men dog potentielt nyttigt i en gennemsmadret radioaktiv verden, hvor alt er gråt i gråt.
Her er også en hjemløs kvinde, kaldet Sister Creep‚ der i ruinerne af New York har fundet en slags magisk ring, samt en lang række andre medvirkende, der til sammen danner et broget og interessant persongalleri.
På den anden side af brættet er både en dæmonisk djævleskikkelse, der har det helt fint med, at verden er brændt godt og grundigt af – men som dog altid er klar til at give den et nøk til.
Samt den psykotiske teenager Roland, der sammen med en aldrende oberst og krigsveteran har nogle ret usympatiske planer for, hvordan fremtiden skal tage sig ud.
Swan Song har gennem årene opnået status som en af de bedste dommedagsfortællinger gennem sin kombination af rå horror og en grundlæggende interessant fortælling om kampen mellem godt og ondt.
Ligesom den også er en historie om at klare sig gennem ellers helt umulige omstændigheder med sin menneskelighed i behold.
Så er man til dommedagsromaner, er Swan Song bestemt ikke den værste titel at samle op i elektronisk format eller på papirform. Den er ganske enkelt spændende, velfortalt og undertiden en kende ubehagelig; måske ikke så sært, emnet taget i betragtning.
Bogen sammenlignes for øvrigt ofte med Stephen Kings langt mere kendte The Stand, der handler om livet efter en supervirus med en dødelighed på 99,7 procent.
Og som man – hvis den ikke allerede er læst – kan fortære med lidt større ro i maven nu, hvor covid-19 for de flestes vedkommende er nedgraderet fra eksistentiel trussel til noget, der mest af alt minder om en pænt irriterende influenza.
Titel: Swan Song / Forfatter: Robert R. McCammon