Artikel top billede

Bog: Skru ned for mavefornemmelsen og træf bedre valg

Ofte sidder krybdyrhjernen bag rattet, når vi træffer dårlige og potentielt katastrofale beslutninger – og der kan være stor værdi i at kortlægge beslutningsgrundlag og bias først.

Ledere i erhvervsliv og politik træffer hver dag talrige små og store beslutninger. Men det er undertiden mere uklart, hvad der ligger til grund for deres valg, og ofte kan vedkommende i virkeligheden heller ikke selv redegøre for det.

For rigtig mange beslutninger træffes på en kombination af diffuse mavefornemmelse, tidligere erfaringer eller ubevidste personlige præferencer – såkaldt bias – men trykprøves ikke tilstrækkeligt.

Nogle gange går det godt, andre gange ikke, og de fleste fejlagtige beslutninger har heldigvis begrænset rækkevidde.

Andre gange gang kan beslutninger truffet på baggrund af diffuse fornemmelser og forudindfattede meninger give katastrofale resultater.

Som når et land indleder en krig, man ikke har en chance for at vinde. Når en mobilfabrikant fuldkommen ignorerer en nyskabende konkurrent.

Eller når en virksomhed satser sin eksistens på fortsat salg af filmkameraer i en situation, hvor digital teknologi brager frem.

Det er emnet for den helt nye bog ”Hvorfor gjorde du det? Tag bedre beslutninger uden bias” af Sally Khallash, der er direktør i virksomheden Behavioural Strategy ApS og bl.a. har undervist i adfærdsøkonomi og beslutningsstrategi på Harvard University.

Bogen handler – med afsæt i beslutningsteori, internationale virksomhedscases og strategisk problemløsning – om at lære de beslutningsstrategier, der gør det lettere at træffe bedre beslutninger i organisationer.

Det kan der være en potentielt stor værdi i for både den enkelte leders karriere og for organisationen som hele.

Khallash nævner en storstilet undersøgelse, hvor forskere i samspil med konsulenthuset McKinsey kortlagde beslutningsprocesser i mere end 1.000 globale virksomheder.

Her viste det sig, at organisationer, som målrettet arbejdede med at forbedre kvaliteten af deres beslutningsprocesser, klarede sig adskillige gange bedre end dem, der ikke arbejdede målrettet på at udforske og eliminere usikkerheder og ringe beslutningsgange.

Centralt i bogen står værktøjet “Decision Quality Scoreboard” (DQS), der gennem en serie spørgsmål gør det lettere at identificere og eliminere fejl i egne beslutningsprocesser.

Hvilket kan gøre det nemmere at overvinde de kognitive processer, der var nyttige når vore forfædre skulle tackle livet på savannen.

Men som kan være genstridige modspillere i en situation, hvor man skal træffe valg af vidtrækkende betydning i en langt mere kompleks situation med talrige variable og ubekendte.

Titel: Hvorfor gjorde du det? Tag bedre beslutninger uden bias / Forfatter: Sally Khallash




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere