Ude af trit med medlemmernes holdning.
Det er den korte dom fra medlemmerne i de to foreninger for danske it-virksomheder, ITEK og IT-Brancheforeningen.
De to foreningers ledelser forsøgte for en uge siden at fjerne enhver tvivl om den danske it-branches støtte til EU?s direktivforslag om patenter på software.
Det skete med en fælles støtte-erklæring til direktivet, som blev sendt til Folketingets Europaudvalg og til pressen.
Mislykket forsøg
Men forsøget på at fremstå som enig branche ser ud til være mislykket.
Mange af foreningernes medlemmer undsiger nu erklæringen og kræver at blive spurgt til råds næste gang, den slags støtteerklæringer skal udsendes.
? Vi kan overhovedet ikke bruge patenter til noget. I Danmark er det kun en ganske lille håndfuld virksomheder, der i praksis har råd til patenter. Vi andre må bare konstatere, at det her nok kommer til at skade den danske it-branche, siger Bo Bakke, medejer af CMS-virksomheden Cbrain, der er medlem af IT-Brancheforeningen.
Cbrain bakkes op af flere andre virksomheder, som er dybt utilfredse med, at ITEK og IT-Brancheforeningens direktører giver indtryk af, at der nu er enighed i branchen om at være for softwarepatenterne.
? Jeg havde hellere været foruden den støtte, som IT-Brancheforeningen og ITEK nu giver. For en lille virksomhed som vores giver patenter ingen mening, og vi har ganske enkelt ikke kræfter til at administrere dem, siger direktør Peter Knudsen i Blip Systems, der laver netværksløsninger baseret på Bluetooth og også er medlem af IT-Brancheforeningen.
ITEK-medlemmer utilfredse
Også hos ITEK?s medlemmer er der stor utilfredshed med støtteerklæringen.
? Vi er ikke enige i støtten til patenter på software. Hvis man gerne vil repræsentere sine medlemmer, må man spørge dem. Det understøtter ikke vores lyst til at blive i foreningen, at ledelsen i den grad er ude af trit med en stor del af medlemmerne, siger Gert Birnbacher, direktør for ITEK-medlemmet MOC Company, som rådgiver store virksomheder om e-business.
? Jeg tror, at flertallet af medlemmerne i både ITEK og IT-Brancheforeningen er imod softwarepatenter, men tilhængerne ? de store udenlandske medlemmer af ITEK, som f.eks. HP, IBM, SAP og Microsoft ? lægger nok hovedparten af kontingentkronerne. Jeg tror, at de store har presset erklæringen igennem, og at disse koncerners danske datterselskaber har fået en ordre fra hovedkvarteret om at lægge et pres på det politiske system for at få et ja fra Danmark, siger Gert Birnbacher.
Computerworld har talt med en række andre medlemmer fra begge foreninger, der alle var kritiske.
Medlemmernes kritik bliver dog skarpt afvist af IT-Brancheforeningen.
Støtteerklæringen til softwarepatenter er et resultat af en demokratisk proces, hvor dem, der har fremsat kritik er blevet hørt, siger vicedirektør Jane Eis Larsen, der derfor mener, at støtten repræsenterer flertallets holdning.
Betændt sag
? Vi har været bevidste om, at dette var en betændt sag og har derfor indhentet holdninger fra virksomheder, der har været kritiske. Normalt plejer vores politik at blive formuleret i vores udvalg og af vores bestyrelse, siger Jane Eis Larsen der dog erkender, at flertallet af medlemmerne ikke er blevet hørt i sagen.
? Vi er gået længere end den procedure, vi plejer at have og har lyttet til de virksomheder, der har været kritiske. Høringen har været bred, og vi har lyttet til alle synspunkter, siger Jane Eis Larsen.
Også Tom Togsverd, direktør i ITEK, afviser kritikken. Bortset fra en enkelt virksomhed, der har meldt sig ud i protest, undrer det ham, hvis nogen skulle være overraskede over ITEK?s støtte til patenterne.
? Vi har været klare i mælet om vores holdning og har beskrevet den i nyhedsbreve, hvor vi har opfordret til debat og kommentarer. Ærligt talt synes jeg, at diskussionen er lidt forvrøvlet og vidner om, at vores udmelding ikke er blevet læst særlig grundigt. Jeg føler i hvert fald, at vi er i god tråd med vores medlemmers interesser i denne sag.
ITEK og IT-Brancheforeningen har tilsammen cirka 440 medlemmer.
Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om sagen.