Patenter splitter brancheforeninger

IT-Brancheforeningens og ITEK?s fælles og utvetydige støtte til softwarepatenter hviler på et spinkelt grundlag. Mange af foreningernes mindre medlemsvirksomheder er imod patenter og er i oprør over, at de ikke er blevet hørt. IT-Brancheforeningen og ITEK afviser kritikken. Alle er blevet hørt, lyder meldingen.

Ude af trit med medlemmernes holdning.

Det er den korte dom fra medlemmerne i de to foreninger for danske it-virksomheder, ITEK og IT-Brancheforeningen.

De to foreningers ledelser forsøgte for en uge siden at fjerne enhver tvivl om den danske it-branches støtte til EU?s direktivforslag om patenter på software.

Det skete med en fælles støtte-erklæring til direktivet, som blev sendt til Folketingets Europaudvalg og til pressen.

Mislykket forsøg

Men forsøget på at fremstå som enig branche ser ud til være mislykket.

Mange af foreningernes medlemmer undsiger nu erklæringen og kræver at blive spurgt til råds næste gang, den slags støtteerklæringer skal udsendes.

? Vi kan overhovedet ikke bruge patenter til noget. I Danmark er det kun en ganske lille håndfuld virksomheder, der i praksis har råd til patenter. Vi andre må bare konstatere, at det her nok kommer til at skade den danske it-branche, siger Bo Bakke, medejer af CMS-virksomheden Cbrain, der er medlem af IT-Brancheforeningen.

Cbrain bakkes op af flere andre virksomheder, som er dybt utilfredse med, at ITEK og IT-Brancheforeningens direktører giver indtryk af, at der nu er enighed i branchen om at være for softwarepatenterne.

? Jeg havde hellere været foruden den støtte, som IT-Brancheforeningen og ITEK nu giver. For en lille virksomhed som vores giver patenter ingen mening, og vi har ganske enkelt ikke kræfter til at administrere dem, siger direktør Peter Knudsen i Blip Systems, der laver netværksløsninger baseret på Bluetooth og også er medlem af IT-Brancheforeningen.

ITEK-medlemmer utilfredse

Også hos ITEK?s medlemmer er der stor utilfredshed med støtteerklæringen.

? Vi er ikke enige i støtten til patenter på software. Hvis man gerne vil repræsentere sine medlemmer, må man spørge dem. Det understøtter ikke vores lyst til at blive i foreningen, at ledelsen i den grad er ude af trit med en stor del af medlemmerne, siger Gert Birnbacher, direktør for ITEK-medlemmet MOC Company, som rådgiver store virksomheder om e-business.

? Jeg tror, at flertallet af medlemmerne i både ITEK og IT-Brancheforeningen er imod softwarepatenter, men tilhængerne ? de store udenlandske medlemmer af ITEK, som f.eks. HP, IBM, SAP og Microsoft ? lægger nok hovedparten af kontingentkronerne. Jeg tror, at de store har presset erklæringen igennem, og at disse koncerners danske datterselskaber har fået en ordre fra hovedkvarteret om at lægge et pres på det politiske system for at få et ja fra Danmark, siger Gert Birnbacher.

Computerworld har talt med en række andre medlemmer fra begge foreninger, der alle var kritiske.

Medlemmernes kritik bliver dog skarpt afvist af IT-Brancheforeningen.

Støtteerklæringen til softwarepatenter er et resultat af en demokratisk proces, hvor dem, der har fremsat kritik er blevet hørt, siger vicedirektør Jane Eis Larsen, der derfor mener, at støtten repræsenterer flertallets holdning.

Betændt sag

? Vi har været bevidste om, at dette var en betændt sag og har derfor indhentet holdninger fra virksomheder, der har været kritiske. Normalt plejer vores politik at blive formuleret i vores udvalg og af vores bestyrelse, siger Jane Eis Larsen der dog erkender, at flertallet af medlemmerne ikke er blevet hørt i sagen.

? Vi er gået længere end den procedure, vi plejer at have og har lyttet til de virksomheder, der har været kritiske. Høringen har været bred, og vi har lyttet til alle synspunkter, siger Jane Eis Larsen.

Også Tom Togsverd, direktør i ITEK, afviser kritikken. Bortset fra en enkelt virksomhed, der har meldt sig ud i protest, undrer det ham, hvis nogen skulle være overraskede over ITEK?s støtte til patenterne.

? Vi har været klare i mælet om vores holdning og har beskrevet den i nyhedsbreve, hvor vi har opfordret til debat og kommentarer. Ærligt talt synes jeg, at diskussionen er lidt forvrøvlet og vidner om, at vores udmelding ikke er blevet læst særlig grundigt. Jeg føler i hvert fald, at vi er i god tråd med vores medlemmers interesser i denne sag.

ITEK og IT-Brancheforeningen har tilsammen cirka 440 medlemmer.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere