Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny EU-rapport: Vi ved næsten ingenting om de mange ransomware-angreb

Ingen sikkerhedstrusler er så omgærdet af hemmelighedskræmmeri som ransomware-angreb. Det bekræftes af en rapport fra EU. I mere end 92 procent af tilfældene kan det ikke godtgøres, om der er betalt løsepenge.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selvom ransomware er den måske største generelle trussel mod virksomheders stabilitet – se blot, hvordan angrebet for leden mod 7-Eleven lagde kioskkæden ned i dagevis – er denne type malware omgivet af en tåge af hemmelighedskræmmeri.

Det kan der være mange grunde til. Men en rapport fra Den Europæiske Unions Agentur for Cybersikkerhed (ENISA) afdækker især manglerne ved de nuværende rapporteringsmekanismer i hele EU. De ses som en væsentlig årsag til den manglende viden.

Rapporten har analyseret i alt 623 ransomware-hændelser på tværs af EU, Storbritannien og USA fra maj 2021 til juni 2022. Dataene blev indsamlet fra regeringers og sikkerhedsselskabers rapporter, fra pressen, verificerede blogs og i nogle tilfælde ved hjælp af relaterede kilder fra det mørke internet.

Mere end 90 procent er uklart

I denne periode blev der ifølge rapporten stjålet cirka 10 terabyte data hver måned af ransomware-trusler. 58,2 procent af de stjålne data omfattede medarbejderes personlige informationer. Mindst 47 unikke ransomware-trusler blev fundet.

Særlig slemt er det dog, at i 94,2 procent af angrebene er det ikke muligt at dokumentere, om de ramte virksomheder har betalt løsesum eller ej.

Mange ser ud til at betale

Mange betaler tilsyneladende. For hvis forhandlingerne med forbryderne mislykkes, og der ikke indgås en aftale om betaling, afslører angriberne normalt de data, der er taget som gidsel. Dette skete kun i 37,88 procent af hændelserne.

De resterende 62,12 procent af virksomhederne nåede enten til enighed med angriberne om betaling eller fandt en anden løsning.

Undersøgelsen viser også, at virksomheder i alle størrelser og fra alle sektorer er berørt.

Antallet af angreb er langt større

Ovenstående tal kan dog kun forklare en del af det samlede billede. I virkeligheden afslører undersøgelsen, at det samlede antal ransomware-angreb er meget større. På nuværende tidspunkt er det umuligt at sige noget om, hvad antallet præcist er, oplyses det, da mange organisationer stadig ikke offentliggør deres hændelser eller ikke indrapporterer dem til de relevante myndigheder.

Informationen om de afslørede hændelser er også ret begrænset, da de berørte organisationer i de fleste tilfælde er uvidende om, hvordan trusselsaktører formåede at få adgang til deres infrastruktur. I sidste ende vil mange firmaer håndtere problemet internt (for eksempel beslutte at betale løsesummen) for at undgå negativ omtale og sikre forretningskontinuitet. En sådan tilgang hjælper dog ikke med at bekæmpe årsagen – tværtimod opmuntrer den fænomenet i stedet, og giver næring til ransomware-forretningsmodellen, advarer rapporten.

ENISA ønsker at forbedre rapportering af hændelser. Et kommende, revideret net- og informationssikkerhedsdirektiv (NIS 2) forventes at ændre måden, hvorpå cybersikkerhedshændelser anmeldes, håber EU-agenturet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere