Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Øresundsbroen har fået en digital tvilling til at hjælpe med vedligeholdelsen

Digitale tvillinger er hotte. Nu er også Øresundsbroen blevet visualiseret for at gøre vedligeholdelsen af de 16 kilometer mere effektiv. Mere end 43.000 elementer er monteret i den digitale tvilling.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Nu har Øresundsbroen mellem Kastrup og Malmø fået en digital tvilling, dvs. en virtuel, computerlagret gengivelse af alle de vigtigste dele i konstruktionen.

Ikke mindre end 43.000 dele kan visualiseres og kontrolleres uden at man skal kravle rundt på broen. Netop dette er en af de helt store fordele ved digitale tvillinger og en af grundene til, at de er blevet så populære på kort tid. Alt fra overvågningskameraer og lygtepæle til brønddæksler og nødudgange kan her besøges digitalt, oplyser selskabet bag broen, Øresundsbron.

Broen kan kontrolleres fra distancen

Øresundsforbindelsen er kompleks, fordi den består af mange dele i et stort område – alt fra tunnel og jernbane til pyloner og betalingsanlæg, forklarer selskabet.

"Hver dag har vi god gavn af vores digitale tvilling, som er specielt udviklet til, at vi fra distancen kan besøge anlægget, lave beregninger, tage mål, projektere og planlægge vedligeholdelse af flere tusinde stykker inventar og steder," siger Bengt Hergart, anlægsdirektør hos Øresundsbron.

3D-værktøjet på Øresundsbron hedder MX360 og bruges, udover i det løbende vedligeholdelsesarbejde, også i forbindelse med uddannelse af personale eller leverandører.

"Vi skal ikke længere begive os ud på anlægget, hver gang vi skal have et overblik eller planlægge et vedligeholdelsesarbejde, men kan gå ind i værktøjet for at se nærmere på for eksempel inventar og manualer. Det er perfekt, når vi skal introducere anlægget for nogen," forklarer Bengt Hergart.

Tre år undervejs

MX360 er et konkret resultat af Øresundsbro Konsortiets ambition om datadrevet og smart vedligeholdelse. Det er udviklet af firmaerne Afry og WSP i samarbejde med konsortiet bag broen. Arbejdet begyndte i 2019, og siden er værktøjet blevet videreudviklet og forfinet, for eksempel i forhold til mængden af inventar, en bedre positionering og nye funktioner, oplyses det.

De 43.000 stykker inventar kan visualiseres på blandt andet kort, tegninger og panoramabilleder.

"Mere og mere arbejde på broen starter i værktøjet som en støtte til mere effektiv vedligeholdelse. Hvis vi skal undersøge en lygtepæl, kan vi zoome ind på detaljer og montage, måle afstande, finde tegninger og bevæge os videre på stedet," siger Rolf Sundqvist, som er teknikchef hos Øresundsbron.

Vedligeholdelsen på Øresundsbron er blevet mere omkostningseffektiv ved hjælp af den digitale tvilling, oplyser selskabet.

Nemmere visning af anlægget

"Vi får en hurtigere proces med leverandører, fordi vi tidligere og nemmere kan vise forholdene i anlægget. Når vi er ude på forbindelsen, hjælper MX360 med at planlægge stoppene ved hjælp af kortfunktionen, så teknikernes arbejdsgang og opgaver på broen optimeres," tilføjer Rolf Sundqvist.

Anlægsafdelingen fremhæver også miljø- og sikkerhedsmæssige effekter.

"Vi reducerer vores klimapåvirkning, fordi vi kan reducere antallet af besøg på forbindelsen. Vi mindsker også vores risikoeksponering, fordi vi ikke bevæger os rundt på anlægget i så stort et omfang," siger Bengt Hergart.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere