Af Natasja Broström, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Siden 1970’erne har døgnet fået tilføjet ekstra tid, så kalenderåret kan holde trit med det astronomiske år. Men det er nogle af de største tech-giganter utilfredse med. De såkaldte skudsekunder kan få vitale dele af internettet til at gå ned og bør derfor droppes, mener blandt andre Microsoft og Google.
Ifølge mediet Cnet har de to firmaer sammen med Meta (Facebook) og Amazon udsendt en officiel anmodning om at droppe praksis med de ekstra sekunder. Anmodningen støttes af to nationale myndigheder.
Flybooking gik i sort
Det første eksra sekund blev indføjet i 1972, og siden er justeringen sket 26 gange til det internationalt anerkendte, globale ur kendt som International Atom Tid (TAI). I stedet for at klokkeslættet 23.59.59 som normalt skifter til 00.00.00 ved midnat indføjes med lange mellemrum et ekstra sekund i form af 23.59.60.
Problemet er, anfører tech-firmaerne, at computere, servere og dermed databaser og tjenester, som håndterer alt fra streaming til sky-lagre, er afhængige af pivnøjagtig tidtagning for at udføre deres opgaver i korrekt rækkefølge. De bliver forvirrede, når der pludselig kommer et ekstra sekund på.
Blandt andet i 2012 blev ekstra tid tilføjet TAI, og det udløste dengang debat. Ekstra tid gav knas i datahåndtering hos blandt andre Reddit, Foursquare og LinkedIn. Dele af det internationale flybooking-system Amadeus brød endda sammen.
I 2017 gik Cloudflare kortvarigt i sort, da internetfirmaets software ved sammenligning af to ure mente, at tiden gik baglæns.
Myndigheder er enige
Indførte skudsekunder giver altså flere problemer end fordele, mener gruppen af tech-firmaer. Samtidig er håndteringen af skudsekunder udsigtsløs, da jordens rotation ikke har ændret sig væsentligt, argumenterer de.
”Vi forudser, at hvis vi bare holder os til TAI uden skudsekunder, er vi sikre i mindst 2000 år,” udtaler forskeren Ahmad Byagowi fra Facebooks moderselskab Meta til Cnet og foreslår:
”Måske til den tid skal vi overveje en rettelse.”
Heri støttes firmaerne af officielle tidsmyndigheder som US National Institute of Standards and Technology (NIST) og det franske Bureau International de Poids et Mesures (BIPM).
Støtten fra statslige myndigheder er afgørende, da det i sidste ende er regeringer hjulpet af videnskabsmænd – ikke teknologivirksomheder – der har ansvaret for TAI.