It-sammenlægning bliver dyrere end ventet

Fire jyske kommuner har opgjort prisen for at fusionere deres it-systemer. Den er langt højere end ventet og indikerer, at it kommer til at suge broderparten af engangsomkostningerne ved kommunalreformen. Helt uden teknologiske tigerspring.

18 millioner kroner. Det regner de fire jyske fusionskommuner, Skive, Sallingsund, Spøttrup og Sundsøre med, at det vil koste at få strikket deres it-systemer sammen. Mindst. Uden teknologiske løft af nogen art.

Prisen per næse i den nye Skive storkommune med 48.000 borgere bliver 375 kroner.

Holder det som gennemsnit for kommunerne med i alt omkring 3,5 millioner borgere, der står til sammenlægning, bliver den samlede pris for at holde it-systemerne i luften efter kommunalreformen godt 1,3 milliarder kroner.

Er det nok?

Det skal ses i forhold til, at Indenrigsministeriet har skønnet de samlede engangsudgifter - it plus alt det andet ? til 1,2 milliarder kroner. Et tal Folketingets Kommunaludvalg i øvrigt har bedt indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om beregningerne bag.

- Ingen havde drømt om, at it-sammenlægningen kostede så mange penge. Det værste er, at vi ikke kan vide, om det er nok. Der kan sagtens komme flere omkostninger oveni, siger Lars Yde, kommunaldirektør i Spøttrup Kommune og formand for kommunernes it-udvalg.

Han præciserer, at kommunerne ikke får mere it ind. Der er udelukkende tale om at binde det sammen, hver især allerede har.

De såkaldte 4S-kommuner er de første, der melder konkrete udgifter ud og har skrevet kontrakt med storleverandøren KMD.

Tre hovedområder

Udgifterne falder i tre hovedområder: Opbygningen af infrastruktur, fælles platform og netværk. Harmonisering af it-systemerne. Konvertering af KMD-systemerne. Hertil kommer noget overførsel af data og it-systemer fra amtet.

4S-kommunerne har undladt at gå i udbud med KMD-ordren med henvisning til, at der er tale om et tillæg til deres eksisterende kontrakter med KMD samt en vejledning fra Konkurrencestyrelsen.

Af de 18 millioner kroner går 10,2 millioner til KMD, hvilket svarer til 212 kroner per borger. KL har tidligere på basis af markstudier skønnet it-sammenlægningsomkostningerne til KMD til 250 kroner per borger, hvilket af flere kommuner blev betegnet som alt for højt.

Hos KMD kalkulerer salgsdirektør Hans Henrik von Platen-Hallermund med et salgsmål på 170-180 kroner per sammenbragt borger, altså op mod 630 millioner kroner til KMD.

En rund milliard

Hans bedste skøn på prisen på it-sammenlægningen er en rund milliard kroner. Men han understreger, at der jo er tale om en investering.

- Den vil blive hentet hjem gennem en effektivisering ? som efter min mening godt kan realiseres uden et teknologiløft. Det handler lige så meget om strømlining af ledelse og processer, siger han. Et teknologisk tigerspring giver ikke effektivisering på kort sigt, men på langt sigt, og det kan vente til efter kommunalreformen, siger han.

Lars Yde fra Spøttrup regner også med, at investeringen kan hentes hjem igen, men ingen ved hvornår, og der er ingen garanti for en effektiviseringsgevinst. Hvad finanseringen angår, satser Skive på regeringens velvilje.

? Vi regner med, at staten giver tilskud til det her, og at vi får adgang til billige lån.

Både KMD og de fire S?er, der beskriver aftalen som et strategisk partnerskab, fremhæver betydningen af at være kommet hurtigt i gang.

Hans Henrik von Platen Hallermund fra KMD skal nu for første gang have afprøvet nogle af de 29 standardiserede applikationer og ydelser, koncernen har udviklet med henblik på kommunalreformen.

KMD på vej med en håndfuld aftaler

Han vurderer, at de fleste kommuner efterhånden er ved at være klar til realitetsdrøftelser og oplyser, at KMD har en håndfuld aftaler mere på vej.

Lars Yde siger, at it-sammenlægningen er en så kompleks opgave, at det er vigtigt at komme i gang i en fart.
- Vi har bevidst lagt en strategi om at komme i gang tidligst muligt. Der bliver run på i 2006.

4S-kommunerne budgetterer med samlede fusionsomkostninger på 34 millioner kroner, hvoraf it altså tegner sig for de 18. Men i totalen mangler stadig eksempelvis udgifter til fratrædelsesordninger, bygningstilpasninger, kompetenceløft til medarbejdere og så videre.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere