18 millioner kroner. Det regner de fire jyske fusionskommuner, Skive, Sallingsund, Spøttrup og Sundsøre med, at det vil koste at få strikket deres it-systemer sammen. Mindst. Uden teknologiske løft af nogen art.
Prisen per næse i den nye Skive storkommune med 48.000 borgere bliver 375 kroner.
Holder det som gennemsnit for kommunerne med i alt omkring 3,5 millioner borgere, der står til sammenlægning, bliver den samlede pris for at holde it-systemerne i luften efter kommunalreformen godt 1,3 milliarder kroner.
Er det nok?
Det skal ses i forhold til, at Indenrigsministeriet har skønnet de samlede engangsudgifter - it plus alt det andet ? til 1,2 milliarder kroner. Et tal Folketingets Kommunaludvalg i øvrigt har bedt indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om beregningerne bag.
- Ingen havde drømt om, at it-sammenlægningen kostede så mange penge. Det værste er, at vi ikke kan vide, om det er nok. Der kan sagtens komme flere omkostninger oveni, siger Lars Yde, kommunaldirektør i Spøttrup Kommune og formand for kommunernes it-udvalg.
Han præciserer, at kommunerne ikke får mere it ind. Der er udelukkende tale om at binde det sammen, hver især allerede har.
De såkaldte 4S-kommuner er de første, der melder konkrete udgifter ud og har skrevet kontrakt med storleverandøren KMD.
Tre hovedområder
Udgifterne falder i tre hovedområder: Opbygningen af infrastruktur, fælles platform og netværk. Harmonisering af it-systemerne. Konvertering af KMD-systemerne. Hertil kommer noget overførsel af data og it-systemer fra amtet.
4S-kommunerne har undladt at gå i udbud med KMD-ordren med henvisning til, at der er tale om et tillæg til deres eksisterende kontrakter med KMD samt en vejledning fra Konkurrencestyrelsen.
Af de 18 millioner kroner går 10,2 millioner til KMD, hvilket svarer til 212 kroner per borger. KL har tidligere på basis af markstudier skønnet it-sammenlægningsomkostningerne til KMD til 250 kroner per borger, hvilket af flere kommuner blev betegnet som alt for højt.
Hos KMD kalkulerer salgsdirektør Hans Henrik von Platen-Hallermund med et salgsmål på 170-180 kroner per sammenbragt borger, altså op mod 630 millioner kroner til KMD.
En rund milliard
Hans bedste skøn på prisen på it-sammenlægningen er en rund milliard kroner. Men han understreger, at der jo er tale om en investering.
- Den vil blive hentet hjem gennem en effektivisering ? som efter min mening godt kan realiseres uden et teknologiløft. Det handler lige så meget om strømlining af ledelse og processer, siger han. Et teknologisk tigerspring giver ikke effektivisering på kort sigt, men på langt sigt, og det kan vente til efter kommunalreformen, siger han.
Lars Yde fra Spøttrup regner også med, at investeringen kan hentes hjem igen, men ingen ved hvornår, og der er ingen garanti for en effektiviseringsgevinst. Hvad finanseringen angår, satser Skive på regeringens velvilje.
? Vi regner med, at staten giver tilskud til det her, og at vi får adgang til billige lån.
Både KMD og de fire S?er, der beskriver aftalen som et strategisk partnerskab, fremhæver betydningen af at være kommet hurtigt i gang.
Hans Henrik von Platen Hallermund fra KMD skal nu for første gang have afprøvet nogle af de 29 standardiserede applikationer og ydelser, koncernen har udviklet med henblik på kommunalreformen.
KMD på vej med en håndfuld aftaler
Han vurderer, at de fleste kommuner efterhånden er ved at være klar til realitetsdrøftelser og oplyser, at KMD har en håndfuld aftaler mere på vej.
Lars Yde siger, at it-sammenlægningen er en så kompleks opgave, at det er vigtigt at komme i gang i en fart.
- Vi har bevidst lagt en strategi om at komme i gang tidligst muligt. Der bliver run på i 2006.
4S-kommunerne budgetterer med samlede fusionsomkostninger på 34 millioner kroner, hvoraf it altså tegner sig for de 18. Men i totalen mangler stadig eksempelvis udgifter til fratrædelsesordninger, bygningstilpasninger, kompetenceløft til medarbejdere og så videre.
Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.