Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5G: nu kommer der fart på din mobil

Det er flyvende hurtigt og vil revolutionere din mobile tilværelse, men hvad er 5G egentlig? Her får du alle svarene på dine spørgsmål.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Som du nok har gættet, står 5G for den femte generation inden for mobilteknologi og vil blive efterfølgeren til 4G. Nyheden skal rulles ud senest næste år, og forskellen mellem ydelsen i 4G og 5G er markant. På papiret er 5G hurtigere end nogen anden tilgængelig Wi-Fi-teknologi, og den er hurtigere end alle private bredbånd uden for Sydkorea. 4G LTE, den hurtigste standard der i øjeblikket er tilgængelig, er cirka 100 gange langsommere end 5G ud fra teoretiske laboratoriegrænser. Det er enormt, men heller ikke realistisk. I den virkelige verdens enheder kan 5G medføre en 50 gange højere hastighed, selv om du nok skal forvente lidt mindre.

Selv om tallene næppe holder i sidste ende, er de stadig imponerende, og det er vigtigt at se dem i en sammenhæng. TV2 Play kræver 4 Mbps til live-streaming af HD-indhold, mens Netflix forlanger 25 Mbps til streaming af Ultra HD. Selvom ny farveteknologi, billedhas-tigheder eller overgangen til 8K skubber kravene yderligere i vejret, er der masser af plads blandt de hurtigste 5G-forbindelser med 1000 Mbps til at klare det. Ser vi på hastigheder mellem 200 og 300 Mbps, er det stadig i klasse med de bedste hjemme-bredbåndsforbindelser, som er tilgængelige i dag.

5G når disse hastigheder ved at bruge flere antenner og dermed udnytte MIMO (multiple input, multiple output), som minder om teknologien i moderne Wi-Fi-routere. MIMO åbner simpelthen flere samtidige datastrømme til og fra din enhed for at opnå en teoretisk hurtigere, mere stabil forbindelse.

Bagudkompatibel

5G bruger frekvenser i et lignende område, som anvendes af de aktuelle bånd, og de fleste 5G-modemer vil være bagudkompatible og anvende ældre tilgængelige signaler, hvis et 5G-signal ikke er tilgængeligt. 5G udnytter også et nyt område af radiospektret. 5G New Radio Spec (også kaldet AKA 5G NR, men mere om det senere) bruger de såkaldte millimeterbølger i EHF-båndet, som befinder sig mellem 30 og 300 GHz. Den kortere bølgelængde (pulser mellem 10 mm og 1 mm fra hinanden) betyder, at disse frekvenser kan håndtere enorme mængder båndbredde. Til sammenligning er signalkvaliteten af AM-radio (lang bølgelængde) i forhold til den meget kortbølgede FM-radio markant, fordi FMs højere frekvens hjælper med at få et langt mere detaljeret signal igennem inden for samme tidsfrekvens.

Datakapacitet er ikke den eneste fordel af 5G. Formindsket ventetid; et hop fra et gennemsnit på mellem 30-60 ms på 4G LTE til 3 ms, betyder, at 5G-data rejser meget hurtigere fra et sted til et andet. 5G-radioer bør, i teorien, også blive meget mindre. Det samme gælder i begge ender af kommunikationen; enheder vil skrumpe (især hvis de kan droppe Wi-Fi-moduler), og 5G-sendere bliver mindre påtrængende i forhold til de nuværende master. Dette fører igen til forbedret strømforbrug, så vores smarte enheder får langt højere batterilevetid, hvilket de har brug for.

Igen: Dette er endnu teori, og det kommer ikke lige med det samme. 5G-udrulningen vil sandsynligvis fokusere på levering af hurtigere, trådløst bredbånd, før vi får infrastrukturer, som forbedrer ventetid og understøtter smarte enheder i massevis. Den service, du får fra start, vil ikke være den samme, når netværket modnes. Dette gælder både opgraderinger, som løbende kommer til, og de hastigheder, der vil være tilgængelige, når netværket bliver mere fyldt med enheder.

Men lad os se det på langt sigt: Den hidtil hurtigste hastighedsopgradering til 5G vil ændre måden, vi tænker på, når det gælder al teknologi, og det kan have enorme konsekvenser for udviklingen af dybest set alt i fremtiden. Samme generation af brugere, som engang brugte fem minutter på at indlæse et par kilobytes upålidelig software fra kassettebånd, kan snart hente en 4K-film ned på telefonen på langt kortere tid. Vi kan sende beskeder gennem luften bogstaveligt talt hurtigere, end dit øje kan se.

Det kunne være en kickstart for morgen-dagens transportnetværk, som består af autonome og sømløst sammenkoblede biler og lastbiler. Deling af mekaniske såvel som sensordata mellem køretøjerne og konstant kommunikation ved superhøj hastighed vil effektivt sikre fremtidens biler mod ulykker, og de vil på egen hånd vælge ruter for at undgå trafik og give en mere effektiv transporttid. Alt sammen noget, 4G ikke har musklerne til. 5G’s store kapacitet kan også anvendes i luften og understøtte den sindrige opgave med at dirigere buddroner rundt i korrekt afstand og højde, så de ikke banker ind i hinanden. En svævebil i bedste Blade Runner-stil er næppe i kortene; 5G kan trods alt ikke ophæve tyngdekraften, desværre, men det er ikke svært at se den indflydelse, den vil få.

Den høje kapacitet i 5G vil hæve den notorisk båndbreddeslugende vr-teknologi til nye højder. 5G gør det ikke blot muligt at fjerne spaghettiklumpen af kabler, der gør de fleste vr-oplevelser akavede og begrænsede. Superhastigheden kan også skubbe de kraftfulde pc’er, der normalt kræves for at afvikle vr, af banen, og lægge det hele i skyen. Fremover behøver du ikke engang være hjemme for at sætte et vr-headset for ansigtet, forudsat du er indenfor 5G-rækkevidde, og de autonome køretøjer vil vide, hvor du er, hvis du træder ud på gaden. Den lave ventetid med 5G betyder også, at vr reagerer mere præcist på dine bevægelser, hvilket igen eliminerer risiko for kvalme på grund af nutidens mikroskopiske forsinkelser i signalet.

5G’s enorme båndbredde kommer også til at forandre fælles oplevelser. Har du været til en eller anden sportsbegivenhed, eller bare gået i en travl bymidte, har du sikker oplevet at have fuldt 4G-signal, men reelt elendige (og muligvis ikke-eksisterende) datahastigheder. Den lokale 4G-mast og de frekvenser, den bruger, kan kun smide så og så mange data afsted ad gangen. Ønsker alle en bid af kagen, skal den skæres uendelig tyndt. 5G-master vil blive langt mere talrige og understøtte mange flere enheder samtidig. Smarte enheder behøver ikke være afhængige af Wi-Fi, og det smarte hjem vil nu også flytte udenfor. Faktisk vil stabile, lavenerginetværk betyde, at morgendagens smarte enheder vil kunne gøre mere, end vi kan forestille os i dag.

Fremtiden er ubeskrevet

Vi har kun kradset i overfladen med hensyn til al den teknologi, som 5G kan hjælpe med, og der spekuleres blandt andet i, at 5G betyder afskaffelse af al lokal opbevaring, døden for hjemmets bredbånd og slut med smartphones, som vi kender dem. Der er en masse sci-fi-snak i gang, især fordi en 5G-fremtid med en hidtil uset udbredelse og hastighed, er så spændende at fantasere om.

Det er den gode nyhed. Den dårlige nyhed er, at selv om potentialet er stort, er 5G stadig uhåndgribeligt. Selv ikke testkørsler har vist helt det lovede potentiale. Under vinter-OL i 2018 i Pyeongchang, Sydkorea, blev der brugt en tidlig 5G-standardversion udviklet af Korea Telecom, mens Verizons trådløse 5G-bredbåndsimplementering, som blev lanceret på et begrænset antal markeder sidste år, anvender virksomhedens egen 5G-formel. Den første og mest afgørende faktor for 5G’s udrulning er konsensus; heldigvis ser det ud til, at 5G NR-standarden stort set er blevet universelt vedtaget, og Verizon har endda udtalt, at det vil ændre sin standard i fremtiden, så længe 5G NR opfylder forventningerne.

Fremtidens 5G har også en række andre eksterne faktorer, det skal håndtere. Selv om det kan håndtere en massiv mængde data meget hurtigt, er 5G langt mere følsom overfor atmosfærisk forstyrrelse end langsommere trådløs teknologi. Sammenligner du 2,4 GHz Wi-Fi med 5 GHz, vil du bemærke, at sidstnævnte kæmper med rækkevidden, hvilket er en lignende situation. 5G’s radiobølger kan højst nå ud i en kilometers afstand med klart udsyn og uden forhindringer, og generelt falder modtagelsen efter omkring 250 m. Er der vægge eller andre hindringer, reduceres afstanden yderligere. At drage fordel af de hurtigste 5G-transmissioner kræver en mast tæt på, så vores mobile infrastruktur, og teorierne omkring den, kræver endnu mere forarbejde, hvis 5G skal være fremtiden. Understøttede enheder skal også udbredes. Bagudkompatibilitet med 4G-netværket er ikke et problem, da det ældre system ikke ændres i overskuelig fremtid, men der findes stadig kun lidt hardware, som er klar til 5G. Det ændres dog snart.

Netværksudbydere er forpligtet til optimal forbindelse og skubber på for hurtig udrulning, og flere har endda indgået samarbejder for at få opgaven klaret. I skrivende stund er TDC gået sammen med kinesiske Huawei om et dansk 5G-netværk.

Producenterne af enheder er mindst lige så ivrige for at komme med ombord. Med en global standard, der tilsyneladende er ratificeret, og netværk, klargjort til fremtidens master, kan du forvente, at understøttelse af 5G i telefoner og hjemmeroutere bliver normen. Sidst, men ikke mindst ønsker forbrugerne at få fingre i 5G-enheder. Det er et perfekt mix af efterspørgsel og, forhåbentlig, udbud.

Mens vi venter

5G vil garanteret betyde en lys fremtid for vores teknologi, og den er temmelig tæt på. Fra i år kan vi forvente de første 5G-brugbare master, og fra 2020 vil dækningen blive udrullet, men næppe lige så hurtigt som for eksempel 4G, der i sig selv foregik frustrerende langsomt. 5G’s forholdsvis korte rækkevidde betyder mange flere sendere, hvilket igen gør udrulningen vanskelig. Det kan vare år, før 5G når din gade eller vej, så behold du blot din smartphone lidt endnu. Landområder vil formentlig skulle vente endnu længere, når den store 5G-udruling går i gang

Et andet bump på vejen er prisen. Hvis 5G fortsætter med at anvende 4G’s begrænsede datahåndtering, bliver anvendeligheden begrænset ikke af hastighed, men pris. Dermed er din bredbåndsforbindelse derhjemme stadig gangbar. Men det er et stort ”hvis”. Taget den potentielle kapacitet i betragtning, er der enorme muligheder i for eksempel ubegrænsede forbindelser som den finske Elisa har annonceret udbudt for 50 euro om måneden. Vi kan kun håbe.

Hvad kan du forvente af dit udstyr?

Samsung
Selv om det kommende line-up fra Galaxy S10 i skrivende stund ikke indeholder 5G, er det forventet, at en S10 X rammer markedet snart, og mere vil følge inden årets udgang. Samsung har udviklet sit eget multimode-modem med 5G og 4G på en chip.

Apple
Selv om vi skulle få en uventet ”lige en ting mere” fra Tim Cook ved en kommende Apple-begivenhed, handler det næppe om nye iOS-enheder med 5G før tidligst i 2020. Apple havde også en vente-og-se-tilgang med 4G og 3G.

Sony
Der er allerede lækket info om en Xperia XZ4 med en 21:9-skærm blot få måneder efter lanceringen af XZ3. Sony holder formkurven, når det gælder processorer. Næste generation har formentlig et 5G-kompatibelt Snapdragon 855-chipsæt.

...fortsættes på næste side

Huawei
2019 blev debut-året for Huaweis 5G-kompatible telefon, og vi vil formentlig (selskabet er lidt vag på det punkt indtil videre) kunne forvente en hel stribe. Huawei har tilsyneladende også skabt sit eget multimode-modem til 5G og 4G.

OnePlus
Ingeniørerne hos OnePlus er fokuserede på at få 5G-hardware ud hurtigt og hævder, at vi får den første 5G-smartphone fra firmaet på markedet inden udgangen af maj. Prisen bliver sandsynligvis i den høje ende i forhold til tidligere OnePlus-telefoner.

Honor
Planen hos Honor er at være den første producent til at markedsføre en 5G-telefon. I betragtning af selskabets rivalisering med moderfirmaet OnePlus er det ikke helt skeløjet, om vi får en 5G-telefon susende ind fra firmaet inden maj.

LG
LG har fremvist sin første 5G-telefon med en Snapdragon 855-processor, 4000 mAh-batteri og en ret så fiks dampkølingsteknologi. Vidunderet bærer navnet V50 ThinQ og lander sandsynligvis i USA i løbet af første halvdel af 2019.

Google
Indtil videre er der intet nyt fra Googles hovedkvarter. Der er en spinkel mulighed for, at Pixel 4 understøtter 5G, men Google vælger ofte at holde sig til velkendt teknologi på sine store telefoner. En 5G i år fra Google vil være en overraskelse.

Netgear
Netværksvirksomheden Netgear har lanceret en af de første rigtige 5G-enheder i form af sit Nighthawk-hotspot, som omformer et 5G-signal (hvis du kan finde et på nuværende tidspunkt) til lynhurtigt, trådløs internet på 801.11ac-standarden.