Kritik af teleanalytiker i dobbeltrolle

Socialdemokraterne kritiserer IT- og Telestyrelsen for at bruge teleanalytiker Michael Moesgaard Andersen til at sammenligne bredbåndspriserne i EU. Partiet mener, han har en dobbeltrolle som medejer af et teleselskab. Ministeren kræver nu rapporten til ny høring, selvom Telestyrelsen afviser kritikken.

Teleanalytiker Michael Moesgaard Andersen er ikke bare teleanalytiker i firmaet Andersen Advisory Group, men også medejer af firmaet V2tel, der tjener penge på at sælge IP-telefoni til små- og mellemstore firmaer.

Den dobbeltrolle angribes af Socialdemokraterne, som mener, at IT- og Telestyrelsen begik en fejl ved at bruge ham til den rapport, som sidste år viste, at de danske priser på bredbånd er blandt Europas dyreste.

Rapporten danner grundlag for de anbefalinger for et indgreb på det danske marked, som IT- og Telestyrelsen i næste måned bringer videre til videnskabsminister Helge Sander (V) og Folketinget.

- Det er meget uheldigt, at rapporten er blevet til på den måde. Der er jo tale om en åbenbar interessekonflikt, og det dur ikke. Som politikere er det vigtigt, at vi kan stole på lødigheden af de ekspertråd, vi modtager, siger it-ordfører Thomas Adelskov (S).

Afviser kritik

Selv stiller Michael Moesgaard Andersen sig uforstående over for kritikken fra Socialdemokraterne.

- Det var oplyst, da jeg gik ind i opgaven, hvilke investeringer jeg har i forskellige firmaer. Det har ligget helt klart fra starten. Jeg ser ikke selv den interessekonflikt, siger han.

Han oplyser, at han siden 2003 har været medejer af V2tel, hvor han også er bestyrelsesformand.

Computerworld har fået aktindsigt i arbejdet bag rapporten, som blev bestilt af Helge Sander sidste år, efter tal fra Danmarks Statistik viste, at de danske bredbåndspriser er blandt de højeste i Danmark.

Dokumenter viser, at Michael Moesgaard Andersen har fået 200.000 kroner for at koordinere indsamlingen af data, men ifølge ham er de fleste af pengene gået til samarbejdspartneren IDC Nordic.

- Jeg har fået langt den mindste del af det, så jeg har ikke tjent penge på det, siger han.

Han peger endvidere på, at han blot stod for at indsamle data.

Telestyrelsens anbefalinger

Det har herefter været IT- og Telestyrelsens opgave at bruge tallene til at skabe den rapport, som skulle lande på Helge Sanders bord i næste uge.

- IT- og Telestyrelsen har selv analyseret på årsagerne og er selv kommet frem til anbefalinger. Jeg har ikke en gang set dem, eller diskuteret dem og er ikke bekendt med dem. Det har ikke været en del af vores opgave, siger Michael Moesgaard Andersen.

Ifølge et brev, som Computerworld er i besiddelse af, fra 23. juni 2004 fra IT- og Telestyrelsen, har det dog været Michael Moesgaard Andersens opgave at afdække årsagerne til det eventuelle højere prisniveau i Danmark.

Han har samtidig stået for at gennemgå, sammenskrive og fortolke de høringssvar, der er indkommet til udkastet til rapporten.

Hos IT- og Telestyrelsen afviser man, at Michael Moesgaard Andersen har været farvet, fordi han er medejer af V2tel.

Direktør Jørgen Abild Andersen siger, at Andersen Advisory Group kun har stået for at indsamle data, mens telestyrelsen står for den kvalitative del og anbefalingerne til ministeren.

- Det er kun det faktuelle grundlag, Michael Moesgaard Andersen er involveret i, og fakta er nu engang, som de er, siger han.

Minister kræver ny høring

Alligevel har diskussionen om sagen fredag fået Helge Sande til at gribe ind.

- For at fjerne enhver tvivl om det faktuelle grundlag for vores analyse er det i dag besluttet af ministeren, at denne fakta-del skal sendes ud i ny høring, fordi vi ikke vil have, at der skal herske nogen form for usikkerhed om tingene, fortæller Jørgen Abild Andersen.

Hans ambition er nu, at den endelige rapport ligger på ministerens bord inden udgangen af april.

Hos Socialdemokraterne mener it-ordfører Thomas Adelskov, at Helge Sander skal gå videre end bare en ny høringsrunde.

- Jeg mener, at Helge Sander bør sætte sig ned og lave retningslinjer for, hvordan man benytter eksterne rådgivere. En del af de retningslinjer vil selvfølgelig være ikke at stille nogen i sådan en dobbeltrolle, siger han.

Michael Moesgaard Andersen er tidligere blevet kritiseret for at medvirke til en rapport, der viste at CBB Mobil - som han selv ejede en del af - var det billigste mobilselskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere