Af Knud Søndergaard, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Ild er noget, der kræver respekt – ikke alene de ødelæggende flammer, men også den giftige røg og gas, som kan være endnu farligere for mennesker og dyr. Derfor er det vigtigt at blive alarmeret så tidligt som muligt.
Hvad må denne tryghed så koste? Ifølge Forbrugerrådet Tænks seneste test af røgalarmer fra 2015 kan man for langt under 100 kroner få en alarm, som interesseorganisationen kalder ”God” og belønner med et Bedst i test-ikon.
Så taler vi også om et i enhver henseende billigt byggemarkedsprodukt, der ikke pynter i et Bo Bedre-hjem, men hvad kan ellers begrunde en udgift på over tusind kroner for en gennemført lækker Nest Protect – især når producenten mener, at man i selv et mindre hjem bør have adskillige af slagsen?
Nest tager dig i hånden
I forhold til individuelle røgalarmer, som kun kan larme infernalsk, er Nest Protect Wi-Fi-opkoblet. Det betyder for det første, at man får besked på sin mobil, hvis man ikke er hjemme. For det andet kommunikerer flere smarte alarmer indbyrdes, så de alle går i gang, hvis én registrerer røg eller kulilte. Og for det tredje kan en alarm trigge firmaets overvågningskameraer, så man kan være heldig at se, hvad der egentlig foregår og evt. afblæse alarmen.
Det er også noget værd, at Nest guider sine kunder helt ned i de detaljer, der ellers kan udløse retssager og vanvittige erstatninger i hjemlandet USA. Den trykte vejledning med anvisninger, tips og ansvarsfraskrivelser er på hele 31 sider. De fleste kan nok klare sig med illustrationerne og den behagelige, syntetiske stemme fra den indbyggede højttaler.
Vi har dog en enkelt korrektion til manualen. Den lover, at man kan skrue alarmens bagplade direkte i loftet uden at forbore, ”da Nest-skruerne er selvskærende”. De skærer sig fint ind i træ, men absolut ikke i beton, som bruges ganske meget i vores del af verden.