Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Du kender sikkert Segway for de store horder af turister der, med hjelmen spændt godt fast på hovedet, drøner Københavns midtby rundt på de elektroniske transportmidler – og nåh ja, så var der det der med stifteren, som selv drønede i graven på sin Segway.
Men Segway laver faktisk også andre typer eldrevne køretøjer, udover den klassiske turistmodel. Vi testede de to nyeste.
To typer transportmiddel
Der er tale om Kickscooter ES1, et elektrisk løbehjul, samt miniLITE, en slags miniudgave af den klassiske Segway.
Sidstnævnte skal mest betragtes som et sjovt legetøj og er da også beregnet for børn i 8-14-årsalderen. KickScooter kan derimod fint fungere som et seriøst transportmiddel. Hvor – og i det hele taget om – det er tilladt at benytte det på offentlig vej i Danmark, er dog uvist.
Nem at finde ud af
Med en fart på op til 20 km/t. passer Kickscooteren godt til en tur hen ad cykelstien. Skub den i gang med foden, så tager den selv fat og bruger den elektriske motor til at føre dig afsted. Du skal bare holde balancen og styre med stangen foran dig. Det er ret nemt og ikke noget, der kræver den store træning.
Foran dig, på stangen, har du et simpelt display, der viser din fart og batteriniveau. Kickscooteren kører pænt langt på en opladning. Du får nemt 30 kilometer ud af den, men den tager dog også nogle timer at lade op igen.
Ikke til lange ben
Segway miniLITE har ikke nogen styrestang til dine hænder. Du stiller dig på pladen, finder balancen, og så styrer du ellers brættet ved at læne dig frem og tilbage.
Vil du dreje, skal du vippe til stangen i midten med dine knæ. Har man vokset sig højere end den tiltænkte målgruppe, så bliver det dog i stedet læggene, der styrer, og måske derfor fik vi ikke en optimal oplevelse med miniLITE.
Vi har prøvet lignende boards, hvor du blot skal læne dig til siderne for at dreje, og det synes vi bedre om. Men har du kropsstørrelsen til miniLITE, vil oplevelsen givetvis være bedre.
En fordel er, at boardet balancerer af sig selv, når du tænder det, så du nemt kan komme op på det. Batterilevetiden var glimrende. Du kan køre flere timer før boardet skal i stikkontakten.
App gør oplevelsen større
Til begge køretøjer hører en smartphone-app, som udvider oplevelsen en del. Her kan du ikke blot tjekke batteristatus, gennemsnitsfart og megen anden brugbar info, men også ændre lyset i dem, sætte maksimal hastighed, aktivere Cruise Control og meget andet.
[irp]
Der er også et helt community, hvor du kan følge andre brugeres præstationer på de smarte transportmidler. Det gør brugen af Kickscooter ES1 og miniLITE endnu sjovere. Skulle vi selv ud at investere i et af de to køretøjer, så ville vi gå efter Kickscooteren, men for de yngre, kan miniLITE også være et ret sjovt køretøj.
Seqway miniLITE
Vurdering: 3/5
Pris: 4499 kroner
Alt om DATA siger: »miniLITE er sjovt legetøj, der dog er forbeholdt den yngre målgruppe. Du får mange features via app, men prisen er i overkanten.«
Kickscooter ES1
Vurdering: 4/5
Pris 5499 kroner
Alt om DATA siger: »Kickscooter ES1 kan fint fungere som et seriøst transportmiddel, hvis du kan finde et sted, du må køre på det.«