Netkriminalitet på vej til Danmark

Howard Schmidt, der rådgiver den amerikanske regering om sikkerhed på nettet, opfordrer Danmark til at sætte ind i tide. De store lande har nemlig beskyttet sig langt bedre end Danmark. Og det betyder, at de organiserede net-kriminelle er på vej. IBM-sikkerhedschef frygter, at sikkerheds-bestræbelserne ikke kommer i tide.

Sov ikke i timen. Danskerne vil snart komme i fokus for den del af den organiserede kriminalitet, som slår til via internettet for at opnå økonomisk vinding.

Bag denne advarsel står Howard Schmidt, der rådgiver den amerikanske regering om cybersikkerhed, og som er sikkerhedsstrateg hos verdens største online-auktionshus, eBay.

? At I ikke har været alvorligt ramt indtil nu, må ikke blive en sovepude. De kriminelle er blot startet med de store engelsksprogede lande og de store virksomheder, siger Howard Schmidt i et interview med Computerworld.

Store lande beskytter sig bedre
Schmidt peger på en klar tendens. De store lande og de store virksomheder beskytter sig nu langt bedre. Derfor har de kriminelle allerede nu rettet opmærksomheden mod mindre virksomheder og privatpersoner.

? Mange af disse har ikke en jordisk chance for selv at kunne håndtere den nødvendige sikkerhed, men på sin vis er Danmark privilegeret. I har muligheden for at sætte ind, før de alvorlige ting begynder at ske, og det er afgørende, at I gør det, siger Howard Schmidt.

Han er inviteret til Danmark af IBM som hovedtaler på en konference om it-sikkerhed, målrettet små og mellemstore virksomheder. Arrangementet fandt sted i Industriens Hus i København i går og udgør en del af den tre uger lange, landsdækkende ?Netsikker Nu?- kampagne.

Udnytter ikke tiden godt nok
Schmidts vært, IBM?s Martin Grundtvig, som står i spidsen for it-koncernens 300 sikkerhedsfolk, frygter, at Danmark ikke udnytter tiden godt nok.

? Det er, som om at alvoren først skal gå op for os via et stort angreb, siger Martin Grundtvig.

Han efterlyser især, at internetudbyderne tager en større del af ansvaret for at få fjernet angreb, inden de når borgerne. Udbyderne skal bortfiltrere virus, orm og spyware, der gør det muligt at ?aflytte? en pc og rapportere tilbage til bagmændene.

De skal også sætte ind mod såkaldt phishing ? mails, der udgiver sig for at komme fra en bank eller en anden, man har tillid til, og som anmoder modtageren om at indtaste oplysninger om for eksempel kontonummer, brugernavn og adgangskode.

Ifølge Martin Grundtvig bør der være tale om en standardydelse ? ikke en ydelse mod ekstra betaling, og Howard Schmidt er enig.

Grundtvig opfordrer til, at internetudbyderne enes om at etablere et robust værn, men sker det ikke, må der lovgivning til.

Sander: Ingen lovindgreb
Videnskabsminister Helge Sander, som indledte konferencen, afviser lovindgreb.

? Men jeg har opfordret internetleverandørerne til at tage mere ansvar, og det vil jeg gøre igen og igen, siger Helge Sander.

Ifølge ham ligger it-sikkerheden regeringen meget på sinde, da it-infrastrukturen er en forudsætning for, at landet ? som ønsket ? kan blive en førende højteknologisk nation.

På sin vis betragter han den elektroniske infrastruktur som vigtigere end den klassiske infrastruktur.

? Men veje og jernbaner er mere synlige. Jeg ved ikke, om det er fordi, at der er nogen der råber højere på disse områder, sagde Helge Sander.

? Den elektroniske infrastruktur er hele fundamentet for, at vi kan klare os i en verden, hvor globaliseringen stiller kolossalt store og nye krav til os, tilføjede ministeren.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere