It-kriminalitet er så kompliceret, at der er behov for en særlig statsadvokatur for it-kriminalitet på linie med bagmandspolitiet, der tager sig af økonomisk kriminalitet. Det mener Rådet for IT-sikkerhed, som rådgiver regeringen.
? It-kriminalitet fordrer en særlig ekspertise, som man ikke kan forvente, at de lokale politikredse kan have. For eksempel kan det være meget svært fra dag ét at få sikret sig de rigtige beviser, siger rådets formand, Allan Fischer-Madsen, som begrundelse for rådets forslag.
I dag skal en sag om it-kriminalitet anmeldes til den lokale politikreds, der dog kan få it-teknisk støtte til efterforskningen hos Rigspolitiets It-sektion, der har 34 ansatte. Men den lokale politimester, der altid er uddannet jurist, har som offentlig anklager ansvaret for at føre sagen til doms.
Allan Fischer-Madsen påpeger, at alene det at skullle forklare så teknisk komplicerede sager til en dommer er noget af en pædagogisk udfordring.
En statsadvokatur kan gribe ind i sager overalt i landet. Advokaturen står selv for efterforskningen samt for at før sagen igennem til domsfældelse eller frifindelse.
Justitsministeriet har imidlertid ingen planer om et sådant advokatur. Der er dog tanker fremme om, at Rigspolitiet også skal have en enhed, som kan klæde de offentlige anklagere i de 54 politikredse bedre på til it-kriminalitet, oplyser kriminalkommissær Ronald Pedersen, der leder Rigspolitiets It-sektion.
Preben Andersen, der står i spidsen for it-sikkerhedsorganisationen DK Cert, ser positivt på planerne.
? Det bliver en klar forbedring, men en statsadvokatur ville være bedst. It-kriminalitet er flygtig, hurtig og typisk grænseoverskridende, og det udgør et problem for en lokal politikreds, siger Preben Andersen, der selv er garvet politimand inden for efterforskning af it-kriminalitet.
Han bruger en sag, som Computerworld afslørede for nylig, som eksempel på problemerne. Firmaer i Hongkong og Panama har registreret flere hundrede domæner i Danmark. Det er domæner, der blot ligger en stavefejl eller et punktum fra et kendt dansk domæne, men lander man på det, downloades ondartet kode på ens pc. Pressens web-steder var særligt i fokus for svindlerne.
? Sporet går til en server i Texas og videre derfra til en server i Italien, der downloader en såkaldt dialer. Derefter vil den inficerede pc ringe op til et dyrt telefonnummer i Østrig, hver gang pc?en går på nettet via et modem, forklarer Preben Andersen.
Grænseoverskridende sager som disse får de lokale politikredse til at melde pas, mener Preben Andersen.
? En statsadvokatur ville få lettere ved at få udenlandske politimyndigheder til at involvere sig end en lokal politikreds, vurderer Preben Andersen.
Læs historien fra fredagens avis i pdf-format (fylder 735 kb)
Computerworld side 4