Pentium 4 og Windows XP skal vende IT-nedturen

Intel og Microsoft satser på, at de nye processorer og styresystemer vil skabe nye muligheder og dernæst nye behov, som allerede næste år kan vende krisen i IT-branchen. Intel mener at behovet for computerkraft er uendeligt.

Næste år vender det

San Jose: Intel og Microsoft tror begge, at nye processorer og nye styresystemer kan vende nedturen i IT-branchen. De nye produkter vil gøre det muligt at lave helt nye ting med computerne, og det vil skabe en efterspørgsel, som kan vende krisen. Det var et af budskaberne fra Intels Paul Otellini og Microsofts Jim Allchin på andendagen af Intel Developer Forum. Med til historien hører naturligvis, at de to producenter lever af at sælge processorer og styresystemer, og den nuværende krise rammer begge meget hårdt. Derfor skal de tro på en frisk start fra næste år.

Paul Otellini tror, at Pentium 4 og Windows XP kan vende nedturen i IT-branchen, fordi de skaber nye muligheder og dermed nye behov.

Paul Otellini, der er executive vice president hos Intel, mente, at der var uendeligt behov for MIPS (millioner af instruktioner pr. sekund) eller hestekræfter i processorerne. Derfor ville udviklingen fortsætte, og brugerne ville efterspørge det.

"I 1982 lancerede vi 80286 processoren, og eksperter forudså, at den ville leve i 10 år. Men programmerne åd hurtigt kræfterne i processoren, og det samme skete med 80386 i 1985. Da vi lancerede Pentium i 1995 sagde en analytiker, at processoren godt nok havde en fremtid i servere, men den ville ikke blive brugt i almindelige pc'er. Det var der ikke behov for", sagde Paul Otellini.

Det viste sig som bekendt at være forkert. I dag kan en 2 GHz Pentium 4 levere en ydelse på 5.000 MIPS, men Otellini kunne sagtens forestille sig et behov for flere end 100.000 MIPS. Det ville det for eksempel kræve, hvis man ville konvertere to timers DV-video til MPEG på to minutter.

3,5 GHz Pentium 4

Intel viste en Pentium 4, der var lavet i 0,13 mikron, og som kørte hele 3,5 GHz. Producenten nævnte dog ikke, hvornår processoren ville blive lanceret, men det ser ud til, at Intel ikke får problemer med skalerbarheden foreløbig. Firmaet lovede, at Pentium 4's arkitektur kan skalere til 10 GHz.

"Men GHz er ikke alt, der er også behov for forbedringer på andre niveauer. Vi har i 20 år været med til at udvikle ting som MMX, SSE og SpeedStep til processorerne, og det fortsætter. Det samme gælder for eksterne ting som AGP og USB. En af de næste store ting bliver ekstremt lavt strømforbrug, for det er der behov for til bærbare computere og håndholdte enheder", sagde han.

Intel har tydeligvis ikke problemer med at få Pentium 4 til at skalere. Producenten viste en version, der kørte hele 3,5 GHz.

Intel viste derefter en demo fra Banias-projektet, der går ud på at slukke de dele af processoren, der ikke bliver brugt. Det skulle angiveligt kunne bryde den onde cirkel, der hedder, at flere kræfter kræver mere strøm.

Intels 64-bit Itanium processor har indtil nu ikke været en succes, men alle går også og venter på anden generation, der har kodenavnet McKinley. Den blev demonstreret, og det var overbevisende. McKinley er langt hurtigere end Itanium, men en vigtigere detalje er måske stabiliteten. Processoren kan håndtere en lang række fejl såsom fejl i hukommelsen. Intel viste for eksempel, hvordan processoren selv skruer ned for hastigheden, hvis flere blæsere fejler simultant, og processoren dermed bliver for varm. Det sker stort set aldrig, men alligevel kan McKinley håndtere det. Fejl i hukommelsen eller fejl på systembussen bliver også håndteret ganske intelligent. Hvis processoren får dårlig data, kan den simpelt hen bede om at få samme pakke sendt en gang til.

Der har længe været talt om at lave flere processorer inde i en processor. Det ser ud til at blive et almindeligt produkt fra Intel næste år. Projektet Hyper Threading går ud på at lave en processor, der overfor styresystemet optræder som to processorer.

"Vi har længe arbejdet på at få processorerne til at afvikle flere instruktioner pr. clock-cyklus. 80486 kunne klare en instruktion pr. clock-cyklus, mens Pentium II kunne klare op til to. Med Itanium er det tal helt op til seks instruktioner. Men med Pentium Pro startede vi også med at understøtte SMP (flere processorer i samme server, red.), og det er nu det, vi viderefører som Hyper Threading", sagde Paul Otellini.

Allerede næste år kommer en ny Xeon processor, der har kodenavnet Foster. Det er reelt en Xeon, der er blevet opgraderet til Pentium 4 kernen, men der er mere under overfladen. Den fungerer nemlig som to processorer, selvom der kun er en, og Windows XP understøtter det allerede nu. Intel forventer, at Hyper Threading først bliver udbredt til servere og workstations, men ideen er, at det skal ud på skrivebordene. En demo viste, at Hyper Threading kunne øge ydelsen med op til 30 procent ved rendering. Det var dog det eneste eksempel.

Windows XP på vej

Microsofts Group Vice President Jim Allchin var gæstetaler, og han brugte tiden på at sælge den kommende Windows XP.

"Der er flere end 140 millioner pc'er derude, der er mere end tre år gamle. Brugerne har ikke udskiftet dem, fordi styresystemerne og programmerne ikke har ændret sig nok til, at de ville. Derfor er timingen perfekt nu. Nu har vi Pentium 4 og Windows XP. Det vil gøre næste år til et godt år for industrien", sagde han.

Microsofts Jim Allchin fortalte, at Windows XP allerede var optimeret til Pentium 4. Styresystemet udnytter for eksempel SSE2.

Allchin ved, at det bliver svært at overbevise de mange Windows 2000-brugere om at skifte. De har nemlig ikke haft Windows 2000 særlig længe, og mange af dem er ganske tilfredse med styresystemet. Derfor kastede han det ene argument efter det andet på bordet, der skulle overbevise tvivlerne. Jim Allchin lovede blandt andet, at XP skulle være langt mere fejlfrit end forgængeren. Microsoft har angiveligt udviklet nogle værktøjer, der automatisk kan fjerne fejl i koden. Det bliver spændende at se, om det holder.

"Windows XP er langt hurtigere end Windows 2000. Programmer starter hurtigere, styresystemet starter hurtigere og bærbare vågner hurtigere fra dvale", sagde han.

Windows XP kommer i første omgang i tre versioner. Home Edition er til private, der i dag bruger Windows ME/98. Her er der satset stort på integration med digitale kameraer og MP3-afspillere. Professional er lavet til virksomhederne og erstatter Windows 2000 Professionel. Hertil kommer 64-bit Windows XP til Intels Itanium.

Microsoft viste en lang række eksempler med Windows XP, men de handlede stort set kun om musik, video og billeder til de private brugere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere