Minoritetspartiet er endnu ikke i Folketinget, men til gengæld er partiet indehaver af valgkampens måske mest fagligt kompetente it-ordfører. Thomas Ammitzbøll-Bach er uddannet ingeniør, har læst datalogi og underviser i dag i programmering.
Han mener, at den danske it-branche kan blive større end vindmølle-industrien, hvis der bliver satset mere på softwareudvikling.
- Det er vigtigt at vi satser på de små virksomheder. Ikke fordi de er små, men fordi det er der, dynamikken er. Regeringen prioriterer forkert, når den ikke satser på vækstlaget, mener Thomas Ammitzbøll-Bach.
Flere som Damgaard
Han mener, at det er afgørende for de danske udviklere, at direktivet om softwarepatenter ikke bliver vedtaget i EU.
- Vi er stærkt imod softwarepatenter. De bremser de små virksomheder, fordi de store firmaer sætter sig på patenterne for at bytte med andre store firmaer. Det er sørgeligt, for så kommer vi til at opleve firmaer, der ikke laver noget, men lever i kraft af, at de har noget, siger Thomas Ammitzbøll-Bach.
Han ser også muligheder for vækst, hvis der kommer et øget samarbejde mellem små it-virksomheder i vækst og forskningsmiljøerne.
- Der er allerede en vis tilknytning og den vil vi gerne styrke på forskellig vis uden at uddannelserne mister deres selvstændighed, siger Thomas Ammitzbøll-Bach.
Som han ser det, så handler det især om at lade virksomhederne være iværksættere.
- De fleste store virksomheder er jo opstået ved, at nogen har fået en god ide. Vi vil gerne se mange flere firmaer som for eksempel Damgaard, forklarer Thomas Ammitzbøll-Bach.
Grotesk kopisikring
Minoritetspartiet vil af med det EU-direktiv, der har gjort det ulovligt at for eksempel omgå en kopisikring, hvis man vil lægge en købt cd ind i en mp3-afspiller.
- Det er jo grotesk set fra et forbrugersynspunkt. Derudover vil vi gerne skabe en vederlagsafgift, der følger brugen. Man skal betale for at kopiere, mener Thomas Ammitzbøll-Bach.
Han ser det som en mulighed for at bevare en dansk kulturarv gennem kopiering, og som en måde at komme videre fra en fastlåst og indædt kamp mellem musikindustrien og piraterne.
- Man har fået malet sig ind i hvert sit ringhjørne, og parterne lytter ikke til hinanden længere. Selvfølgelig skal musikerne have deres penge, men forbrugerne skal kunne bruge det, de har betalt for, uddyber han.
Thomas Ammitzbøll-Bach er også imod den måde, som ransagninger mod formodede pirater foregår på nu, og mener, at politikerne mest har haft øje for industriens interesser frem for borgernes rettigheder.
It mangler i valgkampen
Det er oplagt, at en mand med en baggrund som Thomas Ammitzbøll-Bach må savne mere it i den politiske debat, især i valgkampen.
- Det hele har handlet om børnefamilier og ældrecheck. Der har været meget få mærkesager, der handler om fremtiden. Og vi kommer altså ikke udenom at it tegner fremtiden, siger han.
Regeringen har efter hans mening ikke sat it i det rette perspektiv og tænkt nyt nok, når det handler om it.
- Da Danmark i sin tid begyndte at satse på vindmøller, gav det arbejdspladser. Satser man på it, så vil der ske endnu mere. Vindmølleindustrien har en naturlig grænse for vækst, og jeg kan ikke se, at it ikke skulle kunne blive endnu større. Men det forudsætter, at vi er innovative, siger han.